Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τίμησαν με πολύμορφες δράσεις την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Με πολύμορφες δράσεις, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τίμησαν τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή.

Μέσα και από τις χτεσινές πρωτοβουλίες τους, πρόταξαν για μια ακόμα φορά τα δίκαια αιτήματα που πρόβαλλαν όλο το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα με τη μάχη που έδωσαν και δίνουν για την προστασία της υγείας του λαού, διεκδικώντας αποφασιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό, σύμφωνα με τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Στην Αττική

Σε συγκέντρωση στα Επείγοντα προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αναδεικνύοντας τα χρόνια προβλήματα που ακόμα αναζητούν τη λύση τους. Κι ενώ μπροστά στις κάμερες η κυβέρνηση χειροκροτάει τους νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αποφεύγει ακόμη και να συναντηθεί μαζί τους.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, «την ίδια μέρα επισκέφτηκαν το νοσοκομείο μας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Υγείας, θέλοντας απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε να τιμήσουν τη μέρα και συναντήθηκαν με τη Διοίκηση, με τομεάρχες νοσηλεύτριες και διευθυντές γιατρούς. Δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας να παρευρεθεί στη συνάντηση και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε η άρνηση, όμως τη βρίσκουμε ακατανόητη και απαράδεκτη».

«ΘΡΙΑΣΙΟ»
«ΘΡΙΑΣΙΟ»
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας παράλληλα την άμεση ενίσχυση της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ και στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» πραγματοποίησαν συνέλευση, όπου αποφάσισαν να οργανώσουν κινητοποίηση την ερχόμενη βδομάδα.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη και ενημέρωναν τους διερχόμενους για τα αιτήματα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τους τελευταίους να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Για άλλη μια φορά μαζική ήταν η συμμετοχή των επικουρικών και συμβασιούχων, που διεκδικούν, εκτός των άλλων, τη μονιμοποίησή τους για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων δομών Υγείας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η εγγραφή όλων των συμβασιούχων στο Σωματείο, καθώς και των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ (που δεν γίνονται δεκτοί από τις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ). Εκφράστηκε η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων στο αίτημα των συμβασιούχων για μονιμοποίησή τους.

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο «Ιπποκράτειο» διοργανώθηκε συμβολική συγκέντρωση στο προαύλιο και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο, επί της οδού Εγνατίας. Κρατώντας αφίσες στα χέρια, απαίτησαν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα τουλάχιστον 200 κενά σε νοσηλευτές. Μάλιστα, ανέδειξαν το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας προσλήφθηκαν μόλις 32 επικουρικοί νοσηλευτές και μέσα στον επόμενο μήνα θα απολυθούν 25, όσοι επικουρικοί ήδη εργάζονταν, λόγω λήξης της σύμβασής τους!

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεχωριστή παρουσία είχαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αλλά και οι φυσικοθεραπευτές που διεκδικούν ένταξη στα ΒΑΕ. Τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς εξέφρασαν καλλιτέχνες της πόλης, παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με θέμα το ρόλο του νοσηλευτή, την εντατικοποίηση της εργασίας και το χτύπημα των εργασιακών του δικαιωμάτων, αλλά και την απόφαση να σταθεί με το κεφάλι ψηλά και να αγωνιστεί για το δίκιο του. Μέλη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ερμήνευσαν τραγούδια, ενώ η εκδήλωση έληξε με το μοίρασμα κόκκινων τριαντάφυλλων σε όλους τους νοσηλευτές. Εκεί μπροστά, ο διοικητής του νοσοκομείου, σε ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών των νοσηλευτών, ανακοίνωσε... μια μέρα τιμητική άδεια, όταν στους εργαζόμενους ακόμη οφείλονται ρεπό από το 2019 και παραμένει σε ισχύ η αναστολή των αδειών τους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
Στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο, το πρωί έγινε παράδοση αναμνηστικού στα νοσηλευτικά τμήματα και το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο προαύλιο.

Συγκέντρωση έγινε και στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Σε άλλες περιοχές

Στο Ηράκλειο, σε συγκέντρωση, αρχικά στο σαλόνι και μετέπειτα στην πύλη του νοσοκομείου, προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Δ. Βρύσαλης, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι στο όνομα της αποφυγής του συνωστισμού λόγω κορονοϊού, δεν γίνονται στους εξωτερικούς ασθενείς του νοσοκομείου διάφορες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες κ.ά., καθώς και ότι δεν κλείνονται νέα ραντεβού.

Στην Πρέβεζα, μαχητική ήταν η συγκέντρωση και η συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις εργαζομένων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Στα Τρίκαλα, συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή(12/5/2020)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(8/4/2020)
Σήμερα η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία του λαού(7/4/2020)
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από εργαζόμενους στα νοσοκομεία(31/3/2020)
Συντονισμένο αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε Υγεία και Προσφυγικό(17/10/2019)
Σήμερα η κινητοποίηση των υγειονομικών(10/10/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org