Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ούτε ένας εργαζόμενος να μην κινδυνέψει

Πρόσθετα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού απαιτούν συνδικάτα εργαζομένων στο Δημόσιο, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και την «εύκολη λύση» της μετακύλισης ευθυνών και της επίκλησης της ατομικής ευθύνης.

Ακόμα καταγγέλλεται η απαράδεκτη κατηγοριοποίηση περί «ευπαθών ομάδων» στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, 64, που περιλαμβάνει μόνο τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, και εξαιρεί πλήθος άλλων περιπτώσεων.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (OΣΥΑΠΕ) σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη μη λήψη ολοκληρωμένων μέτρων, όπως η μη χορήγηση ειδικής άδειας σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που τη χρειάζονται, η απαγόρευση εισόδου στο κοινό σε όλες τις υπηρεσίες, η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών που δεν έχουν σχέση με την πρόληψη και προστασία από τον κορονοϊό.

Απαιτεί «ειδικές» άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση όχι μόνο σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν αλλά και σε όσους: Ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Εχουν μέλος της οικογένειάς τους άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, δεδομένου ότι επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ λαμβάνει ένας πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων. Εχουν υποχρέωση φύλαξης ή περιποίησης μέλους της οικογένειάς τους.

Ακόμα απαιτεί να εκδοθούν αποφάσεις των περιφερειαρχών για να συνεχίσει η εκτέλεση μόνο όσων αρμοδιοτήτων αφορούν την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό, όπως και να δοθούν αυξημένα μέσα προστασίας σε όσους υποχρεώνονται για εξαιρετικά ζητήματα να παρευρίσκονται σε υπηρεσίες ή έχουν υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες για την πρόληψη, την προστασία από τον κορονοϊό.

Παρόμοια αιτήματα προβάλλουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Τέλος, η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «να αντιμετωπίζει την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας με τη λογική "κόστους - οφέλους" και να περιορίζει τα όποια πρόσθετα μέτρα στις "δημοσιονομικές αντοχές" του αστικού κράτους και όχι τις πραγματικές ανάγκες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού». Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η νέα ΠΝΠ, «προκρίνοντας την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους», καταγγέλλει και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ