Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και χαμένοι...

«Το μείζον που προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι να χάσουμε δίκαια όλοι από λίγο»! Τάδε έφη Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ετσι, από τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε στη «δίκαιη ύφεση» της ΝΔ, αναπαράγοντας το παραμύθι ότι το αστικό κράτος είναι «εγγυητής» της «δίκαιης κατανομής» των οφελημάτων και των βαρών, σε ανάπτυξη και κρίση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και παγίδα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα νέες θυσίες, για να περάσει το κεφάλαιο «άβρεχτο» από το χείμαρρο της κρίσης. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είναι κανείς ...οικονομολόγος για να το καταλάβει. Το 2018, βγαίνοντας από την προηγούμενη κρίση, οι 290 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον Τουρισμό διαχειρίστηκαν συνολικό τζίρο 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 19,1%, φτάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ. Τι πήραν οι εργαζόμενοι από αυτά; Απολύτως τίποτα! Αντίθετα, συνεχίζουν να δουλεύουν με 14 διαφορετικές μορφές ευελιξίας, τα ωράρια είναι εξαντλητικά και η εποχική ανεργία εφιάλτης.

... και δαρμένοι

Το ίδιο ισχύει και τώρα, με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την «επανεκκίνηση του Τουρισμού». Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν παίρνουν μόνο ένα σκασμό φτηνά δάνεια και κρατικές εγγυήσεις, αλλά απολαμβάνουν και τη δυνατότητα να απασχολούν κυριολεκτικά τζάμπα εργαζόμενους (όσους δεν καταπιεί η τεράστια ανεργία), με μισθό πληρωμένο από το κράτος, δηλαδή από τους ίδιους που το καλοκαίρι θα λιώσουν στη δουλειά! Κι αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει «δίκαιη κατανομή» των βαρών... Η κοροϊδία και η πρόκληση δεν έχουν όρια. Η συμμετοχή όλων στις κινητοποιήσεις στις 28 Μάη είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να «ταπώσει» το θράσος της κυβέρνησης και τη βουλιμία της εργοδοσίας να σαρώσει τα πάντα με αφορμή τη νέα κρίση.

Εκτός κάδρου

Περίσσεψαν αυτές τις μέρες οι βαρύγδουπες αναλύσεις για τον «γαλλογερμανικό συμβιβασμό» πάνω στο λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», ενόψει και της αυριανής τοποθέτησης της Κομισιόν για το θέμα. Πήραν και έδωσαν οι αναλύσεις για το πώς «ξύπνησε η Γερμανία», πώς «έσπασαν τα ταμπού» και άλλα τέτοια. Τι έβγαλαν εκτός κάδρου; Ολα όσα δεν ταιριάζουν με το κάλπικο αφήγημα περί «αλληλέγγυας» ΕΕ. Για παράδειγμα, έβγαλαν εκτός κάδρου ότι κι αυτή η πρόταση, όπως και οποιαδήποτε εκδοχή καταληχθεί (μάλλον με έναν συνδυασμό επιδοτήσεων και δανείων), θα στείλει το λογαριασμό στους λαούς, που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και με μια σειρά αναδιαρθρώσεις που «πάνε πακέτο» με τα ...πακέτα, όπως και με τη στενότερη «κοινή δημοσιονομική πολιτική», που σημαίνει νέα μνημόνια διαρκείας. Εβγαλαν επίσης εκτός κάδρου ότι κανένα «ταμπού» δεν έχει η γερμανική ή οποιαδήποτε άλλη αστική τάξη όταν πρόκειται να διασφαλίσει τα συμφέροντά της: Εξ ου και η «σκληρή δημοσιονομικά» γερμανική κυβέρνηση έσπευσε πρώτη να σπάσει το καθεστώς περί κρατικών ενισχύσεων και να θωρακίσει με δεκάδες δισ. τους επιχειρηματικούς της ομίλους, ενώ ακόμα και ο «σκληρός Σόιμπλε» μιλάει με θέρμη για την ανάγκη μιας «αλληλέγγυας Ευρώπης». Πάνω σε αυτό το έδαφος γίνονται οι όποιοι πρόσκαιροι συμβιβασμοί, από τους οποίους καμιά προσδοκία δεν πρέπει να τρέφει ο λαός.

Λογαριασμοί

«Συγκεκριμένο και κοστολογημένο», με ήδη ραμμένο το «κουστούμι» για το λαό, είναι σύμφωνα με την «Αυγή» το πρόγραμμα που παρουσίασε χτες ο Αλ. Τσίπρας, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» και επαυξάνει τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για το κεφάλαιο. Αυτό επιβεβαιώνουν οι προτάσεις του, οι οποίες, παρά τα παχιά λόγια περί «άλλου δρόμου», είναι στον ίδιο «δρόμο» της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και της κυβέρνησης, με επιπλέον κρατικές ενισχύσεις, απαλλαγές από το «μισθολογικό κόστος», δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Για κερασάκι στην τούρτα, προτείνει και ένα «εισόδημα έκτακτης ανάγκης», μερικά ψίχουλα δηλαδή, κι αυτά με το βλέμμα στην «τόνωση της ζήτησης», όπως είναι άλλωστε η «φιλοσοφία» και των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος με κρατικό χρήμα. Πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει. Αφού επί ένα τρίμηνο έβαλε όση πλάτη χρειαζόταν για να πέσει σιγή νεκροταφείου σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία και γειτονιές, τώρα... λογαριάζεται με την κυβέρνηση, σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο «λογαριασμό» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ