Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βαθιά στη «δίνη» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οδηγεί η πολιτική της εμπλοκής

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει η ρωσική πρεσβεία τις δηλώσεις Πάιατ ότι από την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφεληθεί η Ρωσία

Βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βυθίζει τον λαό η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση με τη στήριξη και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζει «ανοησίες» τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι «ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν», προσθέτοντας πως «είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία».

Και προσθέτει πως «είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδοΝΑΤΟικές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Η ανακοίνωση ήρθε σε απάντηση των δηλώσεων Πάιατ προχτές βράδυ στο «Mega», όπου και καλούσε Ελλάδα και Τουρκία «να διαχειριστούν» τα θέματα «ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», «με τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, με την έναρξη των διαδικασιών για την οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης» και παραπέμποντας στη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών στην περιοχή και σε «διευθετήσεις» για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα, χαρακτήριζε «απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή - τυχαία ή εσκεμμένη - μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή», καθώς «αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλ. Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές που αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεουν».

«Ανοιχτή στο διάλογο» εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Με αυτό το φόντο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά τη χτεσινή εκδήλωση που έγινε στη «Νήσο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» (σ.σ. όπως μετονομάστηκε η νήσος Πλάτη, στα Πριγκιπονήσια, για την επέτειο από το πραξικόπημα που έγινε στη χώρα πριν από 60 χρόνια), έστειλε ξανά μήνυμα ότι η Τουρκία θα επιμείνει στα σχέδιά της στην περιοχή, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως τα σχέδια της χώρας για νέες γεωτρήσεις κάνουν άλλες χώρες της περιοχής να νιώθουν «άβολα», ενώ ανήγγειλε ότι το γεωτρύπανο «Φατίχ» θα σταλεί από σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα για νέες γεωτρήσεις που προγραμματίζονται εκεί.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στα σχόλια Δένδια για τη μεταχείριση των προσφύγων από τη μεριά της Τουρκίας, κατηγορεί την Αθήνα ότι «αντί της πολιτικής του διαλόγου, η Ελλάδα προτιμά την ένταση, την παραπλάνηση του κοινού, με στόχο την εσωτερική πολιτική και λειτουργεί με τη λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου"». Καλεί δε «την ελληνική ηγεσία που ακολουθεί πολιτική κλιμάκωσης της έντασης αντί για διάλογο να δείξει σωφροσύνη και καλούς τρόπους». Μάλιστα, σε νέο ρεσιτάλ επίδειξης ...ανθρωπιάς και υποκρισίας, η Αγκυρα καλεί «το ελληνικό κράτος να απελευθερωθεί πρώτα εκείνο από τη δική του "βαρβαρότητα" και να σεβαστεί ανθρώπους που έχουν διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες...».

Απαντώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του τουρκικού, σημειώνει: «Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ίδια ώρα, σε έμμεση παρότρυνση προς την τουρκική αστική τάξη να προχωρήσουν «διάλογο» και διευθετήσεις, και επιμένοντας να «εγγράφει» τα Ελληνοτουρκικά στο παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, το ελληνικό ΥΠΕΞ, περίπου παραπονιέται πως «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

Νέα άσκηση Γαλλίας - Κύπρου

Στο μεταξύ, τη συγκέντρωση «καύσιμης ύλης» στην περιοχή, με επίκεντρο τη «μοιρασιά» του ενεργειακού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, επιβεβαιώνουν και τα διαρκή στρατιωτικά γυμνάσια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, μια ακόμα τέτοια άσκηση Γαλλίας - Κύπρου, με την επωνυμία «CYP/FRA - 01/2020», έγινε κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου ελλιμενισμού της γαλλικής φρεγάτας «FS ACONIT F-713» στη Λάρνακα, την περασμένη Τρίτη.

Στο μεταξύ, χτες το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου για τον αγωγό «East Med» που τώρα θα κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση, για το αν λόγω της πανδημίας επηρεάζονται οι προοπτικές της συνεργασίας των εμπλεκόμενων χωρών, είπε: «Οπως καθορίζονται τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι υπό μελέτη αυτήν τη στιγμή, έτσι και αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν μια εταιρεία ή μια κοινοπραξία κάνει προγραμματισμό για ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο, δεν κάνει τον προγραμματισμό της με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά βεβαίως αυτά που ενδεχομένως να ισχύσουν σε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια από τώρα. Ετσι και στην περίπτωση του αγωγού "East Med" γίνονται αυτήν τη στιγμή οι απαραίτητες μελέτες και πολύ σύντομα η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην προσπάθειά της να εξεύρει αγοραστές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Στο τέλος αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο που θα καθορίσει και πόσο υλοποιήσιμο είναι το έργο ή όχι». Οταν ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει η πρόθεση της Ιταλίας (εκπρόσωποι της οποίας έχουν κατά καιρούς εκφράσει επιφυλάξεις για τα οφέλη του συγκεκριμένου αγωγού) είπε απλά ότι «δεν υπήρξε κάποια πιο πρόσφατη ενημέρωση, αντιλαμβάνεστε ότι όλες οι χώρες και ιδίως η Ιταλία ήταν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαι βέβαιος ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα θα ανοίξει ξανά...».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org