Ο Λ. Αναστασόπουλος |
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα και χαρακτηρίστηκε απ' τη μαζική παρουσία του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας που γέμισε τόσο το πατάρι όσο και τον κάτω χώρο του βιβλιοπωλείου παρακολουθώντας από την οθόνη που είχε στηθεί.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής» ο Αντώνης Δεληγιάννης τονίζοντας πως το βιβλίο του Ιστβαν Μάρκους αποτελεί μια αξιόλογη συνέχεια της προηγούμενης έκδοσης που αφορούσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γιώργο Βαβίτσα που επιμελήθηκε τη μετάφραση και σημείωσε πως στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».
Το ουγγρικό πρωτότυπο της παρούσας έκδοσης γράφτηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας ως ένα ιστορικό βοήθημα για νέους. Αποτελεί, μάλιστα, μέρος της σειράς "Εικονογραφημένη ιστορία", στην οποία ανήκε και προηγούμενη έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" με τίτλο "Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του".
Είναι μια έκδοση χρήσιμη για καθέναν που κάνει τα πρώτα του βήματα στη μελέτη του ιστορικού υλισμού, στην προσπάθεια κατανόησης της μαρξιστικής αντίληψης για την εξέλιξη και ανάπτυξη της κοινωνίας. Δεν πρόκειται όμως για ένα βιβλίο που έχει σαν αντικείμενο την παρουσίαση της θεωρίας του ιστορικού υλισμού. Ούτε στοχεύει στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής ιστορίας εκείνης της περιόδου.
Το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι εξηγεί τις νομοτέλειες των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται μέσα από την παρουσίαση των συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων.
Μάλιστα, ο συγγραφέας έχει διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο την παρουσίαση όλου αυτού του υλικού ώστε δεν προϋποθέτει τη γνώση κανενός από τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται, ούτε επίσης θέτει ως προϋπόθεση για την ανάγνωση του βιβλίου τη γνώση του ιστορικού υλισμού. Και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο πρόκειται για ένα βιβλίο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ακόμη και αν δεν έχει πρωτύτερη επαφή με τον μαρξισμό ή τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Βοηθητικά γι' αυτό υπάρχει εκτενές χρονολόγιο στο τέλος του βιβλίου.
Από την άλλη μεριά, δίνει σε όσους γνωρίζουν βασικά ζητήματα της μαρξιστικής θεωρίας μια παραστατική αποτύπωση για το πώς μέσα από μυριάδες ιστορικά γεγονότα και κινήσεις κοινωνικών ομάδων και τάξεων δρουν οι κοινωνικοί και οικονομικοί νόμοι ως κυρίαρχη τάση. Ενώ δίνει, σε όσους έχουν μια βασική γνώση της Ιστορίας εκείνης της περιόδου, τη μέθοδο ερμηνείας των γεγονότων που αφορά στη γνώση των νομοτελειών της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης».
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με βάση τις πολλές και σημαντικές ερωτήσεις που έγιναν απ' το κοινό και αφορούσαν τόσο θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο όσο και γενικότερα ζητήματα της εποχής για την οποία μιλάει.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα όπως η σχέση μεταξύ της ανάπτυξης του καπιταλισμού και των προϋποθέσεων για την εμφάνιση των επαναστατικών θεωριών, η ανάπτυξη του μαρξισμού, η κατάσταση του επαναστατικού κινήματος τότε και σήμερα, ο ρόλος των νομοτελειών στις αλλαγές της κοινωνίας, η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα κ.ά.