Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Οργανώνουν κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Στις 5 Ιούνη οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για διεκδίκηση της προστασίας της ζωής του λαού

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Πέραμα
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Πέραμα
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος προγραμματίζουν σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς σε όλη τη χώρα, κλιμακώνοντας έτσι την πάλη τους ενάντια στις επιπτώσεις της πολιτικής που υποβαθμίζει τη ζωή του λαού για την καπιταλιστική κερδοφορία. Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι διεκδικήσεις ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές, όπως στη Δυτική Αττική, ενάντια σε περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως στον Πειραιά, στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη ενάντια στην καύση των σκουπιδιών, στη Θεσσαλία για την προστασία των Αγράφων κ.λπ.

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

Μεγάλη κινητοποίηση προετοιμάζουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής δίνοντας συνέχεια στην πολύμορφη δράση τους, ενάντια στο διαχρονικό έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής, σε παλιές και νέες χωματερές, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στη διασταύρωση των λεωφόρων Φυλής και Θηβών. Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσα Μποφίλιου.

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι Συντονιστικές Επιτροπές, «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής που δίκαια αντιδρούν σε ένα νέο έγκλημα τύπου "Φυλής" που δρομολογείται στην περιοχή τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Το ίδιο έγκλημα προωθείται και στην Αττική από την κυβέρνηση και τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας όπως στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και σε "καζάνια του θανάτου", όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, το Κερατσίνι και αλλού!».

Τα αιτήματα των φορέων που συντονίζουν τη δράση τους είναι να μη δημιουργηθεί ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή και να κλείσει ο υπάρχων. Να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και να μη δημιουργηθούν χωματερές στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, «ΤΙΤΑΝ», Σταμέλου και Κυριακού, που θα αποτελέσουν περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Κινητοποιήσεις σε Πειραϊκή, Πέραμα και Δραπετσώνα

Σε μέρα δράσης και διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια προχωρούν στις 5 Ιούνη σωματεία και φορείς από τον Πειραιά, πραγματοποιώντας τρεις κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα, στις 8 μ.μ.: Στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων) και στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα Κράκαρη).

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία, «στην περιοχή της Δραπετσώνας η λειτουργία των καζανιών της "Oil One" ρυπαίνει την περιοχή, με κινδύνους για την υγεία τη δική μας και των παιδιών. Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση άνοιξε την όρεξη της "Oil One" που τολμάει να ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή μας. Στο Πέραμα λειτουργούν τα "καζάνια του θανάτου", με τις πυρκαγιές στην περιοχή να μην είναι σπάνια απειλή. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει σε χωματερή χώρο 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος, σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του δήμου και, μάλιστα, πλάι σε σχολείο! Ταυτόχρονα, σοβαρές επιπτώσεις επιφυλάσσει στους Πειραιώτες το έργο επέκτασης αποβάθρας για την κρουαζιέρα στην Πειραϊκή, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ακτογραμμής, την καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου, την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη θάλασσα του Σαρωνικού, την παρεμπόδιση της πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά εξυπηρέτησής τους».

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 6.40 μ.μ., στο δημαρχείο Καλυβίων καλεί τον λαό της περιοχής το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, πάνω από τον Σαρωνικό. Ενόψει της κινητοποίησης μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο καλεί φορείς του Σαρωνικού σε σύσκεψη την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο Καλυβίων. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων του Εργατικού Κέντρου είναι να μπει φραγμός στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Πάνειο Ορος, φθηνό ρεύμα για τον λαό χωρίς καμιά διακοπή ρεύματος, ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. «Παλεύουμε ενάντια στον νέο νόμο - έκτρωμα και τις διατάξεις που προβλέπει, για την αποτροπή νέων περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην περιοχή μας», σημειώνεται στο κάλεσμα.

Δράση ενάντια στην καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη

Με κινητοποιήσεις, συναυλίες και άλλες δράσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης οι πάνω από 120 σύλλογοι, σωματεία και φορείς, που κλιμακώνοντας τη δράση τους, την Παρασκευή 5 Ιούνη, θα πραγματοποιήσουν στις 7.30 μ.μ. μεγάλη μουσική συναυλία στην κεντρική πλατεία της περιοχής και πορεία. Μέσα στον Ιούνη, προγραμματίζεται επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο του ομίλου «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία. Ενδιάμεσος αγωνιστικός σταθμός, πριν από τις 5 Ιούνη, έχει οριστεί το Σάββατο 30 Μάη: Στις 11 π.μ. από το δημαρχείο Παύλου Μελά, θα ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στις γειτονιές του δήμου, με σκοπό τη μαζική ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις. Από τις 10.30 το πρωί, στο προαύλιο του δημαρχείου, θα ξεκινήσουν δράσεις καλλιτεχνικής και περιβαλλοντικής φύσης για παιδιά (ζωγραφική, παιχνίδια ανακύκλωσης).

Να σταματήσει η μετατροπή του Βόλου σε θάλαμο τοξικών αερίων

Σε κινητοποίηση, την Παρασκευή 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ., στην παραλία του Βόλου καλούν σωματεία και φορείς της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Προσωπικού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών με ανακοίνωσή τους καλούν τον λαό της πόλης, όλους όσοι συνειδητοποιούν τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή τους και θέλουν να σταματήσει η μετατροπή του Βόλου και της περιοχής σε θάλαμο τοξικών αερίων, να δώσουν αγωνιστική μαχητική συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην πόλη ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση στις 5 Ιούνη για να απαιτήσουν: Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ - ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ. Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και την καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ - ΚΟΚ. Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία της κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ