Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Προϋπόθεση της αμερικανοΝΑΤΟικής «τάξης» οι επικίνδυνες διευθετήσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Στο φουλ οι μηχανές για τα σχέδια συνδιαχείρισης. Αποκαλυπτικά τα όσα ακούστηκαν την Τρίτη σε εκδήλωση του «Δικτύου» της Αννας Διαμαντοπούλου

Eurokinissi

Σχέδια για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, στο κάδρο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ώστε μεταξύ άλλων να τρέξουν και μπίζνες στον ενεργειακό τομέα, σκιαγράφησαν πρέσβεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και άλλοι παράγοντες, σε εκδήλωση με θέμα «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» της Αννας Διαμαντοπούλου.

Η ίδια, ως πρόεδρος της εν λόγω «δεξαμενής σκέψης», στην εισαγωγική της τοποθέτηση μίλησε για σύννεφα και καταιγίδες, αύξηση της έντασης μεταξύ των κρατών της Ανατ. Μεσογείου με αφορμή τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, για αδύναμες και εύθραυστες συμμαχίες, και για άλλους παράγοντες που ίσως οδηγήσουν στην επιβολή του «νόμου της ζούγκλας». Απέναντι σε αυτά, προέταξε την ανάγκη για «διάλογο», κόντρα και στο «φόβο για τον άλλον». «Να επιδιώξουμε συζήτηση με την Τουρκία όπως και πολυμερείς συνεργασίες με το σύνολο των χωρών της Ανατ. Μεσογείου», είπε, «σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά και πανεπιστημίων και "think tanks"». Η Ελλάδα οφείλει «να υπάρχει και να συνυπάρχει», συνέχισε, μιλώντας παραπέρα για διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο που να διασφαλίζουν, τάχα, την ειρήνη.

Διευθετήσεις για να σπάσει το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο

Ακολούθησε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, που αναφέρθηκε στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον εστιάζει στις προσκλήσεις στην περιοχή, όπου έχει επιστρέψει ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων. Κατονόμασε Ρωσία και Κίνα ως έχουσες διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα από τις ΗΠΑ, και με παρουσία πλέον στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως είπε. Κατηγόρησε ακόμη τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί Δυτικά Βαλκάνια, Συρία και Λιβύη και αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα που γίνονται στην περιοχή, λέγοντας ότι αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

«Για όλα αυτά, Ελλάδα και Δυτικά Βαλκάνια επέστρεψαν στο προσκήνιο της πολιτικής μας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή για τη διαμόρφωση των Βαλκανίων πάνω σε ευρωατλαντικά πρότυπα. Χαιρέτισε τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, λέγοντας ότι επιτρέπει την ανάπτυξη της «διμερούς δραστηριότητας» σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη, όπως και ότι παρέχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί η «ενισχυμένη δραστηριότητα» στη Σούδα, με νέες υποδομές σε όλες τις βάσεις.

Χαιρέτισε επίσης την επανέναρξη της συζήτησης για τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας πως ΗΠΑ και Ελλάδα συμφωνούν στο ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία. Παρέπεμψε δε στην κινητικότητα Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή ώστε να δείξουν σε όλες τις χώρες της περιοχής πως «μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία μεταξύ τους», με μοχλό φυσικά τις αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις. Εξ ου και χαιρέτισε την πρόσκληση της Τουρκίας στο «Eastern Mediterranean Gas Forum», όπως και - ξανά - τα ενεργειακά έργα που γίνονται με επίκεντρο την Ελλάδα, σε αντιπαράθεση, όπως έκανε ο ίδιος σαφές, με τα ρωσικά σχέδια, λέγοντας ευθέως ότι θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να σπάσουν το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο.

«Ατακτοποίητη» περιοχή, με την Τουρκία ΝΑΤΟικό «πάροχο ασφάλειας»

Παίρνοντας το λόγο, ο πρέσβης της Τουρκίας Μπουράκ Οζουγκερτζίν είπε ότι η Ανατ. Μεσόγειος ήταν πάντα μια περίπλοκη περιοχή. Οτι συνεργασία και αντιπαράθεση ήταν πάντα κομμάτι αυτής της περιοχής, αλλά τελευταία η περιοχή είναι περισσότερο καλυμμένη από σύννεφα από ό,τι συνήθως.

Ανέφερε ως λόγους την ανακάλυψη ενεργειακών πόρων, την αύξηση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας, την κατάρρευση των συζητήσεων στο Κυπριακό, τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης, τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, την επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν, τους εμπορικούς σταθμούς της Κίνας σε Ευρώπη και Αφρική, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον μεγάλοι εξαγωγείς καυσίμου κ.λπ. Επεσήμανε επίσης τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, που συγκεντρώνει πλέον δυνάμεις Πολεμικού Ναυτικού από 44 χώρες.

«Εχουμε μια "ατακτοποίητη" περιοχή, όπου η Τουρκία έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής», τόνισε και ισχυρίστηκε πως η Αγκυρα ενδιαφέρεται να δει την περιοχή να ανυψώνεται ξανά σε τομείς όπως το εμπόριο και ο πολιτισμός, εξ ου και χρησιμοποιεί πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά μέσα για να εξασφαλίσει «ηρεμία και σταθερότητα», αναπτύσσει δράση από το Αφγανιστάν έως την Αφρική, είπε, η οποία δράση δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, «αλλά για να παράσχουμε ασφάλεια», όπως υποστήριξε, δίνοντας και από μια ακόμη άποψη τη σημασία της Τουρκίας για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Επανέλαβε πως η τρομοκρατία - όπως την ορίζει η Αγκυρα - «πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλες τις μορφές της» και κάλεσε σε συνεργασία πάνω σε αυτό, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «είμαστε και θα παραμείνουμε πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο, επέμεινε ότι «πρέπει να καθορίσουμε τις θαλάσσιες ζώνες και τους αεροδιαδρόμους, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τρίτες χώρες. Δε θα εθνικοποιήσουμε τις ζώνες αυτές. Και θα πρέπει να καθορίσουμε τα μερίδια των ενεργειακών πόρων, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ειδικά για τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι οδήγησαν το Κυπριακό σε πολύ χειρότερη κατάσταση, αφού όπως έκανε σαφές μοιράζονται συμβόλαια χωρίς - κατά την άποψη της Αγκυρας - οι θαλάσσιες ζώνες εκεί να έχουν διαμοιραστεί. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «όποιος θεωρεί πως μπορεί εκεί να έχει όλα τα μερίδια, μπορεί να γυρίσει σπίτι με άδεια χέρια». Κάλεσε λοιπόν σε «υπεύθυνη και συνεργατική» συμπεριφορά, και όλοι οι παίκτες της περιοχής να προσανατολιστούν σε ολοκληρωμένες («inclusive») λύσεις, πηγαίνοντας και στο «ψητό», ότι ο αγωγός «East Med» δεν βγάζει νόημα οικονομικά - εμπορικά.

«Συγκολλητική ουσία» η Ενέργεια και τα υπόλοιπα σχέδια του κεφαλαίου

Ο πρέσβης του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, για τη διασφάλιση της αμερικανοΝΑΤΟικής «ειρήνης και σταθερότητας» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών έθεσε καταρχάς ως προϋπόθεση την «εσωτερική ασφάλεια», καλώντας τους «ξένους» να μην υπεισέρχονται στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών της περιοχής. Εβαλε άλλωστε θέμα γιατί ΕΕ και ΟΗΕ ασχολούνται τόσο πολύ με τη χώρα του, ενώ όπως είπε υπάρχουν και άλλα ζητήματα στον πλανήτη! Πολύ χαρακτηριστικό δε για τις βαριές ευθύνες που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, που απογείωσαν τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, είναι το κάλεσμά του στην ελληνική κυβέρνηση, «ως σύμμαχος» που είναι, να προβάλλει τις θέσεις του Ισραήλ στα διεθνή φόρα!

Ταυτόχρονα ζήτησε μια «παγκόσμια τάξη» βασιζόμενη όχι απαραίτητα στο Διεθνές Δίκαιο ή στον ΟΗΕ, αλλά οπωσδήποτε με την παρουσία των ΗΠΑ «ορατή», γιατί η απουσία τους «θα δημιουργήσει προβλήματα», όπως είπε. Εκανε επίσης σαφές ότι η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να έχει «συγκολλητική ουσία» την Ενέργεια, π.χ. με καύσιμο από Ισραήλ και Αίγυπτο να φτάνει στην ΕΕ. Τόνισε άλλωστε ότι το Ισραήλ έχει ήδη συνεργασία με σειρά από αραβικές χώρες σε ζητήματα Ενέργειας, πληροφοριών κ.λπ.

O εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων Κυρ. Λουκάκης, είπε ότι η περιοχή είναι πεδίο αντικρουόμενων συμφερόντων, το οποίο η ανακάλυψη υδρογονανθράκων κατέστησε ακόμα πιο εκρηκτικό. Μίλησε για ανάμειξη «τρίτων δρώντων» στην περιοχή, με διαφορετικές προτεραιότητες μεταξύ τους. Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι δεν είναι ανέφελη διαδρομή, αλλά χαρακτήρισε την επίλυση αναγκαία για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Για την ανακάλυψη ενεργειακών πόρων είπε ότι αναδεικνύει ευκαιρίες αλλά και προβλήματα της περιοχής. Και ότι επιλογή της Ελλάδας είναι οι συνέργειες χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό βέβαια στο Διεθνές Δίκαιο και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ακολούθησε συζήτηση με άλλους παράγοντες, όπου ξαναπαίρνοντας το λόγο η Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε για επίλυση των προβλημάτων «μέσω διαιτησίας στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων» και έβαλε θέμα να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ όλων των χωρών στην περιοχή (όχι μόνο στα «δίδυμα ανταγωνισμών» Ελλάδα - Τουρκία ή Ισραήλ - Παλαιστίνη), ώστε να προχωρήσουν από κοινού σχέδια για μπίζνες προκειμένου να διασφαλιστεί τάχα η ευημερία όλων. Ως παράδειγμα παρέπεμψε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρόμου της ΕΟΚ, κατονομάζοντας πεδία κερδοφορίας, όπως η κρουαζιέρα, η ναυτιλία, η Ενέργεια, η ναυπηγοεπισκευή. Κάλεσε δε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να παίξουν το ρόλο της «υπερκείμενης πηγής ισχύος» προκειμένου να διατηρηθεί το σχήμα αυτό μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Καιρίδης, είπε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα, από τη θέση της, σε Αιγαίο και Μεσόγειο, «όχι αυτά που η ίδια υποστηρίζει, αλλά έχει». Επαίνεσε τη Συμφωνία του Ελσίνκι και τον αρχιτέκτονά της Κ. Σημίτη, παριστάμενο χτες στην εκδήλωση, και κάλεσε να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Αγκυρα, τονίζοντας ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι κομμάτι ενός ευρύτερου «παιχνιδιού» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, έβαλε θέμα όλοι να δείξουν «πρόθεση» και «βούληση» να βρεθεί «λύση», δίχως καθένας να βάζει αποκλειστικά τη δική του ατζέντα, τις αξιώσεις και επιδιώξεις του στο χώρο. «Να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να βάλουμε νερό στο κρασί μας για να προσεγγίσουμε μια λύση», είπε και κάλεσε «να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με πρόθεση να βρούμε λύση».

Ο πρέσβης επί τιμή Π. Αποστολίδης κάλεσε σε «κατανόηση των θέσεων των άλλων χωρών που διεκδικούν τις ενεργειακές πηγές ή μέρος τους», παρατήρησε ωστόσο ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι αρνητική εξέλιξη και δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για πρόοδο στα Ελληνοτουρκικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ