Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Δον Κιχώτης» σε μπαλέτο στη Λυρική

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, τον«Δον Κιχώτη» του Λούντβιχ Μίνκους, για επτά παραστάσεις, από τις 20 Απρίλη έως τις 16 Μάη (20, 21, 26 και 29 Μάρτη, 5, 26 Απρίλη και 16 Μάη), στην Αίθουσα «Στ. Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο χορογράφος Τιάγκο Μπορντίν αναβιώνει την κλασική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1869 στο Μπολσόι της Μόσχας.

Ο «Δον Κιχώτης» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία συγκινεί συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους χορευτές του κλασικού χορού, λόγω του υψηλού βαθμού τεχνικής δυσκολίας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται κρίνει την ποιότητα του συνόλου ενός Μπαλέτου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επικρατήσει να λέγεται στον κόσμο του κλασικού χορού ότι «ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον "Δον Κιχώτη" είναι ικανή να χορέψει τα πάντα».

Το μπαλέτο βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Η υπόθεση αντλεί κυρίως από τον δεύτερο τόμο, που κυκλοφόρησε το 1615. Στη χορογραφία του ο Πετιπά επιχειρεί να μεταφέρει τις εικόνες και τα χρώματα της Ισπανίας, αποδίδοντας εξαιρετικά τη χορευτική της παράδοση μέσα από τη χορογραφία του.

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο ανερχόμενος αρχιμουσικός Στάθης Σούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ