Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσουβάλιασμα

«Καθαρή και κρυστάλλινη» ομοφωνία της «κοινής γνώμης» και όλων των κομμάτων για τα «κλειστά σύνορα» διαπιστώνουν τα αστικά ΜΜΕ και διάφορα λιβανιστήρια της κυβέρνησης. Δεν διστάζουν μάλιστα στο ίδιο τσουβάλι να βάλουν και το ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντας ή αποσιωπώντας τις θέσεις του για το ζήτημα, τις οποίες άλλωστε συζητάει πλατιά με το λαό, στη μεγάλη πολιτική εξόρμηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλήθεια, τι σχέση έχει το αίτημα για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, που προβάλλει το ΚΚΕ, με τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ, που είναι επιλογή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχει το αίτημα για ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και αποχώρηση από το «Δουβλίνο» με την «επαναδιαπραγμάτευση» αυτών των αντιδραστικών συμφωνιών, όπως ζητάνε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχει η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της συμμετοχής της χώρας σε αυτούς, όπως κάνει το ΚΚΕ, με την αποθέωση και τον εξωραϊσμό τους στα οποία επιδίδονται όλα τα αστικά κόμματα; Τι σχέση έχει, τέλος, η καταδίκη από το ΚΚΕ της τουρκικής επέμβασης στη Συρία, που εντάσσεται στη γενικότερη αμφισβήτηση των συνόρων, με την «εθνική γραμμή» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο», επομένως και την άρνησή τους να ψελλίσουν κάτι για το μακελειό στο Ιντλίμπ; Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι μόνο το ΚΚΕ είναι στην «αντίπερα όχθη», γιατί είναι το μόνο κόμμα που δείχνει τον πραγματικό αντίπαλο: Την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, που από τη μία γεννάνε τα καραβάνια των προσφύγων και από την άλλη τους εκμεταλλεύονται σαν «διαπραγματευτικό χαρτί» στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια.

Εντυπώσεις

Διαβάζοντας κανείς το ρεπορτάζ της χτεσινής «Αυγής» για τις διαδηλώσεις με αφορμή την 8η Μάρτη, σχηματίζει την εντύπωση ότι το πρωί της Κυριακής δεν έγινε καμιά συγκέντρωση στο Σύνταγμα από την ΟΓΕ και περισσότερα από 80 σωματεία και φορείς, και ότι το ΠΑΜΕ διαδήλωσε μαζί με το ...Δίκτυο Ισότητας του Κινήματος Αλλαγής και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια άλλη συγκέντρωση, για την οποία δυσκολεύεσαι να βγάλεις άκρη πότε και πού έγινε. Μπερδεύτηκε άραγε η «Αυγή» και τα έγραψε όπως να 'ναι; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, διαβάζοντας πανομοιότυπα σχεδόν ρεπορτάζ και σε άλλα αστικά Μέσα, που επιχείρησαν να απογυμνώσουν την 8η Μάρτη από το ριζοσπαστικό - αγωνιστικό της μήνυμα και να τη μετατρέψουν σε μια επετειακή διαμαρτυρία με φεμινιστικά αιτήματα, για «ίσες ευκαιρίες» με τους άνδρες, όπως ήταν άλλωστε και το περιεχόμενο της «φεμινιστικής απεργίας» την οποία διοργάνωσαν μια σειρά φορείς, καλώντας τις γυναίκες να «απεργήσουν στο σπίτι». Το πραγματικό μήνυμα της 8ης Μάρτη εξέπεμψε και φέτος από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα, το πρωί της Κυριακής, απ' όπου δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους, κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις, που μετατρέπουν τη ζωή και τη δουλειά τους σε «λάστιχο». Αυτή η κινητοποίηση δεν χώρεσε σε κανένα σχεδόν Μέσο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Επιτήδειοι

Πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε είδους τσαρλατανισμούς αποδεικνύεται ο κορονοϊός, ποντάροντας στην άγνοια και παίζοντας με την αγωνία του κόσμου. Από τον κατάλογο των εμπόρων με τα ματζούνια δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, που μετά τα χειρόγραφα του Ιησού, τα ...«τελοπόν» και τις κεραλοιφές διά «πάσαν νόσον», επανέρχεται για να κατατροπώσει με τα θαυματουργά προϊόντα του και τον κορονοϊό... Αυτήν τη φορά μοιράζει το «βυζαντινόν», ένα παρασκεύασμα από σπάνια βότανα, που κάθε επάλειψη στα χέρια επιτρέπει στον χρήστη «άπειρες χειραψίες» και τον κάνει ατρόμητο απέναντι στους κορονοϊούς (!), σύμφωνα με όσα λέει ο τηλε-έμπορος αρχηγός κόμματος. Μπροστά στη σοβαρότητα του θέματος και τους κινδύνους από τον κορονοϊό, η οικονομική εκμετάλλευση των ανθρώπων που δικαιολογημένα ανησυχούν δεν μπορεί να προσπερνιέται ως «γραφικότητα» ορισμένων επιτήδειων, που κινούνται στο φάσμα του σκοταδισμού.

Τα «καλά»

Στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» των ταχυδρομικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο «εξυγίανσης» των ΕΛΤΑ με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους, που περιλαμβάνει μεγάλη μείωση του μόνιμου προσωπικού, κλείσιμο καταστημάτων και κέντρων διανομής, εντατικοποίηση της εργασίας και μειωμένους μισθούς. Από αυτήν την πολιτική δεν πλήττονται μόνο οι εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά συνολικά ο λαός, όπως φαίνεται και από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες υπηρεσίες των ταχυδρομείων, φτάνοντας μέχρι και το 100% στο τέλος των συστημένων επιστολών. Στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά επιβάλλονται νέα χαράτσια και βάρη, αποκαλύπτοντας στην πράξη τα ψέματα όλων των κυβερνήσεων για τα ...«καλά» της «ανταγωνιστικότητας», που υπηρετεί η πολιτική «απελευθέρωσης» τομέων της οικονομίας. Αυτά τα «καλά» τα έζησαν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες και αργότερα στην Ενέργεια, με τις ανάλογες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την «απελευθέρωση» του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, τα νοικοκυριά όχι μόνο δεν είδαν τις υπηρεσίες να φθηναίνουν αλλά ακόμα περισσότεροι καταδικάστηκαν να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών και να θωρακίζεται η «ανταγωνιστικότητα» της ΔΕΗ ΑΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ