Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΥΡΙΖΑ
«Ξέπλυμα» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία που και ο ίδιος υπηρετεί

Συντάσσεται με την κυβέρνηση στο αίτημα για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, κοροϊδεύοντας το λαό ότι έχει να κερδίσει απ' αυτό

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με χτεσινές δηλώσεις του. Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την ΕΕ ότι δίστασε και καθυστέρησε να πάρει μέτρα, υπό το φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους, και υποκριτικά διαπίστωσε ότι «ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντα και μετά τους ανθρώπους».

Προκλητικός ήταν και στις συστάσεις του προς την κυβέρνηση «να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή», όταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο σύστημα Υγείας δέχτηκε απανωτά πλήγματα, με γερό «μαχαίρι» ακόμα και στα στοιχειώδη για τη λειτουργία του. Δεν εξήγησε βέβαια γιατί εκείνος ως κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις και υποδομές ώστε να μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

«Ξεπλένοντας» συνολικά τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που και ο ίδιος υπηρέτησε με συνέπεια, ο πρώην πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι «ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας» και κατέθεσε προτάσεις για τη δημιουργία «διακομματικής επιτροπής μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Μετά απ' αυτό, έσπευσε άρον άρον να διευκρινίσει ότι μιλάει για «ετήσιες ή διετείς συμβάσεις», με άλλοθι ότι στο μέλλον θα έχουν «ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν». Ζήτησε επίσης «έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων», ενώ πρότεινε και επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «διάψευση του αφηγήματος περί ανάπτυξης», δήλωσε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού «έχουν ήδη εκτροχιαστεί» και ζήτησε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης, αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας».

«Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», πρόσθεσε. Προσπάθησε δε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα το καρπωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, προτείνοντας «να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν».

Τέλος, πρότεινε αναστολή του σχεδιασμού «για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαΐου».

Προτάσεις για την οικονομία και από το ΜέΡΑ25

Την άμεση μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 στο 1,5% του ΑΕΠ πρότεινε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι «η πανδημία που έφερε ο κορονοϊός επιταχύνει και βαθαίνει την ήδη προδιαγεγραμμένη, για το 2020, ύφεση». Υπέδειξε μάλιστα ότι τα ποσά θα πρέπει να διατεθούν σε «κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων», «έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών» και σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ