Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Συντονισμένη στήριξη στη νέα επίθεση για να φορτωθεί το κόστος στην πλάτη των εργαζομένων

«Το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ!

Κυβέρνηση και ηγεσία ΓΣΕΕ, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, για τη στήριξη της νέας αντεργατικής επίθεσης

Eurokinissi

Κυβέρνηση και ηγεσία ΓΣΕΕ, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, για τη στήριξη της νέας αντεργατικής επίθεσης
Με πλήρη συντονισμό ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις, την κυβέρνηση και τον εργατοπατερισμό προχωρά η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι οι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» όχι μόνο για την τραγική κατάσταση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για τις «χασούρες» που προκαλεί στα καπιταλιστικά κέρδη η εξάπλωση του κορονοϊού.

Μία μέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων υπέρ της εργοδοσίας (παραπέρα διευκόλυνση της «ευελιξίας», της τηλεργασίας, αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, φόρων κ.τ.λ.), χωρίς το παραμικρό μέτρο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες συνδικάτων και εργαζομένων για εργοδοτικές πιέσεις για δυσμενείς αλλαγές συμβάσεων, με χτύπημα δικαιωμάτων, μεγαλύτερη «ευελιξία», απολύσεις, άδειες χωρίς αποδοχές κ.ο.κ., σε χτεσινή σύσκεψη των «κοινωνικών εταίρων» στο υπουργείο Εργασίας (με τη συμμετοχή των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ), επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί η... «συνυπευθυνότητα» στην ανάληψη των βαρών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού!

«Την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, συντονισμένοι και ενωμένοι Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι...», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, να υπερθεματίζει, δηλώνοντας προκλητικά ότι η επιδημία... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» (!) και ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»!

Μεθοδεύεται αντεργατικό σχέδιο για τους εργαζόμενους γονείς

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, όπως επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές κυβερνητικές «διαρροές», με την εν λόγω αναφορά ο εργατοπατερισμός στρώνει το έδαφος στον αντεργατικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για... «επιμερισμό των βαρών», σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη φροντίδα των παιδιών τους οι εργαζόμενοι γονείς μετά το προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων.

Ανακοινώνοντας χτες την απόφαση της κυβέρνησης για προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ανέφερε ότι «προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών και μαθητριών» και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.

Οπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν σήμερα, ωστόσο και από τις κυβερνητικές «διαρροές» για τη χτεσινή σύσκεψη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών επιβεβαιώνεται ότι οι «λύσεις» που προκρίνονται φορτώνουν στους εργαζόμενους τα βάρη των συνεπειών από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, προκειμένου να μειώσουν τις «χασούρες» για το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά, όπως απαιτούν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για 15ήμερες αρχικά άδειες για οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών, για τις οποίες όμως ουσιαστικά θα «κόβονται» μέσω συμψηφισμού μέρες από την κανονική άδεια των εργαζομένων, ενώ ένα άλλο μέρος της άδειας θα καλύπτεται από το κράτος και τον εργοδότη.

«Εξαφανίζουν» την ταξική διάσταση και καλούν ...«να αναλάβουμε όλοι το κόστος»!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθούν αναλυτικότερα σημεία από τη δήλωση του Γ. Παναγόπουλου, καθώς αποτελεί συνολικότερα ένα ακόμα μνημείο εργατοπατερισμού, που επιβεβαιώνει γιατί εργοδοσία και κυβέρνηση στήριξαν με όλα τα μέσα αυτές τις δυνάμεις και στο πρόσφατο «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ: «Οπως αντιλαμβάνεστε μία επιδημία σαν τον κορονοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους. (...) Το πρόβλημα μας αφορά όλους, να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. (...) Κάναμε διάφορες προτάσεις στο υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και βεβαίως είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»!

Πέρα δηλαδή από όσα σημειώνονται παραπάνω για τα περί... «επιμερισμού των βαρών» ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εκμεταλλευτές τους, ο επικεφαλής του εργατοπατερισμού «βγάζει λάδι» και όλη τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να απαλλαγούν το κεφάλαιο και το κράτος του από το «κόστος» της και για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας, δηλώνοντας με ύφος χιλίων καρδιναλίων ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός και με την εξάπλωση του κορονοϊού... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά»!

Για τον εργατοπατέρα οι κεφαλαιοκράτες, που κλέβοντας τον κόπο των εργαζομένων βγάζουν σε μια μέρα περισσότερα από τους μισθούς ενός εργαζόμενου σε ένα χρόνο, είναι στην ίδια μοίρα με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που είναι αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αντίστοιχα, ο κεφαλαιοκράτης που θα «μείνει στο σπίτι»... έχει την ίδια αγωνία για το πώς θα ζήσει, με τον εργαζόμενο που ήδη δεν τα βγάζει πέρα και βλέπει τώρα να κλιμακώνεται η εργοδοτική επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ