Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με την Τέχνη τους ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους

Σήμερα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς στο χώρο του Πολιτισμού, διεκδικώντας από την κυβέρνηση καθολικά μέτρα επιβίωσης. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες, καλλιτεχνικές δράσεις σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι του χώρου με τα σωματεία τους συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους. Σήμερα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας αγωνίζονται για την Τέχνη, τον Πολιτισμό, τη δουλειά τους. Συμπαρατάσσονται με τους αγώνες των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, για την ίδια τους τη ζωή.

Αυτήν τη στιγμή οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού η πλειονότητά τους εξαιρείται και από αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, και η «επόμενη μέρα» στο χώρο του Πολιτισμού θα είναι υπό τη σημαία της ατομικής ευθύνης ή αλλιώς της «αυτορρύθμισης». Δηλαδή, θα είναι «απόφαση του κάθε ιδιώτη» αν θα μπορεί να ακολουθήσει τα αυστηρά πρωτόκολλα με τα οποία συνοδεύεται το άνοιγμα των χώρων. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, να αντέξουν ουσιαστικά το βάρος της παραγωγής οι μικροί χώροι σε αυτές τις συνθήκες, που απαιτείται 40% πληρότητα του χώρου. Αλλά και καμιά έγνοια για το πώς θα μπορέσει να επιβιώσει όλο αυτό το καλλιτεχνικό δυναμικό, που, όπως ήδη βλέπουμε, μπροστά στο ρίσκο ακυρώνονται πολυπρόσωπες παραγωγές και επιλέγονται παραστάσεις με ολιγομελή θίασο, ορχήστρα κ.λπ.

Ενα ποτάμι μουσικής και αγώνα από τον ΠΜΣ


Eνα πραγματικό ποτάμι από μπάντες, μουσικούς, τραγουδιστές και νότες θα πλημμυρίσει την Αθήνα, τις συνοικίες αλλά και πλατείες και δρόμους άλλων πόλεων από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα.«Με τα τραγούδια μας ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Είμαστε εδώ. Παλεύουμε και τραγουδάμε. Για τη Ζωή μας, για την Τεχνη μας, τη δουλειά μας. Για τη Ζωή και τη δουλειά των ανθρώπων του λαού μας», αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο κάλεσμά του, στο οποίο έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής εκατοντάδες μουσικοί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δράσεις του. Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, σε διάφορα μέρη θα πραγματοποιηθεί κρητικό γλέντι, θα εμφανιστούν σύνολο τραγουδιστών και ορχήστρα των θαυμάτων, μουσικοί από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας και το σύνολο jazz jam. Στο Σύνταγμα θα εμφανιστεί σύνολο 50 βιολιών, στο Θησείο οι Blues - Rock Duo και από το Μοναστηράκι έως το Σύνταγμα, εν κινήσει, θα ξεσηκώσει τους περαστικούς σύνολο κρουστών.

Ακόμα, μουσικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Αυδή, στην Πλάκα, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Παγκράτι, στον Κολωνό, στο πάρκο στου Γουδή, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια, στην Πανόρμου, στην πλατεία στου Γκύζη, στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, στα Σεπόλια, στο Πασαλιμάνι στον Πειραιά, στον Ταύρο, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Χολαργό, στο Πάρκο Τρίτση, στον πεζόδρομο στο Περιστέρι, στην Καισαριανή, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη.

Στο Θησείο το ΣΕΗ και το ΣΕΘΕΑ

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα καλούν στις 7 μ.μ στο Θησείο, στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί.

«Πότε ξεκινήσαμε; Κανείς δεν θυμάται πια. Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν. Στις 21 Μάη γινόμαστε κομμάτι ενός βηματισμού. Μιας παγκόσμιας σκηνής που μας ενώνει», αναφέρουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να φέρουν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.3817.369, 210.3833.742 και email: swmateio.ithopoiwn@gmail.com.

Στο Σύνταγμα το ΕΕΤΕ

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καλεί στο Σύνταγμα, στις 7 μ.μ. Θα εκτεθούν ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων και θα δωρίζονται στους περαστικούς από τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Με το στίχο του Πάμπλο Νερούντα «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», το ΕΕΤΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ενίσχυση όλων των καλλιτεχνών δημιουργών.

Σε άλλες πόλεις

Σε πολύμορφη εκδήλωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα, στις 8 μ.μ., το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών μαζί με άλλους φορείς και σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού, στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών διοργανώνει σήμερα στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα, η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Αύριο Παρασκευή, ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ