Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εκτακτη σύνοδος και σκληρά παζάρια για τη μοιρασιά της «πίτας»

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα συζήτησης τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027, έχοντας προηγηθεί σκληρό παζάρι για το ύψος της συνεισφοράς κάθε κράτους - μέλους μετά και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και την κατανομή των κονδυλίων, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σ. Μισέλ να προτρέπει σε «πνεύμα συμβιβασμού» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, αφού με επίκεντρο τον προϋπολογισμό έρχονται ξανά στον «αφρό» οι σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης που αφορούν τη μοιρασιά της «πίτας» αλλά και τις διαφορετικές προτεραιότητες και συμφέροντα των αστικών τάξεων. Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι συμβιβασμοί τελικά επιτευχθούν θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, αφού όπως ξεκαθαρίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κινούνται στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», η οποία «θα πρέπει να διατηρηθεί σε όλα τα επίπεδα», με «χρηματοδότηση των αναγκαίων δαπανών μέσω της ιεράρχησης προτεραιοτήτων και χωρίς να διακυβεύονται οι αρχές του προϋπολογισμού».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ακόμα ότι «θα πρέπει να υπάρχει προβλεψιμότητα όσον αφορά τόσο τις συνεισφορές των κρατών - μελών προς τον προϋπολογισμό της Ενωσης όσο και τις πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς τα κράτη - μέλη» και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να παράσχει με διαφανή τρόπο αξιόπιστες και ακριβείς προβλέψεις όλων των εσόδων, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου ποσού που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης, οι οποίες θα δώσουν στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να εκτιμήσουν εγκαίρως την αναμενόμενη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ». Συνιστά δε «τα διορθωτικά δημοσιονομικά εργαλεία, όπως οι διορθωτικοί προϋπολογισμοί, να περιοριστούν στο ελάχιστο και να δικαιολογούνται, να υποβάλλονται έγκαιρα προκειμένου να μη διαταράσσεται η λειτουργία των ενωσιακών προγραμμάτων, και να χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο μέσω της ανακατανομής πόρων».

Ενδεικτικό των αντιθέσεων είναι άρθρο του Αυστριακού καγκελαρίου Κουρτς στους «Financial Times» το οποίο συνυπογράφεται από τους πρωθυπουργούς Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας. Ζητούν σταθερή συνεισφορά, δηλαδή να παραμείνει ο προϋπολογισμός στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, και ένα σύστημα μόνιμων διορθώσεων που «θα προστατεύει τα κράτη από το να υποστούν υπερβολικές δημοσιονομικές επιβαρύνσεις». Ζητούν επίσης «περισσότερα κονδύλια για την προώθηση μιας καινοτόμου και ανταγωνιστικής οικονομίας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μετανάστευση και την ασφάλεια», και ενώ δηλώνουν προσηλωμένοι στην ΕΕ και στα οφέλη που αυτή εγγυάται στους επιχειρηματικούς τους ομίλους, εντούτοις διαμηνύουν πως «υπάρχουν όρια».

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία αντιτίθεται στις θέσεις αυτές, ζητώντας ενίσχυση της λεγόμενης πολιτικής συνοχής και της ΚΑΠ, η δε Γερμανία υποστηρίζει καταρχήν εισφορά όχι πάνω από 1% αλλά εμφανίζεται ευέλικτη, στο βαθμό που τα χρήματα ανακατανεμηθούν εκεί που εκείνη ιεραρχεί για τους δικούς της ομίλους, δηλαδή στο κλίμα και την ψηφιοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ