Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Διπλωματικές επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας με τον Χάφταρ

Με φόντο πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Τρίπολης, που διέκοψε τις συναντήσεις επιτροπών των εμπόλεμων πλευρών στη Γενεύη

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο στρατηγός Χ. Χάφταρ
Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο στρατηγός Χ. Χάφταρ
ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με φόντο την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, που προκάλεσε το περασμένο 48ωρο την αναστολή της συνάντησης των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ με την ιδιότητα του αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) μετέβη χτες στη Μόσχα, συναντώντας, μεταξύ άλλων, τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «η πολιτική λύση είναι η "μοναδική επιλογή" για τη Λιβύη», τονίζοντας τη σημασία των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της βορειοαφρικανικής χώρας στις 13 Γενάρη στη Μόσχα (πριν τη διεθνή Διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Γενάρη). Παρά τις δηλώσεις περί «πολιτικής λύσης», η εμφάνιση του στρατηγού Χάφταρ στη Μόσχα αναδεικνύει (εάν δεν ενισχύει...) το ρόλο της ρωσικής κυβέρνησης στη Λιβύη έναντι της Γερμανίας, που επιχειρεί επίσης (μέσω της λεγόμενης διπλωματικής «διαδικασίας του Βερολίνου») να εξασφαλίσει το ρόλο «μεσολαβητή» με στόχο την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Απαρατήρητη δεν θα πρέπει να περνά και η παράλληλη προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθούν στις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τρίπολη, Ρίτσαρντ Νόλαντ, να γίνεται την Τρίτη ο πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης που επισκέφθηκε τη Βεγγάζη για να συναντήσει τον στρατηγό Χάφταρ, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Κρις Στίβενς, στην ίδια πόλη, από τζιχαντιστές τον Σεπτέμβρη του 2012.

Το ίδιο 24ωρο που ο Νόλαντ επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε πυραυλική επίθεση του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στο λιμάνι της Τρίπολης σε απόσταση αναπνοής από εμπορικό σκάφος με σημαία Κομόρος (πιθανών τουρκικών συμφερόντων) που μετέφερε φυσικό αέριο. Αρχικά εκπρόσωπος του LNA υποστήριξε ότι χτυπήθηκε σκάφος τουρκικών συμφερόντων που μετέφερε όπλα στις δυνάμεις που στηρίζουν τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ και ακολούθως ανακοινώθηκε ότι χτυπήθηκε αποθήκη ή φορτίο όπλων στο χώρο του λιμανιού, σε μικρή απόσταση από δεξαμενόπλοιο που μετέφερε φυσικό αέριο... Από την πυραυλική επίθεση σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν άλλα πέντε. Ωστόσο, το γεγονός ότι σημειώθηκε πολύ κοντά σε δεξαμενόπλοιο θορύβησε τόσο την κυβέρνηση στην Τρίπολη όσο και την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, που την καταδίκασε σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές.

Η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC αμέσως μετά απομάκρυνε όλα τα δεξαμενόπλοια πετρελαίου και φυσικού αερίου από το λιμάνι της Τρίπολης, για να μην μπουν στο στόχαστρο επίθεσης. Εκπρόσωπος της εταιρείας πάντως επανέλαβε ότι το πολυήμερο μποϊκοτάζ πετρελαίου που έχει επιβάλει στην Τρίπολη ο LNA, σε συνεργασία με φυλάρχους της Ανατολικής Λιβύης, προκαλεί σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό της πόλης και τη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων κ.ά.

Επικρίσεις Ερντογάν για τη νέα αποστολή της ΕΕ

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει νέα ναυτική αποστολή ανοικτά της Λιβύης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν την αποδοκίμασε. Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, υποστήριξε ότι στόχος της νέας αποστολής της ΕΕ (που αντικαθιστά την παλιότερη επιχείρηση «Σοφία») είναι «η παρέμβαση στις εξελίξεις στην περιοχή. Η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις για τη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε τέλος πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη, μέχρις ότου «αποκαταστήσει την κυριαρχία σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ