Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Επικίνδυνη η καθημερινότητα των εργαζομένων

Κοινή παρέμβαση από 50 και πλέον κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων

Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, απαιτούν πάνω από 50 κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων.

Σωματεία από όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων από τις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Πειραιά, Χανιά, Αγρίνιο, Ξάνθη, Λαμία), καταγγέλλουν τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας και την άγρια κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τις εργασιακές σχέσεις.

«Εδώ και μέρες οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες και τα γραφεία εργάζονται με αυτοθυσία, χωρίς ρεπό, κάθε μέρα, πέραν του ωραρίου τους και τις Κυριακές. Εργάζονται με αίσθημα ευθύνης για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Παρά τη χτεσινή «επίσκεψη - φωτογραφία του υπουργού Ανάπτυξης σε κατάστημα, τα προβλήματα», όπως καταγγέλλουν, «σε δεκάδες καταστήματα παραμένουν».

«Τα μέτρα που έστω και καθυστερημένα ανακοινώθηκαν δεν έχουν σχεδόν καμία πρακτική εφαρμογή. Οι χώροι των σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να είναι η κύρια εστία μόλυνσης και οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν», σημειώνουν.

Στην κατεύθυνση αυτή περιγράφουν τις συνθήκες που εξακολούθησαν και χτες να επικρατούν στα καταστήματα: Στην πλειοψηφία τους «δεν υπήρχε καμία απόσταση ασφαλείας, τζαμάκια ή άλλα διαχωριστικά στα ταμεία», ενώ οι κάρτες εισόδου «δίνονται χωρίς να υπολογίζεται το μέτρο που έχει ανακοινωθεί ανά τετραγωνικό μέτρο», δεν ήταν μίας χρήσης αλλά άλλαζαν εκατοντάδες χέρια αφού «αμέσως μετά την έξοδο του κάθε πελάτη, δίνονται σε νέους χωρίς καμία καθαριότητα».

Τα αντισηπτικά «στην πλειοψηφία των καταστημάτων λείπουν ή δίνονται ύστερα από απαίτηση των πελατών». Τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) αποτελούν ατομική ευθύνη κάθε εργαζόμενου, καθαριότητα δεν υπάρχει όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν προστατεύονται με άδειες. Η εργοδοσία δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους για περιστατικά συναδέλφων τους που μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας είτε γιατί βρέθηκαν οι ίδιοι θετικοί στον ιό είτε γιατί ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στον περίγυρό τους.

«Στα σούπερ μάρκετ που ειδικά αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι μεταπηδούν σαν τρελοί από το ένα πόστο στο άλλο, που οι τουαλέτες είναι κοινές για εργαζόμενους και καταναλωτές, που ο χώρος διαλείμματος (αν υπάρχει) είναι ένας και ελάχιστων τετραγωνικών, που οι αποθήκες είναι ένας ενιαίος χώρος, δεν μπορεί μοναδικό μέτρο πρόληψης να είναι ο κατ' οίκον περιορισμός του συναδέλφου που βρέθηκε θετικός ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα. Δεν μπορεί να μη δίνονται άδειες στους εργαζόμενους με την αιτιολογία του φόρτου εργασίας», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία.

«Επειδή τα μέτρα απέναντι στον κορονοϊό είναι κοινά για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, επειδή δεν υπάρχουν εργαζόμενοι 1ης ή 2ης κατηγορίας, απαιτούμε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τους κρατικούς φορείς, στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες και σε όλους τους χώρους διακίνησης τροφίμων και προϊόντων, τα οποία φτάνουν σε κάθε οικογένεια», τονίζουν τα σωματεία και υπογραμμίζουν την ανάγκη «να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, να εφαρμοστούν αυστηρά τα όσα συστήνονται από τον ΕΟΔΥ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ