Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Τους φορτώνουν τα «σπασμένα» της πεσμένης κίνησης

Καταγγελία και πλαίσιο διεκδικήσεων από την Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού συμμετείχε την περασμένη Παρασκευή στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού συμμετείχε την περασμένη Παρασκευή στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Την ανάγκη τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου να αντιμετωπίσουν συλλογικά την κατάσταση, ώστε καμιά εργατική οικογένεια να μη μείνει «χωρίς εισόδημα, χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης» προτάσσει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

«Η μέχρι σήμερα στάση της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, αλλά κυρίως της κυβέρνησης, φανερώνει ότι το ίδιο σύστημα που δεν μπορεί σε καιρό ανάπτυξης να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας όταν θίγονται τα κέρδη», σημειώνει η Γραμματεία στην ανακοίνωσή της και καλεί τα σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους:

«Μαζί με την αναγκαία και απαραίτητη ευθύνη που ο καθένας μας έχει για την προστασία της ζωής του και της οικογένειάς του, εμείς προβάλλουμε τη συλλογική ευθύνη που έχουμε σαν κλάδος και σαν εργατική τάξη συνολικά, ώστε να μην πληρώσουμε τις επιπτώσεις μιας πανδημίας που επιδεινώνεται από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα».

Στη βάση αυτή, η Πανελλαδική Γραμματεία ξεκαθαρίζει ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι μέτρο αναγκαίο. «Αυτό όμως που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι να μείνει η εργατική οικογένεια χωρίς εισόδημα, χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης», προσθέτει, καθώς τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί «αφήνουν στην κυριολεξία ξεκρέμαστους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους», σε επισιτιστικά καταστήματα που παραμένουν κλειστά, εποχικά ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν και ξενοδοχεία που αν και έχουν δωδεκάμηνη λειτουργία ετοιμάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Ενώ ήδη έχουν παρθεί τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ξεκάθαρο μέτρο που να στηρίζει τους εργαζόμενους συνολικά, ανεξάρτητα από το αν έμειναν χωρίς δουλειά με απόφαση της κυβέρνησης ή του επιχειρηματία». Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα επιβίωσης και σοβαρά αδιέξοδα.

Κλιμακώνουν τις διεκδικήσεις

«Να γνωρίζουν καλά η κυβέρνηση και οι "κοινωνικοί εταίροι" της ότι η κατάσταση που βιώνουμε δεν θα μας εμποδίσει να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των αναγκών μας. Ο φόβος στον οποίο επενδύουν δεν πρόκειται να μας βάλει κάτω», ξεκαθαρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και συνεχίζει: «Αντίθετα, κάθε μέρα που περνά δίχως να παρθούν όλα τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και Επισιτισμό, θα κλιμακώνει και τη δική μας αντίδραση και μαχητική διεκδίκηση για να διαφυλάξουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας».

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τα σωματεία του κλάδου να διεκδικήσουν τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να διατηρηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, που έχουν σταματήσει να λειτουργούν με ευθύνη των επιχειρηματιών, που έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους λόγω των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.
  • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.
  • Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα. Να δοθεί επιπλέον έκτακτο βοήθημα για να στηριχτεί το οικογενειακό εισόδημα.
  • Να διασφαλιστεί από τώρα για όλο το επόμενο έτος η ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Να εξασφαλιστούν από την εργοδοσία και το κράτος τα ένσημα των εργαζομένων για όσο διαρκέσει η πανδημία.
  • Να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση για όσους εργαζόμενους είναι φορείς του κορονοϊού ή νοσήσουν, ή έχουν στην οικογένεια μέλος που είναι φορέας ή έχει νοσήσει.
  • Να εξασφαλιστεί η θέρμανση για όλα τα σπίτια, για όσο καιρό χρειαστεί.
Στο Ηράκλειο Κρήτης

Να μη δεχτούν και να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, άδειες άνευ αποδοχών, υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας, καλεί τους εργαζόμενους η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό Ηρακλείου, φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο την ανάγκη για οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών.

Ηδη στο Ηράκλειο «μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης προσπάθησε να επιβάλει με το "έτσι θέλω" εκ περιτροπής εργασία», η εργοδοσία βρήκε όμως απέναντί της τους εργαζόμενους που συλλογικά στάθηκαν αντίθετοι στους σχεδιασμούς της.

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για τη χορήγηση «υποχρεωτικών "κανονικών" αδειών» στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Αντίστοιχα χιλιάδες εργαζόμενοι στα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια «βρίσκονται μπροστά στην αβεβαιότητα, αφού θα παραμείνουν άνεργοι τουλάχιστον μέχρι τέλος Απρίλη, με ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα του Μάη, ενώ όσα καταλύματα είναι ανοιχτά (ξενοδοχεία πόλης κ.λπ.) πρόκειται να κλείσουν για το ίδιο διάστημα».

Στα επισιτιστικά καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά (take away, ντελίβερι) οι εργαζόμενοι «δουλεύουν με ελαστικά ωράρια και σε πολλές περιπτώσεις εκτεθειμένοι, χωρίς να έχουν παρθεί από την εργοδοσία τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής».

Πιο ειδικά, για τους διανομείς, η Επιτροπή απαιτεί «να μην εκφραστεί η αύξηση της δουλειάς σε εξαντλητικούς όρους εργασίας», να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ο προβλεπόμενος χρόνος ξεκούρασης, να προσληφθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, να γίνουν νέες προσλήψεις.

Σε ενδεχόμενες παραγγελίες από χώρους υψηλού κινδύνου (νοσοκομεία, σπίτια στα οποία υπάρχουν άνθρωποι σε καραντίνα κ.ά.) «να υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση και η παράδοση - παραλαβή να γίνεται έξω από το νοσοκομείο, στην είσοδο της πολυκατοικίας κ.λπ. με τήρηση όλων των μέτρων».

Σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Θάσο

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου καταγγέλλει ότι μεγάλα ξενοδοχεία της Καβάλας απολύουν εργαζόμενους και προχωρούν σε τροποποίηση συμβάσεων για να επιβάλουν εκ περιτροπής απασχόληση, υπό την απειλή της απόλυσης.

«Στο Σωματείο έχουν φτάσει καταγγελίες για αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες, αλλά και απολύσεις», σημειώνει το συνδικάτο και αναφέρει ονομαστικά συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρει, «την ίδια στιγμή που όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τους κινδύνους της πανδημίας του κορονοϊού, τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης μας φόρτωσαν ήδη τα βάρη στους εργαζόμενους με απολύσεις και με εκ περιτροπής απασχόληση που υπογράφεται με την απειλή της απόλυσης».

Τέλος, η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ζητά από την κυβέρνηση να αποφασίσει την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων της πόλης, επικαλούμενη δήθεν την προστασία της υγείας των 3.500 εργαζομένων στα ξενοδοχεία τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσω της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους. Οπως αναφέρει, ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε πέντε ξενοδοχεία διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Η ουσία σε κάθε περίπτωση είναι ότι η πληρότητα έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και θέλουν να απαλλαγούν από επιπλέον κόστη, επιχειρώντας παράλληλα να πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ