Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χιλιάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές στον δρόμο
  • Με μεγάλη επιτυχία η 48ωρη απεργία των καλλιτεχνών
  • Στο πλευρό τους βρέθηκε για ακόμα μια φορά αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Η 48ωρη απεργία που είχαν κηρύξει τα καλλιτεχνικά σωματεία κορυφώθηκε χτες με μια μεγάλη παν-καλλιτεχνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Για δύο μέρες οι χώροι Πολιτισμού είχαν σιωπήσει. Κλειστά ήταν τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, τα ωδεία, είχαν διακοπεί τα γυρίσματα των σίριαλ. Ενώ για την επόμενη βδομάδα προκηρύχθηκε από το ΣΕΗ απεργία στις 8 Φλεβάρη, μέρα που λήγει και η διορία που είχαν δώσει οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, ότι θα υποβάλλουν σύσσωμοι την παραίτησή τους, εάν «δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος».

Οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, οι μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων διατράνωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους. Με την πολυπληθή και δυναμική τους παρουσία, με τα πολύχρωμα πανό και τα τραγούδια τους απαίτησαν την κατάργηση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, αλλά και της τροπολογίας, που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. «Σήμερα απεργούμε για τις σπουδές και τις αμοιβές που μας αξίζουν» έγραφε το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, δίνοντας το στίγμα της χτεσινής μέρας.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα στον χώρο της καλλιτεχνικής επαγγελματικής δραστηριότητας, αναδεικνύοντας το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με όρους που να τους επιτρέπουν να ζουν από την άσκηση της Τέχνης τους. «Παιδεία και Εκπαίδευση για ολοκληρωμένη μόρφωση. ΣΣΕ με αυξήσεις στο ύψος των αναγκών», απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα.


«Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν μένουμε στο χτες, θέλουμε στις τέχνες μας ανώτατες σπουδές», ήταν το σύνθημα που προέταξε ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού - Θεάτρου - Κινηματογράφου, φέρνοντας στο προσκήνιο τις σπουδές και το επάγγελμα που έχουν ανάγκη και παίρνοντας τη θέση τους δίπλα στους σπουδαστές Δραματικών Σχολών και στους μαθητές Καλλιτεχνικών Σχολείων. «Το κράτος ξεφτιλίζει τον πολιτισμό, στα διατάγματά του να βάλουμε φραγμό», φώναζαν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου - η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη - στα πρώτα μπλοκ της πορείας. Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι σχολές του ΚΘΒΕ, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, της ΚΣΟΤ, ενώ σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών απέχουν από τα μαθήματά τους.

Με τα πανό των σωματείων τους στον χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκαν ακόμα οι ηθοποιοί, οι χορευτές, οι μουσικοί της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι σκηνοθέτες και οι εργαζόμενοι στο οπτικοακουστικό, οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του δήμου Αθήνας και πολλοί ακόμα. Το «παρών» έδωσαν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Κάτω τα χέρια από τα κρατικά μουσεία» φώναξαν, εκφράζοντας την καθολική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.


Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν, στηρίζοντας τα αιτήματά της, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος στις επικείμενες εκλογές, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ο αγώνας έχει συνέχεια, κλιμάκωση, μαζικοποίηση

«Είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας που δίνουμε. Εχει συνέχεια, κλιμάκωση και μαζικοποίηση», τόνισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ). Κέντρο της διεκδίκησης, όπως επισήμανε, πρέπει να είναι το αίτημα για μια Εκπαίδευση δημόσια, δωρεάν από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την ανώτατη πανεπιστημιακή βαθμίδα. «Είναι ένα αίτημα που δεν αφορά μόνο εμάς τους επαγγελματίες μουσικούς, αλλά το σύνολο του λαού, που θέλει τα παιδιά του να έχουν εκπαίδευση μουσική», σημείωσε. «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις», πρόσθεσε, στηλιτεύοντας ότι η κυβέρνηση «δεν απαντά στα κύρια ζητήματα», αλλά προχωρά, όπως και όλες οι προηγούμενες, «σε μπαλώματα πάνω σε ένα καμένο "παλτό"», στο οποίο «ράβουν το ένα σημείο και ξηλώνεται το άλλο, φτάνοντας στο σημείο να καταργήσουν και αυτά που είχαμε κατακτήσει, τη μισθολογική μας κατάταξη στην κατηγορία ΤΕ για τους μουσικούς».


Την πρωτοφανή συμμετοχή των μουσικών στην απεργία χαιρέτισε από το βήμα της κινητοποίησης ο Δημήτρης Κουφαλάκος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, υπενθυμίζοντας και την προχτεσινή μεγάλη νίκη του αγώνα των καλλιτεχνών και των τεχνικών, που ήταν η ακύρωση των δύο παραστάσεων στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η Νατάσσα Μποφίλιου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, σημείωσε ότι «είμαστε στο πλευρό όλων των καλλιτεχνών και των σπουδαστών, απαιτώντας δημόσια δωρεάν και με αντίκρισμα Παιδεία. Κλιμακώνουμε τους αγώνες».

«Το Προεδρικό Διάταγμα είναι η κορυφή ενός παγόβουνου», υπογράμμισε ο Γιάννης Κατωμέρης, από την Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών, αναφερόμενος σε μια σειρά πλευρές της επίθεσης που δέχονται οι καλλιτέχνες και ειδικότερα οι σκηνοθέτες.

Στους αγωνιστικούς σταθμούς των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, που βρίσκονται εδώ και 45 μέρες στους δρόμους, ανέτρεξε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της ΠΟΘΑ. Κατήγγειλε την κυβερνητική τροπολογία - εμπαιγμό που δεν δίνει απάντηση στα αιτήματά τους, ενώ την ακύρωση του ΠΔ απαίτησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.

Εκ μέρους των πέντε σωματείων του υπουργείου Πολιτισμού χαιρετισμό απηύθυνε η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στην παρέμβασή της ανέδειξε το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στα μουσεία. «Στηρίζουμε τον αγώνα σας και θέλουμε κι εσείς να στηρίξετε τον δικό μας», κατέληξε.


Τη στήριξη της κινητοποίησης και των αιτημάτων της μετέφερε ο Δημήτρης Ακτύπης, εκ μέρους του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κατήγγειλε την πολιτική που υποβαθμίζει την Καλλιτεχνική Παιδεία, που επιτίθεται στα δικαιώματα των καλλιτεχνών, που εχθρεύεται τον πολιτισμό. «Αυτή την εχθρότητα την έχουμε ζήσει κι εμείς», σχολίασε και αναφέρθηκε στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την αξία της Τέχνης, τον διαπαιδαγωγητικό της ρόλο», τόνισε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης, του Σωματείου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων, της κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Στη συνέχεια η συγκέντρωση κατευθύνθηκε με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, για να επιδοθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνών, η οποία ωστόσο, στο ύψος της Βουλής, εμποδίστηκε από αστυνομικό φραγμό να φτάσει στον προορισμό της.

Το γεγονός προκάλεσε την οργή των συγκεντρωμένων που απαίτησαν να αποχωρήσουν οι κλούβες και παρέμειναν για ώρα στον χώρο με τα πανό, τα συνθήματα και τα τραγούδια τους...

Στη Θεσσαλονίκη


Παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη.

Καλλιτέχνες και τα σωματεία τους, σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών και οι Σύλλογοί τους, ηθοποιοί στον χώρο του ελευθέρου θεάτρου και του ΚΘΒΕ, καθηγητές δραματικών σχολών, μουσικοί, χορευτές, σκηνογράφοι και σκηνοθέτες, εικαστικοί καθώς και άλλοι εργαζόμενοι από τον χώρο του Πολιτισμού, αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι των καλλιτεχνικών σχολών του ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πρόβαλαν τα δικαία αιτήματά τους σε κάθε χώρο ξεχωριστά και δήλωσαν όλοι μαζί ότι δεν θα επιτρέψουν την υποβάθμιση της τέχνης και των δημιουργών της. Χαρακτηριστική ήταν η χορογραφία που παρουσίασε ομάδα σπουδαστών της Δραματικής Σχολής Βουτσινά, με την οποία περιέγραφαν με γλαφυρό τρόπο ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Γιαννης Κουρμούλης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η απεργιακή συγκέντρωση καλλιτεχνών μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο. Ηταν η κορύφωση μιας απεργίας με μεγάλη συμμετοχή. Ενδεικτικά αποφάσεις πήρανε οι ηθοποιοί από 2 θεατρικές σκηνές (Θεσσαλικό Θέατρο και Θέατρο Τεχνών), το σύνολο των καθηγητών από το Δημοτικό Ωδείο, από 2 Δημοτικές μουσικές σχολές, 6 λέσχες πολιτισμού του δήμου, μουσικοί από 2 φιλαρμονικές, ακυρώθηκαν 4 καλλιτεχνικά events σε μαγαζιά, ενώ ακόμα απεργία έγινε σε 3 ιδιωτικές μουσικές σχολές, όλες τις σχολές χορού του δήμου και 6 ιδιωτικές σχολές χορού.


Χαιρετισμό απηύθυναν η Ελενα Γράβαλου, ηθοποιός - τραγουδίστρια, η Ρίτσα Ζαχαρία από τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου και η Ολυμπία Τσαγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αχιλλέας Σίμος, γραμματέας του τοπικού Παραρτήματος του ΠΜΣ.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης που έκανε στάση στο δημαρχείο, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μετέφερε τα αιτήματα στον αντιδήμαρχο που συνάντησε, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα στο Δημοτικό Ωδείο με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Το ζήτημα θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία καλλιτεχνικών σωματείων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες από το παράρτημα του ΠΜΣ στα Χανιά, έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων. Αντιπροσωπεία του ΠΜΣ κατέθεσε υπόμνημα των αιτημάτων του Συλλόγου στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Τη διαμαρτυρία στήριξαν με φυσική παρουσία και έκδοση ψηφισμάτων το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΣΕΠΕ Ν. Χανίων.


Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ