Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους

Σε μια περίοδο που ο καλλιτεχνικός κόσμος παλεύει για την επιβίωσή του, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου τις 200 δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ένα πρόγραμμα που είχε προαναγγείλει από τις αρχές Μάη, που επιλέχτηκαν όμως από εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, χωρίς ανοιχτή προκήρυξη και δυνατότητα να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις συμμετοχής.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο καλοκαίρι, με σαφή στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και την αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων (δεν θα υπάρχει αντίτιμο για τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά θα ισχύει το εισιτήριο για τον κάθε αρχαιολογικό χώρο). Ωστόσο, αν θεωρηθεί ως μια προσπάθεια «συνομιλίας» των αρχαιολογικών χώρων με το «σήμερα», αυτή δεν εξασφαλίζεται μέσα από ένα πλαίσιο σε σχέση με το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, την ιστορία και τη σημασία των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων και τη σύνδεσή τους με το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και δράσεων που θα ξεδιπλωθούν. Αποτέλεσμα είναι να επαφίεται το περιεχόμενο στη βούληση του κάθε φορέα που διοργανώνει μια εκδήλωση και σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρχαιολογικοί χώροι να παίζουν απλώς το «ντεκόρ»...

Στην πραγματικότητα, με βάση αυτά που ανακοινώθηκαν χτες, οι δράσεις είναι 55, αλλά επειδή θα παρουσιαστούν σε 111 αρχαιολογικούς χώρους, τις ονομάζουν - ότι αυξήθηκαν δηλαδή - 251 παρουσιάσεις.

Η υπουργός ανέφερε ότι απευθύνθηκε «στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου και εκείνοι σε άλλους φορείς και στην ελεύθερη αγορά, προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το πρόγραμμα», που όπως είπε «είναι σε ένα πειραματικό στάδιο και λαμβάνει υπόψη του απολύτως τα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των εκδηλώσεων, με πρώτο και κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών».

Σύμφωνα με την υπουργό, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων είχαν «απόλυτη ελευθερία να διαλέξουν εκείνοι τις εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν», έλαβαν οδηγία όμως «να χρησιμοποιήσουν το μάξιμουμ δυνατόν εξωτερικούς συνεργάτες από την ελεύθερη αγορά, ακριβώς για να δοθεί απασχόληση σε ανθρώπους που φέτος θα απασχοληθούν λιγότερο από το σύνηθες». Η υπουργός λέει ότι στο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε θα συμμετέχουν 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και, περίπου, 500 εντόπιοι συνεργάτες. «Οταν λέμε εντόπιους συνεργάτες, εννοούμε κατά περίπτωση στον αρχαιολογικό χώρο πού θα γίνεται η εκδήλωση», εξήγησε η Λ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 91% επί του συνόλου, δηλαδή εξωτερικοί συνεργάτες 91% και οι εσωτερικοί συνεργάτες και συντελεστές - γιατί είναι προφανές ότι ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κάθε οργανισμός θέλει να έχει και τους δικούς του ανθρώπους που θα στηρίξουν την παραγωγή - οι οποίοι φτάνουν στο 9%». Οπως φαίνεται από το πρόγραμμα πάντως οι περισσότεροι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου χρησιμοποιούν στις εκδηλώσεις αυτές το προσωπικό τους.

Η υπουργός είπε ότι οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους θα συνεχιστούν για τα επόμενα χρόνια και από την 1η Οκτώβρη έως το τέλος Νοέμβρη θα ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να υποστηρίξει από την επόμενη χρονιά την ανοιχτή πρόσκληση. «Φέτος, αυτό δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο σε συνεργασία με τους φορείς μας, ακριβώς για να έχουμε πολιτιστικό πρόγραμμα το καλοκαίρι. Συγκροτώ επταμελή επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, προκειμένου μετά το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα κλείσει η πλατφόρμα, να έχουν την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021», είπε η υπουργός.

Βέβαια, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει ο βιομήχανος Δημήτρης Δασκαλόπουλος και το ΝΕΟΝ, έστω με δική του χορηγία, που θα παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτή της Ακρόπολης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οργανωμένη» η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου(2010-10-01 00:00:00.0)
«Οδηγίες» προς «χρήστες»(2009-05-19 00:00:00.0)
Κόντρα στην αντιπολιτιστική πολιτική(2008-12-10 00:00:00.0)
Μουσική πανσέληνος(2008-08-15 00:00:00.0)
Περιήγηση στην Κνωσό(2000-09-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνες παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων(1997-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ