Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και χαμένοι...

«Το μείζον που προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι να χάσουμε δίκαια όλοι από λίγο»! Τάδε έφη Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ετσι, από τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε στη «δίκαιη ύφεση» της ΝΔ, αναπαράγοντας το παραμύθι ότι το αστικό κράτος είναι «εγγυητής» της «δίκαιης κατανομής» των οφελημάτων και των βαρών, σε ανάπτυξη και κρίση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και παγίδα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα νέες θυσίες, για να περάσει το κεφάλαιο «άβρεχτο» από το χείμαρρο της κρίσης. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είναι κανείς ...οικονομολόγος για να το καταλάβει. Το 2018, βγαίνοντας από την προηγούμενη κρίση, οι 290 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον Τουρισμό διαχειρίστηκαν συνολικό τζίρο 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 19,1%, φτάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ. Τι πήραν οι εργαζόμενοι από αυτά; Απολύτως τίποτα! Αντίθετα, συνεχίζουν να δουλεύουν με 14 διαφορετικές μορφές ευελιξίας, τα ωράρια είναι εξαντλητικά και η εποχική ανεργία εφιάλτης.

... και δαρμένοι

Το ίδιο ισχύει και τώρα, με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την «επανεκκίνηση του Τουρισμού». Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν παίρνουν μόνο ένα σκασμό φτηνά δάνεια και κρατικές εγγυήσεις, αλλά απολαμβάνουν και τη δυνατότητα να απασχολούν κυριολεκτικά τζάμπα εργαζόμενους (όσους δεν καταπιεί η τεράστια ανεργία), με μισθό πληρωμένο από το κράτος, δηλαδή από τους ίδιους που το καλοκαίρι θα λιώσουν στη δουλειά! Κι αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει «δίκαιη κατανομή» των βαρών... Η κοροϊδία και η πρόκληση δεν έχουν όρια. Η συμμετοχή όλων στις κινητοποιήσεις στις 28 Μάη είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να «ταπώσει» το θράσος της κυβέρνησης και τη βουλιμία της εργοδοσίας να σαρώσει τα πάντα με αφορμή τη νέα κρίση.

Εκτός κάδρου

Περίσσεψαν αυτές τις μέρες οι βαρύγδουπες αναλύσεις για τον «γαλλογερμανικό συμβιβασμό» πάνω στο λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», ενόψει και της αυριανής τοποθέτησης της Κομισιόν για το θέμα. Πήραν και έδωσαν οι αναλύσεις για το πώς «ξύπνησε η Γερμανία», πώς «έσπασαν τα ταμπού» και άλλα τέτοια. Τι έβγαλαν εκτός κάδρου; Ολα όσα δεν ταιριάζουν με το κάλπικο αφήγημα περί «αλληλέγγυας» ΕΕ. Για παράδειγμα, έβγαλαν εκτός κάδρου ότι κι αυτή η πρόταση, όπως και οποιαδήποτε εκδοχή καταληχθεί (μάλλον με έναν συνδυασμό επιδοτήσεων και δανείων), θα στείλει το λογαριασμό στους λαούς, που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και με μια σειρά αναδιαρθρώσεις που «πάνε πακέτο» με τα ...πακέτα, όπως και με τη στενότερη «κοινή δημοσιονομική πολιτική», που σημαίνει νέα μνημόνια διαρκείας. Εβγαλαν επίσης εκτός κάδρου ότι κανένα «ταμπού» δεν έχει η γερμανική ή οποιαδήποτε άλλη αστική τάξη όταν πρόκειται να διασφαλίσει τα συμφέροντά της: Εξ ου και η «σκληρή δημοσιονομικά» γερμανική κυβέρνηση έσπευσε πρώτη να σπάσει το καθεστώς περί κρατικών ενισχύσεων και να θωρακίσει με δεκάδες δισ. τους επιχειρηματικούς της ομίλους, ενώ ακόμα και ο «σκληρός Σόιμπλε» μιλάει με θέρμη για την ανάγκη μιας «αλληλέγγυας Ευρώπης». Πάνω σε αυτό το έδαφος γίνονται οι όποιοι πρόσκαιροι συμβιβασμοί, από τους οποίους καμιά προσδοκία δεν πρέπει να τρέφει ο λαός.

Λογαριασμοί

«Συγκεκριμένο και κοστολογημένο», με ήδη ραμμένο το «κουστούμι» για το λαό, είναι σύμφωνα με την «Αυγή» το πρόγραμμα που παρουσίασε χτες ο Αλ. Τσίπρας, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» και επαυξάνει τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για το κεφάλαιο. Αυτό επιβεβαιώνουν οι προτάσεις του, οι οποίες, παρά τα παχιά λόγια περί «άλλου δρόμου», είναι στον ίδιο «δρόμο» της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και της κυβέρνησης, με επιπλέον κρατικές ενισχύσεις, απαλλαγές από το «μισθολογικό κόστος», δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Για κερασάκι στην τούρτα, προτείνει και ένα «εισόδημα έκτακτης ανάγκης», μερικά ψίχουλα δηλαδή, κι αυτά με το βλέμμα στην «τόνωση της ζήτησης», όπως είναι άλλωστε η «φιλοσοφία» και των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος με κρατικό χρήμα. Πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει. Αφού επί ένα τρίμηνο έβαλε όση πλάτη χρειαζόταν για να πέσει σιγή νεκροταφείου σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία και γειτονιές, τώρα... λογαριάζεται με την κυβέρνηση, σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο «λογαριασμό» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1924 Οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας με αίτημα την αύξηση των αποδοχών. Τους ναυτεργάτες ακολουθούν οι σιδηροδρομικοί, οι αρτεργάτες, οι ηλεκτροτεχνίτες και οι υποδεματεργάτες. Στις 11 Ιούνη η κυβέρνηση κηρύσσει την επιστράτευση των απεργών.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις.

1930 Αιματηρές συγκρούσεις γίνονται στη Μαρτίνα Φράνκα της Ιταλίας ανάμεσα σε αγρότες και φασίστες. Η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι έστειλε στρατό και τεθωρακισμένα για να καταστείλει την εξέγερση. Κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις.

1932 Μετά την παραίτηση Βενιζέλου (λόγω της πτώχευσης), σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Η νέα κυβέρνηση κράτησε μόλις 6 μέρες.

1940 Αρχίζει η μάχη της Δουνκέρκης. Ο βρετανικός στόλος καταφέρνει να εκκενώσει στη Μ. Βρετανία 300.000 Βρετανούς και 40.000 Γάλλους στρατιώτες, που είχαν περικυκλωθεί και καθηλωθεί από τον προελαύνοντα γερμανικό στρατό στις ακτές, αφήνοντας ωστόσο πίσω τους σημαντικότατο οπλισμό και άλλο υλικό.

1941 Ξεκινά στην κατεχόμενη από τους ναζί βόρεια Γαλλία δεκαπενθήμερη απεργία των ανθρακωρύχων, υπό την καθοδήγηση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι παίρνουν μέρος.

1942 Υπογράφεται στο Λονδίνο σοβιετοβρετανικό Σύμφωνο συμμαχίας στον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και μεταπολεμικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας.

1946 Συνέρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών. Σε αυτό λαμβάνουν μέρος 450 αντιπρόσωποι από 200 γυναικείους συλλόγους της χώρας.

1955 Ο Ν. Χρουστσόφ επισκέπτεται το Βελιγράδι και καταδικάζει τη μέχρι τότε πολιτική της ΕΣΣΔ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

1965 Αρχίζει στη Λαμία η δίκη στελεχών του ΚΚΕ και της ΕΔΑ με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της Αρχής, της πρόκλησης σωματικών βλαβών κ.ά. στη διάρκεια εκδήλωσης στον Γοργοπόταμο (29/11/1964). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία σκότωσε 13 και τραυμάτισε 45 άτομα. Στις 17/6 καταδικάστηκαν οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Αννα Σολωμού, Κώστας Τασσόπουλος, Φωτεινή Σπυράτου, Δημήτρης Χριστόπουλος, κ.ά., σε ποινές φυλάκισης 7 μηνών έως 3 χρόνων.

...και σαν χτες

1834 Οι οπλαρχηγοί επαναστάτες του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας του Οθωνα.

1889 Γεννιέται ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι, εφευρέτης του ελικοπτέρου.

1922 Γεννιέται ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1972-1984) και ηγετική μορφή του αναθεωρητικού ρεύματος του ευρωκομμουνισμού.

1932 Τέσσερις χιλιάδες εργάτες στον Βόλο πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς ναυτεργάτες. Συγκροτείται διαδήλωση, η οποία χτυπιέται από την Αστυνομία.

1935 Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Οουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.

1947 Ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο μεγαλύτερος τόπος μαρτυρίου, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης του αστικού κράτους, αλλά και κορυφαίο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης.

1962 Συγκέντρωση 3.000 επιστημόνων και διανοουμένων πραγματοποιείται στο θέατρο «Κεντρικόν» της Αθήνας, με αίτημα δημοκρατικές ελευθερίες.

1969 Από τους 1.179 πολιτικούς κρατούμενους στο Λακκί Λέρου οι 905 εγκρίνουν τις Αποφάσεις της 12ης (1968) και της 13ης (1969) Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1979 Αμερικανικό αεροσκάφος «DC-10» συντρίβεται στο Σικάγο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 273 επιβάτες του, στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα των ΗΠΑ.

2001 Πεθαίνει ο Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες), δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org