Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε επιφυλακή απέναντι στην πόρτα που ανοίγει για διεύρυνση της «ευελιξίας»

Προέχει η διεκδίκηση μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, σημειώνει το σωματείο

«Η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα» υπογραμμίζει το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους να το ενημερώνουν για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας και να απαιτήσουν μέτρα με κριτήριο την υγεία και την ασφάλειά τους.

«Οι εργοδότες το μόνο κριτήριο που έχουν ακόμα και αυτές τις στιγμές είναι το κέρδος τους (...) Αντιμετωπίζουμε πανδημία και η αγωνία τους είναι μην τύχει και μείνει κάνα έργο πίσω (...) Κυρίαρχο για εμάς αυτή τη στιγμή είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Προτεραιότητά μας δεν είναι να βγει το έργο, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας. Κριτήριό μας η θωράκιση της δημόσιας υγείας, η στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε όχι μόνο να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια. Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. (...) εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας».

Για την τηλεργασία επισημαίνει ότι «διαφωνεί γενικά με τη δουλειά από το σπίτι ως ευέλικτη μορφή εργασίας, που όχι μόνο διευθετεί τον χρόνο εργασίας, αλλά αποξενώνει τον εργαζόμενο. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Τον φόβο και την ανησυχία μας πρέπει να τον κάνουμε δύναμη διεκδίκησης των ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία. Γι' αυτό σαν σωματείο: Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ' αόριστον (...) Απαιτούμε προστασία του ωραρίου, όχι στη δουλειά λάστιχο. Οχι στην εντατικοποίηση της εργασίας (...) Απαιτούμε παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από την εταιρεία. Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (...)» κ.ά.

Συνολικότερα το ΣΕΤΗΠ προβάλλει τα αιτήματα: Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις άμεσα για 48ωρη απολύμανση. Να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Καμία άνευ αποδοχών άδεια. Καμία κανονική άδεια. Να γίνονται έλεγχοι με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης. Ατομικά γραφεία, ακουστικά, πληκτρολόγια σε όλους τους εργαζόμενους. Αντισηπτικά και καθαριότητα σε κάθε χώρο εργασίας. Ατομικά είδη προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους ευπαθών ομάδων, σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού. Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ

«Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής τεχνικοί - καταστήματα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα δουλεύουν μέσα σε ασφαλείς συνθήκες τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινωνικό σύνολο», σημειώνει η ΕΣΚ ΟΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτεί τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι δουλειά μιας επιστημονικής επιτροπής. Επισημαίνει πως η οδηγία της εργοδοσίας προς τους τεχνικούς να «αποφεύγουμε την εργασία σε οικία πελάτη όπου φαίνεται ή υπάρχει ένδειξη ότι ο πελάτης νοσεί» παραβιάζει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού και μετατρέπει τον τεχνικό σε υγειονομική βόμβα. Ηδη προϊστάμενοι πιέζουν τεχνικούς να αναλάβουν βλάβες και τους καλούν να επισκεφτούν σπίτια συνδρομητών.

Ειδικά, τονίζει, «από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ καλεί όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να μένουν στο σπίτι η μόνη λύση είναι οι τεχνικοί να μην μπαίνουν σε χώρους των πελατών». Για τους εργαζόμενους στα καταστήματα αναφέρει πως «είναι εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή με κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, αλλά και να μετατραπούν και οι ίδιοι σε φορείς μετάδοσης όπως και οι τεχνικοί». Στη συνέχεια, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τους εργαζόμενους που απαιτείται φυσική παρουσία στο χώρο δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ