Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Να μην περάσει η επίθεση της εργοδοσίας με «όχημα» τις συνέπειες του κορονοϊού!

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας μπαίνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με σκοπό να φορτωθούν το κόστος από τις συνέπειες του κορονοϊού
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας μπαίνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με σκοπό να φορτωθούν το κόστος από τις συνέπειες του κορονοϊού
Με τις «πλάτες» τις κυβέρνησης, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως οι θέσεις εργασίας, τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με την αβάντα του εργατοπατερισμού που καλεί τους εργαζόμενους να... «αναλάβουμε όλοι το κόστος», η εργοδοσία «απογειώνει» την αντεργατική επίθεση μέσα στους χώρους δουλειάς, με «όχημα» τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Καθώς πληθαίνουν οι σχετικές καταγγελίες, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η αγωνιστική στάση και αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για να μην υλοποιηθούν αυτοί οι αντεργατικοί σχεδιασμοί.

Αχαΐα: Δεν πέρασαν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στο ίδρυμα «Μέριμνα»

Να καταβάλλονται οι αποδοχές και να μετρά ο χρόνος ασφάλισής τους κανονικά για τις μέρες που του ίδρυμα «Μέριμνα» στην Αχαΐα θα είναι κλειστό λόγω κορονοϊού, κατάφεραν οι εργαζόμενοι, παρά τους αντίθετους σχεδιασμούς της διοίκησης, παρεμβαίνοντας μαζί με το Σωματείο τους στη συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος, την περασμένη Δευτέρα, και έχοντας τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Καθοριστική ήταν και η παρέμβαση της δημοτικής αρχής Πάτρας, καθώς στο 7μελές ΔΣ του ιδρύματος συμμετέχουν δύο εκπρόσωποί της, που μαζί με τους εργαζόμενους άσκησαν τεράστια πίεση και ανάγκασαν τη διοίκηση να αναδιπλωθεί.

Το ίδρυμα απασχολεί 60 εργαζόμενους και εκτός από τις δωρεές, επιδοτείται από την Περιφέρεια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ιδρύθηκε το 1969, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και «εκπαιδεύει και φιλοξενεί κατά κύριο λόγο άτομα με Νοητική Υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές».

Την περασμένη Δευτέρα, δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, η διοίκηση έστειλε στα μέλη του κείμενο απόφασης, στο οποίο σημείωνε ότι... ήταν ήδη ομόφωνη (!) προκαταβάλλοντας το αποτέλεσμα. Στο κείμενο σημειώνονταν ότι το ίδρυμα θα κλείσει για 10 μέρες (9/3 - 18/3) λόγω κορονοϊού, υλοποιώντας τη σχετική ΚΥΑ, και ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης λειτουργίας «αναστέλλεται η προσφορά της εργασίας όλων των απασχολούμενων, απαλλασσόμενου του Ιδρύματος για λόγους ανωτέρας βίας, της καταβολής των αποδοχών τους. Για τους ίδιους λόγους το παραπάνω διάστημα δεν λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης»!

Τελικά, οι αντιδράσεις των εργαζομένων, του σωματείου τους και των εκπροσώπων του δήμου Πάτρας ανάγκασαν το ΔΣ να μην υπερψηφίσει το συγκεκριμένο κείμενο και να αποφασίσει το κλείσιμο του ιδρύματος χωρίς να θίγονται οι μισθοί και η Ασφάλιση των εργαζομένων.

«Mellon»: Ετοιμο το αντεργατικό σχέδιο με τις «πλάτες» της κυβέρνησης

Στην εταιρεία «Mellon» η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα παίρνουν άδεια δύο βδομάδων οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά έχουν κλείσει τα σχολεία τους.

Ωστόσο δεν διευκρινίζει τι είδους άδειες είναι και τι θα γίνει με τις αποδοχές των εργαζομένων. Η απάντηση που δίνει είναι ότι περιμένει να βγάλει απόφαση το υπουργείο Εργασίας, δείχνοντας πως οι εργοδότες είναι ήδη έτοιμοι για το αντεργατικό σχέδιο που μεθοδεύει η κυβέρνηση προς όφελός τους, με «επιμερισμό των βαρών» στις σχετικές άδειες, αφού θα «τρώγονται» και μέρες από την κανονική άδεια των εργαζομένων.

Στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες

Αμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας όλων των εργαζομένων διεκδικεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. «Στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, την προστασία του τζίρου και των κερδών τους, απουσιάζουν εντελώς μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους και συνολικά την εργατική οικογένεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτικές πιέσεις, ασυδοσία και έλλειψη μέσων προστασίας.

Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα, υπογραμμίζει ότι χρειάζονται «άμεσα μέτρα ουσιαστικής ατομικής προστασίας» αλλά και «ανθρώπινο ωράριο ώστε να μην καταπονείται ο οργανισμός». Στις σημερινές συνθήκες αναδεικνύεται «η πραγματική γύμνια που υπάρχει σε εργατικό δυναμικό όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας», προσθέτει η Γραμματεία και απαιτεί να προσληφθούν εργαζόμενοι στον κλάδο με σταθερή και μόνιμη εργασία και να καλυφθούν τα κενά.

Η ανάγκη για ατομικά μέτρα προστασίας υπάρχει ακόμα για τους εμποροϋπαλλήλους που έρχονται σε άμεση και κοντινή επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, τους φύλακες και εργαζόμενους από εταιρείες security στους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Μέρα με τη μέρα πυκνώνουν οι κάθε είδους εργοδοτικές πιέσεις, προσθέτει: «Από τη μία έχουμε απολύσεις, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά στα σούπερ μάρκετ», εξηγεί η Γραμματεία, ενώ την ίδια στιγμή «αυξάνεται ο έμμεσος ή άμεσος εξαναγκασμός σε άδειες άνευ αποδοχών ή εξάντληση της κανονικής άδειας».

«"Θύμα" σε κάθε περίπτωση είναι ο εργαζόμενος και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί!», τονίζει η Γραμματεία και καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα και στο ΠΑΜΕ για οποιαδήποτε μονομερή κίνηση της εργοδοσίας που θίγει τα δικαιώματά τους.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Να γίνουν έλεγχοι σε πλοίο προερχόμενο από την Ιταλία

Τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στο προερχόμενο από την Ιταλία πλοίο «RIGEL II», της εταιρείας «VENTOURIS FERRIES», που έχει προσδέσει στο Πέραμα, στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

«Ζητάμε άμεσα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για το συγκεκριμένο πλοίο, με δεδομένη την έλευσή του από την Ιταλία και συγκεκριμένα για το θέμα της πανδημίας από τον κορονοϊό που πλήττει τη γειτονική χώρα αλλά και τη χώρα μας, εφόσον στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι σε άλλα επισκευαζόμενα πλοία», σημειώνει το Συνδικάτο.

Οπως υπογραμμίζει, με δεδομένα τα παραπάνω, «θα έπρεπε το πλοίο να παραμείνει στη ράδα προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και όχι να προσδέσει στον συγκεκριμένο χώρο», ενώ ανάλογη διαδικασία θα πρέπει να προβλεφθεί και για άλλα πλοία από διάφορους προορισμούς.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για εργαζόμενους και κοινό στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, τη μαγική εικόνα που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για την πρόληψη στους εργασιακούς χώρους του δήμου από τον κορονοϊό, αποδομεί η ΔΑΣ Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, «υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και απολυμαντικών σε εργασιακούς χώρους για προσωπικό και κοινό, ενώ υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με δημότες είναι εκτεθειμένες και παντελώς απροστάτευτες π.χ. τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης, βιβλιοθήκες κ.ά. Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τις ομάδες εργαζομένων υψηλού κινδύνου (...) για επιπλέον άδειες σε εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, μετά και το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών ή ηλικιωμένους που ασθενούν».

Η ΔΑΣ καλεί το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης να συγκαλέσει άμεσα σε έκτακτη σύσκεψη τους εργαζόμενους, για την προάσπιση της υγείας τους. Να απαιτήσουν μεταξύ άλλων ατομικά μέσα προστασίας, άμεσα προσβάσιμα σε καθημερινή βάση. Καθημερινό έλεγχο από τους γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Παραλείψεις που εντοπίζονται να επισπεύδεται η επίλυσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς(13/10/2020)
Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για τα ανεπαρκή ή και ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς(9/10/2020)
Απαιτούν ενίσχυση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου(30/9/2020)
Εκτεθειμένοι στην εξάπλωση του ιού και στην επίθεση της εργοδοσίας(17/3/2020)
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη(24/1/2018)
Ο κίνδυνος παραφυλά στο «EMI S»(21/1/2010)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org