Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ
Κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για την επιβίωσή τους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη πέρασε την Παρασκευή 22/5 η «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών που διεκδικούν από την κυβέρνηση μέτρα για την επιβίωσή τους και των δράσεων που ξεδιπλώθηκαν σε όλη τη χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού. Δίπλα στον Λευκό Πύργο, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), μουσικοί, τραγουδιστές, εικαστικοί και άλλοι καλλιτέχνες αντάμωσαν με εργαζόμενους άλλων κλάδων που ήρθαν να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι μουσικές συντροφιές διαδέχονταν η μία την άλλη, στο πάλκο που είχε στηθεί στο πλακόστρωτο, στη σκιά του Λευκού Πύργου, σε ένα πέρασμα αγαπητό για τους χιλιάδες περιπατητές της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, με ένα δυνατό δρώμενο, φορώντας μάσκες, με την «κραυγή» του Εντ. Μουνκ, έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Εκεί δίπλα είχε στηθεί και ένα καβαλέτο όπου καλλιτέχνες και απλοί πολίτες με λίγες λέξεις αποτύπωναν τις διεκδικήσεις τους και την άποψή τους για την Τέχνη.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κ. Γκούβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ, έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή των εργαζομένων όλης της χώρας και αγωνιστικά υπερασπίζονται τη ζωή τους και την Τέχνη, παλεύουν για να μη φορτωθούν στις πλάτες τους και τη νέα κρίση.

Στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στην Πάτρα, λόγω της βροχής που ξεκίνησε να πέφτει μετά τις 8 το απόγευμα, δεν πραγματοποιήθηκαν το σύνολο των κινητοποιήσεων και οι δράσεις στις οποίες καλούσαν το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών (ΣΕΜ) και άλλοι φορείς και σωματεία από το χώρο του Πολιτισμού, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού. Από νωρίς ωστόσο ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται άνθρωποι και φορείς του Πολιτισμού στην πλατεία Γεωργίου. Στο πλευρό τους ήταν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.

Εγινε σύντομη ομιλία από τον Γιώργο Πετρίτση, πρόεδρο του ΣΕΜ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού και της Τέχνης, στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στις διεκδικήσεις του σωματείου.

Οι μουσικοί τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι «Τίποτα δεν πάει χαμένο», σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη και μουσική του Μάνου Λοΐζου, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ