Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Δώρα στους ομίλους, «απογείωση» της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους

Τα μέτρα «στήριξης» του τομέα των αερομεταφορών δημοσιοποιήθηκαν χτες με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υποδομών.

Στα όσα ήδη απολαμβάνουν οι εταιρείες του χώρου από τις «οριζόντιες» παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να προσθέσει και τα νέα δώρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, με άξονα τις μειώσεις μισθών και την «απογείωση» της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο χώρο:

-- Επέκταση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας μέχρι και τον Ιούλη.

-- Μείωση μισθού έως και 20% μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία» της επιδοτούμενης εκ περιτροπής εργασίας, όπως και στους εργαζόμενους στον Τουρισμό, έως το τέλος του χρόνου.

-- Λήψη επιπλέον μέτρων «μείωσης μισθολογικού κόστους» (ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ) μέσω της αλλαγής στο φορολογικό καθεστώς του πτητικού προσωπικού, με την επιβολή ειδικού συντελεστή (15%) για τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αντί της φορολόγησης βάσει κλίμακας εισοδήματος, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα η κυβέρνηση σπεύδει να προσθέσει και δώρα πάνω στα δώρα στους αερομεταφορείς, αφού επεκτείνει την έκπτωση 40% για δαπάνες ενοικίων μέχρι και τον Αύγουστο, παρέχει πρόσθετη επιδότηση 20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά προσφερόμενη θέση για το δίμηνο Απρίλη - Μάη για τις πτήσεις της λεγόμενης «άγονης γραμμής», ενώ σημειώνει πως οι εταιρείες «θα επωφεληθούν από τη γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές» από το 24% στο 13% για την περίοδο 1/6 - 31/10/2020.

«Λίγα» βρήκε τα νέα προκλητικά προνόμια η «Aegean», που σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τα μέτρα «θετικά, αλλά (...) πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ» και ζήτησε την επέκταση της ισχύος τους έως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19», υποβάλλοντας αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες ξεχωριστά (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org