Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»
Με πολύμορφη και ζωντανή δράση, συνεχίζουμε για την παραπέρα άνοδο της οργάνωσης και της συμμετοχής

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Τ. Τσιουλάκο

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Νάουσα
Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Νάουσα
Οι συντονισμένες και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες βδομάδες οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματά τους, τα οποία εντείνονται ολοένα και περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο δίκαιος αυτός αγώνας, που δόθηκε κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και άλλων επιτελείων του συστήματος, κόντρα στην καταστολή και στα κηρύγματα μοιρολατρίας, ανέδειξε ταυτόχρονα τη μεγάλη σημασία της μάχης που δίνουν όλο το χρόνο οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για την ενίσχυση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Ολα τα τελευταία χρόνια, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου πρόβαλλαν ως μονόδρομο την ΚΑΠ της ΕΕ. Με τους ανθρώπους τους να διατηρούν θέσεις κλειδιά σε συλλόγους - «σφραγίδες» και συνεταιρισμούς, σε κοινοπραξίες και ομάδες παραγωγών, βασικά εργαλεία στη γρήγορη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης, συνέβαλαν ώστε να καλλιεργηθεί η αντίληψη περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», να μειωθούν οι απαιτήσεις, να οδηγηθούν σημαντικά τμήματα αγροτοκτηνοτρόφων σε παραίτηση από βασικές διεκδικήσεις, που σχετίζονται με την ίδια την επιβίωσή τους.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που αγωνιστικά παλεύει ενάντια στην πολιτική που χτυπά τους βιοπαλαιστές αγρότες, για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Με τους αγώνες του όλα τα τελευταία χρόνια είχε κατακτήσεις, εμπόδισε αντιλαϊκά μέτρα, έδειξε τη δυναμική που μπορεί να έχει η συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το ταξικό εργατικό κίνημα. Κυρίως, όμως, ανέδειξε το γεγονός ότι ο αγώνας αυτός έχει προοπτική, ανεξάρτητα από το αν κερδίσει πολλά ή λίγα, κυρίως γιατί χτυπάει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Πλευρές αυτής της σημαντικής πείρας αναδεικνύονται στο σημερινό φύλλο μέσα από τη συζήτηση που είχε ο «Ριζοσπάστης» με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»,Τάκη Τσιουλάκο.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ο Σύλλογος στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποίησε εκλογές πρόσφατα, μέσα από τις οποίες, όπως και από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε η ολοένα και μεγαλύτερη μαζικοποίησή του από τους αγρότες της περιοχής που αγκαλιάζουν πιο αποφασιστικά τη δράση του, συμμετέχουν, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των αγώνων.

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα που οδήγησε στη δημιουργία του Αγροτικού Συλλόγου και στην πολύμορφη δραστηριότητα που ανέπτυξε στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Τ. Τσιουλάκος επισημαίνει:

«Το 2009, με αφορμή τα μεγάλα αγροτικά μπλόκα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει απουσία οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην περιοχή. Πήραμε την πρωτοβουλία, συναντηθήκαμε με τους προέδρους των αδρανοποιημένων Αγροτικών Συλλόγων (δύο στη Νάουσα και άλλους 14 στις αντίστοιχες κοινότητες του δήμου), συζητήσαμε και συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Αγροτικού Συλλόγου για την περιοχή της Νάουσας.

Συζητήσαμε για τους σκοπούς του Συλλόγου, για τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και άμεσα προχωρήσαμε σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση για το ζήτημα αλλαγής του ΕΛΓΑ σε ανταποδοτικό φορέα με τη συμμετοχή πάνω από 800 αγροτών. Μέσα από αυτήν τη συγκέντρωση δόθηκε το έναυσμα για τη δημιουργία του Αγροτικού Συλλόγου και τον ορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Στο τέλος του 2012 εγκρίθηκε το καταστατικό από το Πρωτοδικείο και από την έναρξη του 2013 μπήκαμε μαζικά στον αγώνα και με τη μορφή των μπλόκων και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε προηγηθεί 16χρονη αδράνεια.

Ο Σύλλογος "Μαρίνος Αντύπας" ήταν από τους πρώτους που συμμετείχε στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις και τα καλέσματά της, στάθηκε και στέκεται με συνέπεια και συνέχεια στα αιτήματα διεκδίκησης των βιοπαλαιστών αγροτών, όπως εμπεριέχονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Αναφορικά με τον υπονομευτικό ρόλο και την αντίδραση των δυνάμεων των αστικών κομμάτων που παρεμβαίνουν στο αγροτικό κίνημα, σημειώνει:

«Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις που χρόνια τώρα κρατούν σε λήθαργο το αγροτικό κίνημα, τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις νέες μορφές της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα, που στήνανε "μαγαζάκια" παντού για να ελέγχουν τους αγρότες. Το μόνο που κάνανε ήταν να παίζουν το ρόλο του οριοδείκτη, γυρίζοντας τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ στα κτήματα που πάθανε ζημιές και ταυτόχρονα να απομυζούν τις χρηματοδοτήσεις για να διατηρούν συλλόγους - σφραγίδες που μπορούν να ελέγχουν.

Και σήμερα, βλέποντας ότι ζωντανεύει ένα αγωνιστικό διεκδικητικό κίνημα στην περιοχή, προχώρησαν στη δημιουργία ενός άλλου διασπαστικού αγροτικού συλλόγου, για να μπορούν να παρεμβαίνουν και να ξεφουσκώνουν τους αγώνες κάθε φορά που οι αγρότες θα διεκδικούν δυναμικά τα δίκαια αιτήματά τους.

Μόλις πριν από λίγες μέρες μάλιστα, σε ρόλο λαγού, βγήκαν και διατείνονταν ότι αυτό που διεκδικούν οι αγρότες είναι τα ψίχουλα της ενίσχυσης "de minimis"».

Αντικείμενο διαπάλης τα αιτήματα απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Περιγράφοντας συνοπτικά ορισμένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα που καίνε τους αγρότες της περιοχής και το πλαίσιο αιτημάτων για την αναπλήρωση του εισοδήματος, ο Τ. Τσιουλάκος αναδεικνύει την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Η ίδρυση του Συλλόγου μας συνέπεσε με την περίοδο όξυνσης των προβλημάτων των ροδακινοπαραγωγών, κυρίως το 2014, με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, το επακόλουθο ρωσικό εμπάργκο και το κλείσιμο μιας πολύ σημαντικής αγοράς για τα προϊόντα της περιοχής μας, ιδιαίτερα για το επιτραπέζιο ροδάκινο.

Από τότε υπάρχει μια συνεχής κατρακύλα των τιμών. Η μέση τιμή παραγωγού δεν ξεπέρασε τα 0,18 ευρώ, την ώρα που αυτό φτάνει πολύ πιο ακριβό στον καταναλωτή από τους εμποροβιομήχανους.

Ακόμα, εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια.

Η καλλιέργεια του ροδάκινου έχει γίνει ασύμφορη και η εγκατάλειψη είναι πλέον εμφανής. Νέοι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη, ξενιτεύονται για να βρουν μια δουλειά.

Σαν πρώτο αίτημα στο πλαίσιο πάλης, βάζουμε την αναπλήρωση του εισοδήματός μας λόγω του εμπάργκο. Δεν είμαστε της άποψης "ό,τι έγινε έγινε", σε αντίθεση με τον διασπαστικό σύλλογο που προτείνει την κάλυψη εισοδήματος για τη χρονιά που πέρασε ξεχνώντας όλες τις προηγούμενες και ζητά την κάλυψη της απώλειας μέσω των "de minimis". Μέσω δηλαδή του εθνικού προγράμματος ήσσονος σημασίας που έχει αποδειχθεί ότι αφορά ψίχουλα που δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος του κόστους παραγωγής και που παράλληλα διευκολύνει την εκάστοτε κυβέρνηση να βαφτίζει αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα άλλοτε ως απώλεια του εισοδήματος λόγω του εμπάργκο και άλλοτε ως αποζημίωση από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, απαλλάσσοντας ουσιαστικά τον ΕΛΓΑ από την υποχρέωση να αποζημιώνει τις ζημιές ως ο κύριος φορέας για την κάλυψη της αγροτικής παραγωγής.

Πέρσι, ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που πάθαμε ζημιές από την κακοκαιρία. Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας" μαζί με τους άλλους Συλλόγους της Ημαθίας και της Πέλλας που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων προχωρήσαμε σε συμβολικές καταλήψεις του ΕΛΓΑ για να τον αναγκάσουμε να αναγνωρίσει τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Την ίδια ώρα, ο διασπαστικός αγροτικός σύλλογος, σε συνεργασία με την κοινοπραξία των συνεταιρισμών με επικεφαλής τον σημερινό αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Γιαννακάκη, προέτρεπε τους αγρότες να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, που σχεδόν ποτέ δεν φέρνει αποτέλεσμα».

Παρεμβάσεις για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» αναφέρεται, επίσης, στην πολύμορφη δράση που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος για τη στήριξη των αγροτικών λαϊκών οικογενειών:

«Μαζί με τους αγώνες για τα μεγάλα και σημαντικά, κάναμε παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των αγροτικών, των λαϊκών οικογενειών. Για να μη μείνουν χωρίς ρεύμα σπίτια αγροτών στην Επισκοπή, στον Κοπανό, στα Μονόσπιτα, για να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη κανένας ανασφάλιστος αγρότης στα νοσοκομεία.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις καταφέραμε να πληρωθούν αγρότες που προσκόμισαν σε εμπόρους και μεταποιητές την παραγωγή τους και έμεναν μέχρι και 12 μήνες απλήρωτοι.

Ματαιώσαμε πλειστηριασμό χωραφιού συναδέλφου μας από τον Κοπανό, που ξεκίνησε εξαιτίας λάθους της τράπεζας.

Στηρίξαμε αγρότες και κτηνοτρόφους που έπεσαν θύματα απάτης από έμπορο οχημάτων, και βρέθηκαν χωρίς αυτοκίνητα και χρεωμένοι στην τράπεζα με δεσμευμένες τις επιδοτήσεις τους. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, η τράπεζα στρέφεται κατά του εμπόρου και απελευθέρωσε τους λογαριασμούς των συναδέλφων. Ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη.

Ο Σύλλογος συμπαραστάθηκε στους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, συμμετείχε και διοργάνωσε συλλαλητήρια για τη στελέχωση του νοσοκομείου της Νάουσας με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την ΟΓΕ σύσκεψη για το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο Βέρμιο μέσα από την οποία αναδείξαμε τις επιπτώσεις της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας προς όφελος των μονοπωλίων. Προβάλαμε τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εγκατάσταση στην αγροτική οικονομία, καταστρέφοντας μικρούς κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αγρότες, αλλά και το κυριότερο, φωτίσαμε το ποιος θα αποφασίζει αν θα έχουμε ρεύμα στο σπίτι, στο χωράφι, στο μαντρί. Καταφέραμε να ανακληθεί η απόφαση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Βέρμιο, ενώ παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Πέρσι και πάλι με κοινή πρωτοβουλία Αγροτικού Συλλόγου και Εργατικού Κέντρου, οργανώσαμε μαζική σύσκεψη στο Αγγελοχώρι με την παρουσία και επιστημόνων, μέσα από την οποία αναδείξαμε για ποιους λόγους προωθείται η εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε φορείς και κατοίκους και κυρίως αγρότες, και αποφεύχθηκε μια τέτοια εγκατάσταση στην περιοχή μας.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε πρόβλημα, συνεδρίαζε το ΔΣ του Συλλόγου. Συζητούσαμε, σχεδιάζαμε, καταρτίζαμε πρόγραμμα περιοδειών για την ενημέρωση στα χωριά και στην πόλη, οργανώναμε συσκέψεις στις τοπικές κοινότητες και παράλληλα κάναμε πλατιές εξορμήσεις με τις ανακοινώσεις και τις προτάσεις μας.

Ετσι καταφέρνουμε και κρατούμε ζωντανό τον Αγροτικό Σύλλογο και έτσι θα συνεχίσουμε. Αυτό αναγνώρισαν οι αγρότες και μαζικοποίησαν το Σύλλογο στις τελευταίες εκλογές, με νέες εγγραφές, με μεγαλύτερη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, αυτό αποτυπώνεται και στις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ