Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη

Τον αγωνιστή του κινήματος ειρήνης, τον Νίκο Νικηφορίδη, που στις 5 Μάρτη του 1951 εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος, στον συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο, τίμησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Μάρτη, με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές σχετικά με την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη, η οποία απαιτούσε την πλήρη κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Εκτελέστηκε σε ηλικία 23 χρόνων, μαζί με άλλους 6 αγωνιστές, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους Θεόδωρο Ορφανίδη, Μόσχο Στογιάννη, Κώστα Σπρίντζο, Μήτσο Κωνσταντίνου, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Ρήγα Παραθυρά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, της νεολαίας.

Μίλησε ο Αντώνης Γιαννακάκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Οπως είπε, «τιμάμε σήμερα όλους εκείνους που ένιωσαν βαθιά το καθήκον να οργανώσουν την πάλη του λαού σε στιγμές πολύ δύσκολες για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Που γνώριζαν καλά πως ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε να δώσουν και την ίδια τη ζωή τους ακόμη, αλλά συνέχισαν αμετανόητοι.

Μέσα στο βαρύ αυτό μαρτυρολόγιο, το όνομα του Νίκου Νικηφορίδη κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Η δράση του θα μείνει για πάντα λαμπρό παράδειγμα, παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για τους νέους και τις νέες του λαού μας.

Σήμερα η καλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές που θυσιάστηκαν ακλόνητοι για τα ιδανικά τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και ειρηνικό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα τους για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδανικά.

Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος. Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουν τη δική τους σημαία της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ