Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ειδικό ταμείο για τις επενδύσεις - Κανένα συγκεκριμένο μέτρο στήριξης της δημόσιας Υγείας

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών του κρατών - μελών της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με στόχο το συντονισμό σε ευρωενωσιακό επίπεδο απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού. Καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο υγειονομικό και το οικονομικό επίπεδο, συζητήθηκε ποιες κοινές δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν σχετικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλη την ΕΕ, όπως και σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Την ίδια ώρα, μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την «ευελιξία» όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, ύψους 25 δισ. ευρώ, κυρίως για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Οπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο των Συμπερασμάτων τονίζεται η «ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης και στενού συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υπουργοί Υγείας και οι υπουργοί Εσωτερικών θα πρέπει να διαβουλεύονται καθημερινά για να διασφαλίσουν το σωστό συντονισμό και να επιδιώξουν κοινή ευρωπαϊκή καθοδήγηση».

Σε ό,τι αφορά τις «προτεραιότητες», αναφέρεται ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει δεδομένου ότι κριτήριο των ευρωενωσιακών αποφάσεων είναι η ελαχιστοποίηση της «χασούρας» για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Συμφώνησαν να αναθέσουν στην Κομισιόν «την ανάλυση των αναγκών (σ.σ. για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού) και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη των ελλείψεων». Από την πλευρά της, «η Επιτροπή προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας - RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά», τονίζεται παραπέρα στα Συμπεράσματα.

Προτεραιότητα ορίζεται και η «προώθηση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου και ενός εμβολίου». «Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ και έχει επιλέξει 17 σχέδια», αναφέρεται παρακάτω.

Ως προτεραιότητα επισημαίνεται και η «αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η Ενωση και τα κράτη - μέλη της είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην υποστήριξη των τομέων των ΜμΕ και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναφέρεται ότι «θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως και ότι «η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ενωση και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

Καταλήγουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 26 και 27 Μάρτη, για να λάβει περαιτέρω αποφάσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται». Τα μέτρα που ήδη ανακοινώνει η κυβέρνηση βέβαια επιβεβαιώνουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση «δημοσιονομικού χώρου» για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

Για το «ψητό» δε του κεφαλαίου, έσπευσε να θέσει παράλληλα «το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται». Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών - μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα, φέρεται να ζήτησε, κατά κυβερνητικές πηγές.

Αναφέρθηκε επίσης στην «ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος Υγείας των κρατών - μελών σε μέσα και προσωπικό», όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ελάχιστες ολιγόμηνες προσλήψεις, έτη φωτός μακριά τόσο από τις πάγιες όσο και από τις σημερινές έκτακτες ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κενές περιεχομένου και οι επισημάνσεις που έκανε νωρίτερα κατά την παρουσία του στη Βιέννη, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο τον οποίο έχουμε, ελέγχοντας την επέκταση αυτής της επιδημίας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε, και θέλω να το τονίσω αυτό εδώ, τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες»...

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται στην Αθήνα να κάνει ανακοινώσεις, όπως διαχέεται από την κυβέρνηση, για τη λήψη νέων μέτρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παχιά λόγια και νέα μέτρα ενόψει(2021-01-29 00:00:00.0)
Προκαλεί ενθουσιασμό στους αερομεταφορείς με τις προτάσεις του για το «πιστοποιητικό»(2021-01-20 00:00:00.0)
Τα πέντε σενάρια(2017-03-02 00:00:00.0)
Κατευθύνσεις για φτηνούς και ευέλικτους εργάτες(2011-04-14 00:00:00.0)
Σύνοδος καταστολής, στρατιωτικοποίησης, αντιλαϊκών μέτρων(2004-03-24 00:00:00.0)
Ετοιμη να επιβάλει τη δική της ανάπτυξη στα κράτη - μέλη(2003-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ