Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνέχεια προκλήσεων και ετοιμότητα για «κοινές λύσεις» εντός πλαισίου ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στα «δίχτυα» του ιμπεριαλιστικού παζαριού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα Ελληνοτουρκικά, όπως δείχνει και η σημερινή τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Μακρόν - Ερντογάν
Στα «δίχτυα» του ιμπεριαλιστικού παζαριού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα Ελληνοτουρκικά, όπως δείχνει και η σημερινή τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Μακρόν - Ερντογάν
Με φόντο το ιμπεριαλιστικό «παζάρι», που όσο πάει και χοντραίνει ανάμεσα στην ΕΕ και τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, όπως δείχνει και η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν, συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες οι τουρκικές προκλήσεις αλλά και οι εκκλήσεις και από τις δυο μεριές για «κοινές λύσεις» υπό την ομπρέλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με συνέντευξή του στα «Νέα» το Σάββατο, κατηγόρησε την Τουρκία για την κατάσταση στον Εβρο, λέγοντας ότι εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Εγκωμίασε την ΕΕ για τη στήριξη που υποτίθεται παρέχει στη χώρα, και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να κάνει το αυτονόητο καθήκον της, δηλαδή να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα». Κατηγόρησε επίσης την Αγκυρα για τα μνημόνια που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης για χάραξη τουρκολιβυκής ΑΟΖ. Παραπέρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο». Αιχμές άφησε και κατά της αλβανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δυστυχώς, το πρόσφατο νομοσχέδιο για το περιουσιακό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μειονότητας».

Αναζήτηση «ορθολογικών και κοινών λύσεων»

Επιβεβαιώνοντας ότι η ατζέντα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι ακουμπάει όλα τα ζητήματα, με μοχλό το Μεταναστευτικό, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σε δήλωση - απάντησή του επανέφερε τις κατηγορίες προς την Ελλάδα για στάση απέναντι στους πρόσφυγες «αντίστοιχη των ναζί» και υποστήριξε μάλιστα πως η Αθήνα «δεν προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά παραβιάζει τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ενωση». Σημείωσε δε ότι «ο υπουργός Δένδιας φαίνεται να έχει ξεχάσει τις ενέργειες και τις πράξεις της χώρας του όταν η Βόρεια Μακεδονία έκλεισε τα σύνορά της στους μετανάστες πριν από τέσσερα χρόνια».

Ο Ακσόι επέκρινε ακόμα την ελληνική πλευρά ότι «λαθεύει και στο ζήτημα της Λιβύης. Γιατί η Ελλάδα, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, δεν παραβίασε απλά τα δικαιώματα της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης».

Και συνέχισε υπερασπιζόμενος για άλλη μια φορά την παράνομη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ: «Αν η Ελλάδα ήθελε να έχει ένα αποτέλεσμα, θα το έκανε και γύρω από ένα τραπέζι, μαζί με την Τουρκία και τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αντί να μιλάει άσχημα».

Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση θέτει ξανά ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κατηγορώντας την Αθήνα για υποκρισία επειδή «ενώ αναγνωρίζει ελληνική μειονότητα στην Αλβανία» δεν «αποκαλεί την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα τουρκική». Και καταλήγει ότι «επιθυμία μας είναι να βρούμε ορθολογικές και κοινές λύσεις για όλες τις προκλήσεις της περιοχής σε ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, χωρίς να καταφύγουμε σε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι στα νότια παράλια της Τουρκίας έφτασε και το τρίτο γεωτρύπανο που η Αγκυρα σχεδιάζει να εντάξει στο πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το πλοίο «Κανουνί», που έφτασε στο λιμάνι της Μερσίνας. Οπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μόλις τελειώσει ένα χρονικό διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων του πληρώματος (λόγω της πανδημίας) θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης ώστε το πλοίο να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του το συντομότερο δυνατόν. Το πλοίο κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα το 2012, ενώ μεταξύ άλλων κολοσσών το έχει ήδη χρησιμοποιήσει και η «Petrobras» το 2015.

Ετοιμη για νέα συμφωνία εγκλωβισμού η κυβέρνηση

Απαντώντας στον Ακσόι, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς είπε: «Η χώρα που για πρώτη φορά στην Ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα». Χαρακτήρισε δε απολύτως απαράδεκτη την «επιλογή της να επιδεικνύει, επανειλημμένως μάλιστα, ασέβεια στα θύματα του Ολοκαυτώματος».

Τέλος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλούσε χτες για «ακραίες φραστικές επιθέσεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς» Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές αρχές της χώρας έχουν λάβει οδηγίες για την «απόκρουση της διασποράς από την Τουρκία ψευδών ειδήσεων και της διακίνησής τους σε Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού».

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν, καλωσόρισε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης «την όποια συζήτηση για το Μεταναστευτικό και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Εχουμε πει ότι η Συμφωνία χρειάζεται αναθεώρηση. Είναι σαφές ότι δεν λειτουργεί, και αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς να είναι η Τουρκία στο τραπέζι με κάποιον τρόπο», τονίζοντας ωστόσο ότι «συζήτηση υπό καθεστώς εκβιασμού στα σύνορα δεν μπορεί να γίνει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ