Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Εκτεθειμένος ο λαός στα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις που παραμένουν

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κατάσταση στα Γιάννενα

Από κινητοποίηση για την Υγεία στα Γιάννενα
Από κινητοποίηση για την Υγεία στα Γιάννενα
Η πραγματικότητα στα Γιάννενα και συνολικά στην Ηπειρο διαψεύδει πεισματικά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι έχει «θωρακίσει» το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι δημόσιες δομές Υγείας καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν αυξημένες, νέες και πιο σύνθετες ανάγκες για την υγεία του λαού, με τους ίδιους, αν όχι με χειρότερους όρους από πριν. Τα δύσκολα επομένως είναι μπροστά για το λαό.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας καλείται:

  • Να αντιμετωπίσει νέα ύποπτα ή θετικά κρούσματα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Γι' αυτό τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις υποδομές που αναπτύχθηκαν για την πανδημία. Επιπλέον χρειάζεται να ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ανάγκες, αν αρχίσει να υπάρχει και τουρισμός από το εξωτερικό.
  • Να προετοιμαστεί για ένα νέο πιθανό κύμα πανδημίας.
  • Να αντεπεξέλθει στις αυξημένες και συσσωρευμένες ανάγκες των ασθενών που έως τώρα δεν προσέρχονταν στο νοσοκομείο. Η απόφαση του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν στο 50% τα χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ.
  • Να αντεπεξέλθει στην «επόμενη μέρα», που βρίσκει το λαό ακόμη πιο «ευάλωτο» από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας. Αντικειμενικά ο λαός «εκτίθεται» επιπλέον σε όλες τις συνέπειες που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία του τα αντεργατικά μέτρα των ΠΝΠ της κυβέρνησης, αλλά και η καπιταλιστική, οικονομική κρίση. Ανεργία, ανασφάλεια, φτώχεια, χειρότερες συνθήκες εργασίας και έλλειψη μέτρων προστασίας, διάλυση του εργάσιμου χρόνου και της Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοσχερή καταστροφή του περιβάλλοντος με νόμο κ.ά.
Η πραγματικότητα σε αριθμούς στα Γιάννενα

Για να ανοίξουν 55 κλίνες Covid απλής νοσηλείας ενηλίκων και 10 κλίνες Covid απλής νοσηλείας παίδων, 8 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid, 8 κλίνες ΜΕΠΚ Covid (με μετατροπή υπαρχόντων) και να λειτουργήσουν 2 χώροι ΤΕΠ (Covid-19 και μη Covid-19), χρειάστηκε το τελευταίο δίμηνο να γίνει ριζική αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το νοσοκομείο δεν λειτουργούσε κατά 70% και παρ' όλα αυτά μετά βίας έφτανε το προσωπικό. Στο έδαφος αυτού του χαοτικού σχεδιασμού, έγιναν και γίνονται άναρχες μετακινήσεις προσωπικού, με την παρέμβαση και κυβερνητικών συνδικαλιστών, που μεγαλώνουν τις αδικίες, τις «εκδουλεύσεις» και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Επιπλέον, λόγω της επιδημίας, έχουν τεθεί συνολικά στο ΠΓΝΙ 110 υγειονομικοί εκτός μάχης, με άδειες «ειδικού σκοπού» και ευπαθών ομάδων (φυσικά δεν δόθηκε σε όσους τις δικαιούνταν). Αυτοί οι εργαζόμενοι χρειάζεται και τώρα να προστατευτούν.

Ακόμη, μέρα με τη μέρα και με τα όποια τεστ γίνονται, αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα της διασποράς του ιού ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πιθανή απουσία και άλλων υγειονομικών. Τέλος, στο ΠΓΝΙ εν μέσω πανδημίας απολύθηκαν και 24 καθαρίστριες!

Με αυτή την κατάσταση, το ΠΓΝΙ «ενισχύθηκε» με μόλις 18 νέους νοσηλευτές, 8 γενικών καθηκόντων και 12 καθαρίστριες! Αυτό είναι το ισοζύγιο... βαριά ελλειμματικό.

Με αυτό το προσωπικό καλείται να λειτουργήσει τώρα το νοσοκομείο με «διπλό χαρακτήρα», αφού ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ. Τελικά, λόγω των σοβαρών ελλείψεων, η διοίκηση στο ΠΓΝΙ έθεσε σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών Covid, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες κλινικές, τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία!

Τα νοσοκομεία του 50%

Από την άλλη, η εντολή του υπουργείου για επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων στο 50% του μηνιαίου μέσου όρου επεμβάσεων του 2019 οδηγεί σε δραστική μείωση και επιβαρύνει κι άλλο τις ανάγκες του λαού. Στο ΠΓΝΙ το 2019 πραγματοποιήθηκαν 10.950 επεμβάσεις, δηλαδή 795 το μήνα. Μείωση έως το 50% σημαίνει ότι θα γίνονται τουλάχιστον 397 επεμβάσεις το μήνα λιγότερες.

Επίσης, στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝΙ το 2019 εξετάστηκαν 274.560 ασθενείς, που σημαίνει 1.000 άτομα κατά μέσο όρο τη μέρα. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων με την τήρηση των προϋποθέσεων προστασίας από τον κορονοϊό (ασφαλή χρονική απόσταση μεταξύ των ραντεβού, αποφυγή συγχρωτισμού κ.λπ.) θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε παραπέρα μείωση των ασθενών που θα μπορούν να εξετάζονται.

Ηδη στο ΠΓΝΙ καταγράφεται αυξημένη προσέλευση ασθενών στις παθολογικές κλινικές και εμφανίζονται ράντζα. Η αυξημένη προσέλευση καρδιολογικών ασθενών οδήγησε σε άρση της λειτουργίας της Καρδιολογικής μονάδας για Covid περιστατικά. Αυξημένη είναι η προσέλευση στη Νεφρολογική κλινική και καταγράφεται αυξημένη ανάγκη για διενέργεια χειρουργείων. Ολα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες που απαιτούνται για ουσιαστική πρόληψη και προστασία της υγείας και οι οποίες δεν υπήρχαν ποτέ.

Την επόμενη μέρα λοιπόν μιλάμε για τα νοσοκομεία του 50%. Στην ουσία πρόκειται για πολιτική σχετικής και απόλυτης αποδυνάμωσης της δημόσιας Υγείας, που επιλέγεται με βάση τη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και όχι βέβαια με κριτήρια επιστημονικά, όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση.

Συνεχίζεται η ίδια επικίνδυνη πολιτική

Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της πολιτικής, η κυβέρνηση ανήγγειλε τη σταδιακή επαναλειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων από τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία! Στο ΠΓΝΙ υπάρχει αυξητική επισκεψιμότητα στα απογευματινά ιατρεία κατά 100% από το 2015 έως το 2019. Είναι κι αυτό μια απόδειξη για το πώς έδωσε ως κυβέρνηση και πώς συνεχίζει να δίνει τη ...μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της εμπορευματοποίησης της Υγείας!

Φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δέχτηκε να ακουμπήσει τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα ούτε στη φάση της κορύφωσης της πανδημίας, απορρίπτοντας το αίτημα για επίταξή του, αλλά και για ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων ιατρών σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι εν μέσω πανδημίας διαφημίστηκε η έναρξη λειτουργίας ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού. Πάνω στην ώρα!

Από την άλλη, η αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία στο ΠΓΝΙ εξηγείται από την τραγική κατάσταση της ΠΦΥ στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικά, στο ένα και μοναδικό ΚΥ Αστικού Τύπου των Ιωαννίνων, με 200.000 κατοίκους, δεν καλύφθηκαν ούτε τα κενά σε οφθαλμίατρο, νευρολόγο και παθολόγο ιατρό. Αντίθετα, αποδυναμώθηκαν παραπέρα τα ΚΥ όλων των νομών, για να στελεχωθούν κακήν κακώς τα παροπλισμένα νομαρχιακά νοσοκομεία.

Αγώνας σε «έκτακτες» και «κανονικές» συνθήκες

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η μόνη απάντηση σε «έκτακτες» και «κανονικές» περιόδους είναι το δυνάμωμα της πάλης για ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, ανατροπή της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα.

Οι δυνάμεις του Κόμματος στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής κάνουν μεγάλη προσπάθεια να οργανώσουν τη μάχη σε αυτήν την κατεύθυνση. Βρίσκονται μπροστά αναδεικνύοντας τα προβλήματα, διεκδικώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των υγειονομικών και των ασθενών.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η «ενοχλητική» κομμουνίστρια πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας τώρα τιμωρείται για τη μαχητική στάση της, με αποπομπή από τη θέση της προϊσταμένης.

Οι υγειονομικοί δεν έχουν μόνο την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο απέναντί τους, αλλά και τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ. Στο ΠΓΝΙ η κύρια δραστηριότητά τους ήταν να εφησυχάζουν τους εργαζόμενους και το λαό για την κατάσταση στο νοσοκομείο, εξαγγέλλοντας την παράδοση υγειονομικού υλικού που δεν ήρθε ποτέ (!). Ταυτόχρονα κατήγγειλαν σε κάθε ευκαιρία τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Αναδείχθηκαν οι καλύτεροι διαφημιστές των διάφορων φιλάνθρωπων επιχειρηματιών - εκμεταλλευτών της περιοχής, που έκαναν «δωρεές» στο νοσοκομείο, ενισχύοντας τη λογική ότι η Υγεία δεν είναι κρατική ευθύνη. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή στήριξαν την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι το ΠΓΝΙ είναι θωρακισμένο (!) και «έδωσαν τη μάχη» στο διαδίκτυο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις του γνωστού «λαγού» της επιχειρηματικότητας στη δημόσια Υγεία, του «επιστημονικού» Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος στις 10 Απρίλη, εν μέσω της πανδημίας, δημοσίευσε δημοσκόπηση, για να ενημερώσει ότι το 63,8% βλέπει θετικά το να δοθεί η δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και το 42,8% να γίνουν τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ (για μεγαλύτερη «ευελιξία» στη λειτουργία τους).

Οργάνωση, μαχητικότητα, αλληλεγγύη

Η τραγωδία των λαών από την πανδημία δεν πρόκειται να αντιστρέψει την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη.

Τα χάλια των δημόσιων συστημάτων Υγείας ανά τον κόσμο αξιοποιούνται ήδη για να δικαιολογηθούν και να επιταχυνθούν εξελίξεις στην ίδια κατεύθυνση των «αναδιαρθρώσεων» που μας έφεραν ως εδώ. Στο έδαφος της νέας καπιταλιστικής κρίσης, δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα. Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου - Βρούτση που σφαγιάζει τα δικαιώματα στην Υγεία, τα DRGs, οι ΣΔΙΤ, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κ.ά. θα συνεχιστούν με φόρα.

Η σύγκρουση με τον ορατό εχθρό, τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, είναι ο μόνος δρόμος επιβίωσης για το λαό, απέναντι σε ένα σύστημα που συνθλίβει τις ανάγκες του, απειλεί την υγεία, ακόμα και τη ζωή του, για να θωρακίσει τα κέρδη.

Τα αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις, ΜΕΘ και υγειονομικό υλικό συγκρούονται με τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης, που προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που θα τις πληρώσει ξανά ο λαός, με φορολογία και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, όπως αυτές για την Υγεία.

Η κάλυψη των παλιών και νέων αυξημένων αναγκών στην Υγεία απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, που μονότονα επαναλαμβάνει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα συστήματα Υγείας και Ασφάλισης. Από θέση αρχής θεωρεί την υγεία ατομική ευθύνη και την Υγεία τον κλάδο με πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι οργάνωση, μαχητικότητα, αλληλεγγύη για να μην πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση. Η ανάδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού και στην Υγεία είναι πεδίο δόξης λαμπρό για τη δουλειά μας στους εργαζόμενους και το λαό, ειδικά στους υγειονομικούς. Το δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» έχει προφανή απάντηση!


Γιώργος ΠΡΕΝΤΖΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, Νοσηλευτής


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ