Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Επισφαλείς οδηγίες για την επαναλειτουργία των χειρουργείων

Περιορισμένες, ανεπαρκείς και επισφαλείς οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, στη λογική του μικρότερου δυνατού «κόστους».

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι ασθενείς στους οποίους θα πρέπει να γίνεται το τεστ για κορονοϊό, είναι μόνο όσοι χρήζουν ολική αναισθησία, όσοι εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές (γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ.) και όσοι πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που πρόκειται να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές με ολική αναισθησία, προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια του τεστ μόνο σε δημόσιες δομές, το ανώτερο 48 ώρες πριν από την επέμβαση.

Τα παραπάνω μέτρα προκαλούν βέβαια σοβαρά ερωτήματα, καθώς το ζητούμενο είναι όλοι οι ασθενείς που μπαίνουν σε δημόσια ή ιδιωτική δομή Υγείας να υπόκεινται σε διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό. Με ποια επιστημονικά κριτήρια προβλέπεται η διενέργεια τεστ μόνο για ασθενείς που θα κάνουν ολική νάρκωση και όχι για τους υπόλοιπους; Γιατί ενώ πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, είχε υποστηρίξει ότι η δαπάνη για το τεστ σε ασθενείς του ιδιωτικού τομέα θα περιλαμβάνεται στο κλειστό νοσήλιο, τώρα η κυβέρνηση πετάει το «μπαλάκι» στους ασθενείς; Πώς διασφαλίζεται ότι ασθενείς που δεν καταφέρνουν να κλείσουν διαγνωστικό έλεγχο σε δημόσια δομή 48 ώρες πριν από την επέμβασή τους σε ιδιωτική μονάδα δεν θα αναγκάζονται τελικά να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας και για το τεστ στον ιδιώτη;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ