Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσουβάλιασμα

«Καθαρή και κρυστάλλινη» ομοφωνία της «κοινής γνώμης» και όλων των κομμάτων για τα «κλειστά σύνορα» διαπιστώνουν τα αστικά ΜΜΕ και διάφορα λιβανιστήρια της κυβέρνησης. Δεν διστάζουν μάλιστα στο ίδιο τσουβάλι να βάλουν και το ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντας ή αποσιωπώντας τις θέσεις του για το ζήτημα, τις οποίες άλλωστε συζητάει πλατιά με το λαό, στη μεγάλη πολιτική εξόρμηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλήθεια, τι σχέση έχει το αίτημα για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, που προβάλλει το ΚΚΕ, με τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ, που είναι επιλογή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχει το αίτημα για ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και αποχώρηση από το «Δουβλίνο» με την «επαναδιαπραγμάτευση» αυτών των αντιδραστικών συμφωνιών, όπως ζητάνε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχει η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της συμμετοχής της χώρας σε αυτούς, όπως κάνει το ΚΚΕ, με την αποθέωση και τον εξωραϊσμό τους στα οποία επιδίδονται όλα τα αστικά κόμματα; Τι σχέση έχει, τέλος, η καταδίκη από το ΚΚΕ της τουρκικής επέμβασης στη Συρία, που εντάσσεται στη γενικότερη αμφισβήτηση των συνόρων, με την «εθνική γραμμή» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο», επομένως και την άρνησή τους να ψελλίσουν κάτι για το μακελειό στο Ιντλίμπ; Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι μόνο το ΚΚΕ είναι στην «αντίπερα όχθη», γιατί είναι το μόνο κόμμα που δείχνει τον πραγματικό αντίπαλο: Την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, που από τη μία γεννάνε τα καραβάνια των προσφύγων και από την άλλη τους εκμεταλλεύονται σαν «διαπραγματευτικό χαρτί» στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια.

Εντυπώσεις

Διαβάζοντας κανείς το ρεπορτάζ της χτεσινής «Αυγής» για τις διαδηλώσεις με αφορμή την 8η Μάρτη, σχηματίζει την εντύπωση ότι το πρωί της Κυριακής δεν έγινε καμιά συγκέντρωση στο Σύνταγμα από την ΟΓΕ και περισσότερα από 80 σωματεία και φορείς, και ότι το ΠΑΜΕ διαδήλωσε μαζί με το ...Δίκτυο Ισότητας του Κινήματος Αλλαγής και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια άλλη συγκέντρωση, για την οποία δυσκολεύεσαι να βγάλεις άκρη πότε και πού έγινε. Μπερδεύτηκε άραγε η «Αυγή» και τα έγραψε όπως να 'ναι; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, διαβάζοντας πανομοιότυπα σχεδόν ρεπορτάζ και σε άλλα αστικά Μέσα, που επιχείρησαν να απογυμνώσουν την 8η Μάρτη από το ριζοσπαστικό - αγωνιστικό της μήνυμα και να τη μετατρέψουν σε μια επετειακή διαμαρτυρία με φεμινιστικά αιτήματα, για «ίσες ευκαιρίες» με τους άνδρες, όπως ήταν άλλωστε και το περιεχόμενο της «φεμινιστικής απεργίας» την οποία διοργάνωσαν μια σειρά φορείς, καλώντας τις γυναίκες να «απεργήσουν στο σπίτι». Το πραγματικό μήνυμα της 8ης Μάρτη εξέπεμψε και φέτος από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα, το πρωί της Κυριακής, απ' όπου δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους, κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις, που μετατρέπουν τη ζωή και τη δουλειά τους σε «λάστιχο». Αυτή η κινητοποίηση δεν χώρεσε σε κανένα σχεδόν Μέσο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Επιτήδειοι

Πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε είδους τσαρλατανισμούς αποδεικνύεται ο κορονοϊός, ποντάροντας στην άγνοια και παίζοντας με την αγωνία του κόσμου. Από τον κατάλογο των εμπόρων με τα ματζούνια δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, που μετά τα χειρόγραφα του Ιησού, τα ...«τελοπόν» και τις κεραλοιφές διά «πάσαν νόσον», επανέρχεται για να κατατροπώσει με τα θαυματουργά προϊόντα του και τον κορονοϊό... Αυτήν τη φορά μοιράζει το «βυζαντινόν», ένα παρασκεύασμα από σπάνια βότανα, που κάθε επάλειψη στα χέρια επιτρέπει στον χρήστη «άπειρες χειραψίες» και τον κάνει ατρόμητο απέναντι στους κορονοϊούς (!), σύμφωνα με όσα λέει ο τηλε-έμπορος αρχηγός κόμματος. Μπροστά στη σοβαρότητα του θέματος και τους κινδύνους από τον κορονοϊό, η οικονομική εκμετάλλευση των ανθρώπων που δικαιολογημένα ανησυχούν δεν μπορεί να προσπερνιέται ως «γραφικότητα» ορισμένων επιτήδειων, που κινούνται στο φάσμα του σκοταδισμού.

Τα «καλά»

Στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» των ταχυδρομικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο «εξυγίανσης» των ΕΛΤΑ με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους, που περιλαμβάνει μεγάλη μείωση του μόνιμου προσωπικού, κλείσιμο καταστημάτων και κέντρων διανομής, εντατικοποίηση της εργασίας και μειωμένους μισθούς. Από αυτήν την πολιτική δεν πλήττονται μόνο οι εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά συνολικά ο λαός, όπως φαίνεται και από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες υπηρεσίες των ταχυδρομείων, φτάνοντας μέχρι και το 100% στο τέλος των συστημένων επιστολών. Στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά επιβάλλονται νέα χαράτσια και βάρη, αποκαλύπτοντας στην πράξη τα ψέματα όλων των κυβερνήσεων για τα ...«καλά» της «ανταγωνιστικότητας», που υπηρετεί η πολιτική «απελευθέρωσης» τομέων της οικονομίας. Αυτά τα «καλά» τα έζησαν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες και αργότερα στην Ενέργεια, με τις ανάλογες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την «απελευθέρωση» του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, τα νοικοκυριά όχι μόνο δεν είδαν τις υπηρεσίες να φθηναίνουν αλλά ακόμα περισσότεροι καταδικάστηκαν να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών και να θωρακίζεται η «ανταγωνιστικότητα» της ΔΕΗ ΑΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

1921 Γεννιέται ο Αργεντινός μουσικός Αστορ Πιατσόλα, από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ταγκό στον 20ό αιώνα.

1923 Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στον Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται λόγω θαλασσοταραχής κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν 297 άτομα, στην πλειοψηφία τους ναύτες.

1935 Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα του κόσμου. Ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοινώνει επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε».

1938 Το Αυστριακό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ' Ράιχ.

1944 Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη και να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.

1955 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με την σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).

1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας) η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος. Στροφή που στηρίχθηκε και υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε τάση μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Οι ευθύνες για αυτές τις επιλογές προσωποποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία» κ.λπ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η εγκύκλιος είχε στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος.

1978 Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο.

1997 Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα όρισε νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

2004 Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.

2011 Εγκέλαδος 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι (σε ορισμένες περιπτώσεις ύψους 20 μέτρων) καταστρέφοντας κατοικημένες ζώνες σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., με αποτέλεσμα το θάνατο 15.365 ανθρώπων, τον τραυματισμό 5.363 άλλων, 8.206 αγνοούμενους και πάνω από 300.000 άστεγους, λόγω ραδιενεργούς μόλυνσης εκτενών κατοικημένων ζωνών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ