Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην «Εντατική» οι ΜΕΘ από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Οι τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ επιβεβαιώνουν τις θανατηφόρες συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος»

Eurokinissi

Οι τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ επιβεβαιώνουν τις θανατηφόρες συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος»
Ο αγώνας δρόμου και περιπλάνησης από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για την ανεύρεση κλινών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους τέσσερις εργαζόμενους της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ», οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα μετά από έκρηξη στα διυλιστήρια της επιχείρησης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ήρθε να υπενθυμίσει για πολλοστή φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι οι ΜΕΘ, εξαιτίας της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Χαρακτηριστικά, οι 4 εγκαυματίες εργαζόμενοι της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» αρχικά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου για διασωλήνωση. Αργότερα, οι δύο από αυτούς μεταφέρονται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου στη βάρδια των Επειγόντων ήταν μόνο μια νοσηλεύτρια... Οι άλλοι δύο μεταφέρονται στο «Θριάσιο», το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης, όπου όμως η ΜΕΘ και η ΜΕΘ Εγκαυμάτων είχαν πληρότητα 100%! Σε κρίσιμη κατάσταση και για 24 ώρες οι δύο εργαζόμενοι νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ, σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν περιστατικά τέτοιας βαρύτητας. Τελικά ο ένας το βράδυ του Σαββάτου, μια μέρα μετά από το «ατύχημα», μεταφέρθηκε στην Εντατική του Νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ ο δεύτερος μπήκε στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων του «Θριασίου», όταν άδειασε κρεβάτι.

Αντίστοιχα, χτες, η ΔΗΠΑΚ Γιατρών κατήγγειλε ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών«η εφημερία ξεκίνησε με 12 περιστατικά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ (24 στο σύνολο), σε κοινούς θαλάμους και στην ανάνηψη των χειρουργείων. Το πρόβλημα "συγκαλύφθηκε" προσωρινά με... δανεισμό δύο μηχανημάτων για την περάτωση της εφημερίας από τα γύρω νοσοκομεία».

Στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει το νοσοκομείο, στο μεν Νοσοκομείο Ζακύνθου η ΜΕΘ δεν λειτούργησε ποτέ, εδώ και 8 χρόνια, αν και είχε τον εξοπλισμό, ενώ και στην Κεφαλονιά, η ΜΕΘ του νοσοκομείου δεν άνοιξε ποτέ, με τον ισχυρισμό ότι «είναι δυσανάλογο το κόστος λειτουργίας της με τα περιστατικά». Τα «περιστατικά» διακομίζονται, όταν το επιτρέπει ο καιρός, κατά κύριο λόγο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με λίγα έως καθόλου κρεβάτια Εντατικής και δεκάδες ασθενείς να στερούνται το δικαίωμα να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους... και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μια εικόνα «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας και για έκτακτες καταστάσεις, όπως η ενδεχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η αναμονή για ένα δημόσιο κρεβάτι σε ΜΕΘ σε «συνηθισμένες» συνθήκες φτάνει μέχρι και τους 50 ανθρώπους τη μέρα. Το χειμώνα με την έξαρση της γρίπης ξεπερνά τους 100, αφού οι ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες κλίνες έχουν μονίμως πληρότητα 100% και καλύπτουν μόλις το 1/6 των αναγκών.

Κι όλα αυτά όταν ο ασθενής που χρήζει Εντατικής πρέπει να νοσηλεύεται άμεσα, αφού κάθε ώρα καθυστέρησης της υποστήριξης και θεραπείας μακριά από την Εντατική καθιστά ολοένα και πιο αδύνατη τη θετική έκβαση.

Τι προβλέπεται...

Το σπουδαίο επίτευγμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών ενός ασθενούς με σκοπό την αναστροφή των βλαβών/κακώσεών του και την επιβίωσή του με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, «κατά μέσο όρο στις ΜΕΘ σώζονται 4 στους 5 οριστικά "χαμένους" από την κλασική ιατρική».

Στο έργο της Εντατικής είναι επίσης η διάγνωση και υποστήριξη των οργάνων ενός ασθενούς που διαγιγνώσκεται εγκεφαλικά νεκρός, προκειμένου να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταμόσχευσης οργάνων. Χωρίς την ανάπτυξη των Εντατικών δεν μπορεί να σταθεί η διαδικασία μεταμοσχεύσεων.

Βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 10% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών ενός νοσοκομείου απαιτείται να είναι Εντατικής Θεραπείας, με τάση αύξησης σε 15% - 20%, ενώ το 20% του ποσοστού των κλινών ενός νοσοκομείου πρέπει να είναι ΜΑΦ.

...και τι ισχύει στην πράξη

Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο, μόλις το 6% του συνόλου των κρεβατιών αντιστοιχεί σε κρεβάτια Εντατικής.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν μόνο 750 δημόσια κρεβάτια. Απ' αυτά, εξοπλισμό έχουν τα 650, εκ των οποίων λειτουργούν μόλις τα 560.

Εδώ και 15 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ανοίγουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά κρατούν κλειστό το 25% των υπαρχόντων, λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που προκαλεί η πολιτική τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για περίπου 3.000 δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ. Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που νοσηλεύονται στην Εντατική αγγίζει το 75%, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Το ποσοστό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν υπήρχε η απαραίτητη στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί θα μειώνονταν οι λοιμώξεις, ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το ποσοστό επιβίωσης.

Οσο για τις ΜΑΦ και τα Κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης, που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση του ασθενούς μετά τη νοσηλεία του σε ΜΕΘ, είναι σχεδόν ανύπαρκτες ή λειτουργούν υποτυπωδώς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες αναπηρίας και άλλων επιπλοκών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Φυσιατρικής Εταιρείας, απαιτούνται πανελλαδικά πάνω από 2.000 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης. Σήμερα λειτουργούν μόλις 200 δημόσια κρεβάτια κι αυτά με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 15 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα αποκατάστασης άνοιξαν πανελλαδικά περίπου 850 - 1.000 κρεβάτια. Στον δημόσιο ούτε ένα!

Εννοείται βέβαια ότι στην παραπάνω καταγραφή υποτυπωδών αναγκών δεν περιλαμβάνονται οι πολλαπλάσιες ανάγκες για την ανάπτυξη ΜΕΘ διαφόρων ειδικοτήτων, που μπορούν να προκύψουν από την εκδήλωση επιδημιών, φυσικών καταστροφών κ.ά., όπου ενδεχομένως να προκύψει μεγάλος αριθμός ασθενών, έστω και για μικρή χρονική περίοδο.

Επικίνδυνη συζήτηση για «αναθεώρηση» των κριτηρίων διασωλήνωσης

Πέρσι τέτοια εποχή, με αντίστοιχη άθλια κατάσταση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε... ότι «έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ανοιχτών κρεβατιών ΜΕΘ τα τελευταία χρόνια». Είχε προηγηθεί μάλιστα ο θάνατος τριών ανθρώπων που ξεψύχησαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου περιμένοντας αβοήθητοι να βρεθεί κρεβάτι σε Εντατική.

Φέτος, η κυβέρνηση ΝΔ πανηγύρισε για την «παραχώρηση» 38 κρεβατιών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές (29 στην Αττική και 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα). Ενα «μέτρο» στο οποίο έχουν ακουμπήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και που φυσικά είναι αδύνατο να αντισταθμίσει τις τεράστιες ελλείψεις που έχει προκαλέσει η αντιλαϊκή πολιτική, πόσο μάλλον να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ανέπτυξαν νέα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά διατήρησαν το 25% των υπαρχόντων κλειστά, αρνούμενοι να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Ολοι μαζί μάλιστα βρίσκουν απάγκιο στην επικίνδυνη συζήτηση που έχει ανοίξει ακόμη και για «αναθεώρηση» των κριτηρίων διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ, προκειμένου να ντυθούν με επιστημονικοφανή τρόπο η πολιτική διαχείρισης των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν και η αντικατάσταση των επιστημονικών κριτηρίων με το θανατηφόρο κριτήριο του «κόστους - οφέλους».

Η εξειδικευμένη φροντίδα και θεραπεία που προσφέρουν οι ΜΕΘ, η ανθρώπινη ζωή και υγεία δεν είναι «κόστος». Είναι αυτονόητο δικαίωμα σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις - εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών - για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη βλάπτεται ανεπανόρθωτα η υγεία.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Με τις σημερινές συγκεντρώσεις και την απεργία στις 18 Φλεβάρη απαντούν μαχητικά στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση
  • Ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ: Κατάπτυστη απεργοσπαστική ανακοίνωση... βγαλμένη από τα γραφεία του υπουργείου Εργασίας!
  • Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: Βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την αντιλαϊκή πολιτική που κρατά κλειστά δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ
  • Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»: Πολύτιμη πείρα από την προσπάθεια ανόδου της οργάνωσης και της ενεργής συμμετοχής των βιοπαλαιστών αγροτών
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στις συγκεντρώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης μπροστά στην απεργία στις 18 Φλεβάρη

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει τις επόμενες μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ για να θωρακίσει το νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει το δρόμο στα επόμενα χτυπήματα, με ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, δίνουν οι σημερινές συγκεντρώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση που οργανώνουν σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, μπροστά και στην κρίσιμη μάχη της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 18 Φλεβάρη.

Κόντρα και στη λυσσασμένη αντίδραση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που με χτεσινή ανακοίνωσή της επιτίθεται ξεδιάντροπα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στηρίζει απροκάλυπτα την κυβέρνηση και το νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης... καλώντας σε «εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο» (!), δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχουν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις, μαζί με οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και συνταξιούχων καλούν σε μαζική συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις, δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά για να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας παντού.

Αποφάσεις για απεργιακή απάντηση

Καθημερινές οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές (φωτ. από την Καλλιθέα)
Καθημερινές οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές (φωτ. από την Καλλιθέα)
Ηδη απόφαση για 24ωρη απεργία στις 18 Δεκέμβρη έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ σε απεργία την ίδια μέρα προχωρά και η ΑΔΕΔΥ, με απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία η Εκτελεστική Επιτροπή της.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι συνεδριάσεις για τη συγκεκριμενοποίηση του απεργιακού σχεδιασμού από μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν πάρει από το προηγούμενο διάστημα αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πέρα από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΑΔΕΔΥ, αποφάσεις για απεργία έχουν ήδη πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Πειραιά και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Να δοθεί απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Από την προχτεσινή πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Από την προχτεσινή πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Απόφαση για συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια καθώς και πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή έχουν πάρει τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές συγκεντρώσεις και συνολικά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα απευθύνουν η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις σωματείων και φορέων καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Προχτές, Τρίτη, έγιναν εξορμήσεις στους σταθμούς του Μετρό «Σύνταγμα» και «Αγιος Αντώνιος», ενώ το απόγευμα η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω πραγματοποίησε πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ανάλογες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καλλιθέα σε μαγαζιά, στην αγορά και τις πλατείες. Χτες, Τετάρτη, οι εξορμήσεις συνεχίστηκαν στους σταθμούς του Μετρό «Αττική» και «Ομόνοια».

Κινητοποίηση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαντώντας στις προκλητικές αξιώσεις των εργοδοτών και στην επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (4 μ.μ. έως 8 μ.μ.).

Παράλληλα, η κοινή δράση του κλαδικού Σωματείου και των Συλλόγων της ΟΓΕ συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, με περιοδεία στο ξενοδοχείο «Hilton».

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Γιατρών καλούν σε σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4 Σύνταγμα), για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους και για τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης για το Ασφαλιστικό.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» καλεί σήμερα, Πέμπτη, σε Γενική Συνέλευση στη 1 μ.μ.

-- Στην Κέρκυρα τα σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλούν σε σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας διοργανώνει αύριο, Παρασκευή, την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας καλεί το Σάββατο 8/2 σε Γενική Συνέλευση στις 9 π.μ.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κοζάνης καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 8/2 στις 6 μ.μ. στην έδρα του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, την Κυριακή 9/2, στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/2, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ος όροφος).

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί την Κυριακή 9/2 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Φριζή 10, Χαλκίδα) σε Γενική Συνέλευση.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 12/2 στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, για την προετοιμασία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις στην Αττική

Στην Αττική, πλήθος συνδικάτων από όλους τους κλάδους και τα παραρτήματά τους, μαζί με άλλους μαζικούς φορείς, οργανώνουν συγκεντρώσεις σήμερα Πέμπτη ως εξής:

  • Στο κέντρο της Αθήνας, στα Προπύλαια, στις 6.30 μ.μ.
  • Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, στις 6.30 μ.μ.
  • Στη Δυτική Αττική, στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), στις 6.30 μ.μ.
  • Στην Ανατολική Αττική, στην πλατεία Γέρακα, στις 6.30 μ.μ.
  • Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, στις 6.30 μ.μ.
  • Στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 7 μ.μ.
  • Στη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Σημηριώτη, στις 6.30 μ.μ.

Για τη συγκέντρωση στην Ελευσίνα και τη συμμετοχή εργαζομένων από κοντινές περιοχές δρομολογούνται πούλμαν ως εξής:

-- Ολυμπιακό Χωριό, 5.45 μ.μ. από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21).

-- Κόκκινος Μύλος, 5.45 μ.μ. από τριγωνική πλατεία.

-- Μενίδι, 6 μ.μ. από πλατεία Καράβου.

-- Ζεφύρι, 6 μ.μ από γέφυρα Αττικής Οδού.

-- Ανω Λιόσια, 6 μ.μ. από τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σήμερα Πέμπτη στις εξής πόλεις:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Ανατολικά) και στην πλατεία Ευόσμου (Δυτικά). Για τη συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου, θα ξεκινήσει λεωφορείο από Συκιές που θα περάσει από Νεάπολη, Πολίχνη και Σταυρούπολη.
  • Στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Στην Πάτρα, στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια.
  • Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στα Χανιά, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στο Ρέθυμνο, στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο.
  • Στον Βόλο, στις 6.30 μ.μ. πικετοφορία από την πλατεία Αγίου Νικολάου.
  • Στο Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Νομαρχίας.
  • Στην Κέρκυρα, στις 7.μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
  • Στην Κεφαλονιά, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
  • Στον Πύργο στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.
  • Στην Τρίπολη, πικετοφορία και μαζική εξόρμηση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πέτρινου.
  • Στην Ξάνθη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, μαζικές περιοδείες σε χώρους εργασίας, σχολές και καταστήματα πρωί και απόγευμα.
  • Στην Κομοτηνή, μαζική εξόρμηση στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία και παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Στη Δράμα, μαζική εξόρμηση στην κεντρική πλατεία, στις 6 μ.μ.
  • Σε Φλώρινα και Κοζάνη μαζικές εξορμήσεις.

Στη Λάρισα θα γίνει συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. από το αρχαίο θέατρο.

Λογαριασμός του ΠΑΜΕ από σήμερα στο «Twitter»

Επίσημος λογαριασμός του ΠΑΜΕ λειτουργεί από σήμερα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του «Twitter», ενισχύοντας τη συνολική παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος στο διαδίκτυο.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Τόσο ο νέος λογαριασμός στο "Twitter" όσο και οι μελλοντικές, άμεσες πρωτοβουλίες στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας συμβάλλουν ενιαία στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ να μεταφέρει τη ζωντανή δράση των συνδικάτων, την ανάδειξη των προβλημάτων μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, να αναδεικνύονται οι εργατικοί αγώνες, οι κλαδικές κινητοποιήσεις, οι αγώνες του εργαζόμενου λαού συνολικά. Να αναδεικνύονται οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η αναβάθμιση των διαδικτυακών μέσων του ΠΑΜΕ, των μέσων επικοινωνίας, η λειτουργία του web radio με εκπομπές συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και με καθημερινές θεματικές ειδησεογραφικές, αθλητικές, πολιτιστικές εκπομπές, το περιοδικό της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ, τα δελτία ειδήσεων με βάση τις εξελίξεις, θα συνεχιστεί, θα εμπλουτιστεί και θα πλαισιωθεί από νέες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Κατάπτυστη απεργοσπαστική ανακοίνωση... βγαλμένη από τα γραφεία του υπουργείου Εργασίας!

Απροκάλυπτη αβάντα στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και επιχείρηση χτυπήματος της απεργιακής απάντησης

«Λαγός» και στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης η διορισμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Eurokinissi

«Λαγός» και στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης η διορισμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ
Αφού για βδομάδες η διορισμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έβγαλε άχνα για το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση που φέρνει η κυβέρνηση, βλέποντας πλέον ότι ήδη πλήθος Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποφασίζουν 24ωρη απεργία για τις 18 Φλεβάρη, αποφάσισε να εμφανιστεί με μια ανακοίνωση - μνημείο απεργοσπασίας, βάζοντας απροκάλυπτα πλάτη στην κυβέρνηση και τον νέο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό.

Και τι δεν λένε οι διορισμένοι της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ στο κατάπτυστο κείμενό τους...

Οτι το σχέδιο νόμου που φέρνει η ΝΔ θωρακίζοντας τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου και στρώνοντας το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα ...δεν είναι τίποτα σοβαρό, αλλά γίνεται «πολύ κακό για το τίποτα»!

Οτι τάχα το νομοσχέδιο φέρνει «ελαφρές βελτιώσεις» σε όσα ισχύουν σήμερα και ότι «δεν προωθεί ουσιαστικά την κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά μόνο την οργανωτικο-λειτουργική και διαδικαστική ενοποίηση», όταν ακόμα και αυτή η ενοποίηση ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, για την οποία βέβαια δεν λένε κουβέντα!

Και φτάνοντας στο διά ταύτα της επιχείρησης χτυπήματος της απεργίας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ καταλήγει ότι «δεν πρόκειται να εντάξει την αντίδρασή της στις προωθούμενες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σε κανέναν κομματικό σχεδιασμό καμίας παράταξης.Διατηρώντας την αυτονομία της,επιδιώκει εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογογια τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές...»!

Απεργοσπασία και «διάλογος μέχρι τελικής πτώσης», με τους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μην κρατούν πια ούτε τα προσχήματα...

ΠΑΜΕ: Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δίνει ξανά διαπιστευτήρια στα αφεντικά της

Σε σχόλιό του για το νέο απεργοσπαστικό και αντεργατικό παραλήρημα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Με μία κατάπτυστη ανακοίνωση βγαλμένη μέσα από τα γραφεία του υπουργείου Εργασίας, η διορισμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δίνει για μια ακόμα φορά διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της. Αυτοί που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες στα μουλωχτά και χωρίς καμία νομιμοποίηση το πάγωμα των μισθών έως το τέλος του έτους, σήμερα εμφανίστηκαν ξαφνικά όχι για να αρθρώσουν λόγο απέναντι στον αντιασφαλιστικό κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά για να δηλώσουν την πλήρη σύμπλευσή τους ως απεργοσπάστες.

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα! Τα έχουν συμφωνήσει όλα με την κυβέρνηση. Αποτελούν τον λαγό στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό, έχουν ανοιχτά πάρε - δώσε και ανταλλάγματα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, εμφανίζονται όχι απλά ως ένας βαθύς απεργοσπαστικός μηχανισμός, αλλά ως μια σφραγίδα που τάχα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και επιδιώκει να περάσει γύψο στις εργατικές διεκδικήσεις, να κυριαρχήσει η αφωνία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, να συμβάλει πλάι στην κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της, στη σιγή νεκροταφείου.

Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν ξεπεράσει τη γραφειοκρατική ομάδα της ΓΣΕΕ. Παρά τις απειλές και την υπονομευτική προσπάθεια που κάνει, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 18 Φλεβάρη και θα διαδηλώνουν έξω από τα υπουργεία, τη Βουλή και τις εργοδοτικές ενώσεις, για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση που παραδίδει την Ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της Υγείας, που μετατρέπει την Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε τζόγο και ατομικό ρίσκο».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τις διακρίσεις σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων με την προϋπόθεση του χρόνου παραμονής

Τις διακρίσεις σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων, που επιφέρει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι δεν πληρούν τη χρονική προϋπόθεση παραμονής 40 χρόνων στη χώρα προκειμένου να λάβουν ολόκληρη την «εθνική» σύνταξη, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος προς τον υπουργό Εργασίας.

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ πολλοί ασφαλισμένοι, μεταξύ αυτών και ομογενείς, συμπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις (χρόνια εργασίας, ηλικία), επειδή δεν έχουν 40 χρόνια διαμονής στη χώρα μας, που απαιτεί ο νόμος Κατρούγκαλου, αυτό οδηγεί σε περικοπή της «εθνικής» σύνταξης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως για εργαζόμενο με 15 χρόνια ασφάλισης και 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα η «εθνική» σύνταξη μειώνεται από τα 345,6 ευρώ στα 215,6 ευρώ. Αντίστοιχα, για ασφαλισμένο με 20 έτη εργασίας και ασφάλισης και παραμονή στην Ελλάδα για 27 έτη, η «εθνική» σύνταξη που του αναλογεί μειώνεται από τα 384,2 ευρώ στα 259,2 ευρώ!

Αναλυτικότερα, στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν τα εξής:

«Σύμφωνα με το Ν.4387/2016 εκτός από τις μεγάλες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, με το διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του συντάξιμου μισθού, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, την κατάργηση ουσιαστικά των επικουρικών συντάξεων και άλλες ρυθμίσεις, εισάγεται η διάκριση για όσους δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα - συμπεριλαμβάνονται και ομογενείς - για τους οποίους προεκλογικά είχατε δεσμευτεί για απάλειψή της.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 7, που αναφέρεται στην εθνική σύνταξη, στη 2η παράγραφο προβλέπει:

"2. Ειδικά, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αυτούς. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης...".

Με τη ρύθμιση αυτή, ιδιαίτερα την προϋπόθεση των 40 ετών, καταδικάζετε εργαζόμενους που έχτισαν όλες τις υποδομές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδρόμιο, που σακατεύτηκαν στα έργα και στις οικοδομές, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πολλοί από αυτούς με εργασία από το 1992, να τους χορηγείται τελικά εθνική σύνταξη - ψίχουλα.

Η ρύθμιση αυτή παρά το ότι χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη και εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ασφαλισμένων, παρά τις υποσχέσεις για διόρθωση από το κόμμα της ΝΔ, συνεχίζει να εφαρμόζεται (το άρθρο 7 του 4387/2016) παρότι δεσμευόταν ότι θα την καταργούσε.

Ερωτάται ο κ. υπουργός αν προτίθεται να καταργήσει τη διάκριση περί του χρόνου διαμονής στην Ελλάδα του ασφαλισμένου, ανεξαρτήτως εθνικότητας και να διασφαλίσει τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης σε όλους».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Εισήγηση υπέρ «νομιμότητας» του τσεκουρώματος της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο

Να κριθεί «συνταγματική και νόμιμη» η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (από 1.1.2013) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου εισηγήθηκε ο επίτροπος Επικρατείας Αντ. Νικητάκης, κατά τη συζήτηση που έγινε χτες στη μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Δημοσίου, κατά την πρακτική που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι η περικοπή είναι συνταγματική, καθώς επιβλήθηκε για λόγους «γενικότερου δημοσίου συμφέροντος» και κάλεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε το ίδιο «συνταγματική και νόμιμη» την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Το ζήτημα της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο συζητήθηκε χτες στη μείζονα, 35μελή, Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από παραπομπή από το τρίτο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο όμως κατά πλειοψηφία έχει κρίνει ότι δεν ήταν νόμιμη η περικοπή των Δώρων από τις αρχές του 2013 έως το τέλος του 2018. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί μετά το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνεται και εδώ το ίδιο σενάριο με ανάλογες περικοπές στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες και αυτές η κυβέρνηση παρέπεμψε στη λεγόμενη «πρότυπη δίκη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε αντίθεση με παλιότερες αποφάσεις που τις έκριναν παράνομες.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»
Με πολύμορφη και ζωντανή δράση, συνεχίζουμε για την παραπέρα άνοδο της οργάνωσης και της συμμετοχής

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Τ. Τσιουλάκο

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Νάουσα
Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Νάουσα
Οι συντονισμένες και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες βδομάδες οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματά τους, τα οποία εντείνονται ολοένα και περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο δίκαιος αυτός αγώνας, που δόθηκε κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και άλλων επιτελείων του συστήματος, κόντρα στην καταστολή και στα κηρύγματα μοιρολατρίας, ανέδειξε ταυτόχρονα τη μεγάλη σημασία της μάχης που δίνουν όλο το χρόνο οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για την ενίσχυση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Ολα τα τελευταία χρόνια, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου πρόβαλλαν ως μονόδρομο την ΚΑΠ της ΕΕ. Με τους ανθρώπους τους να διατηρούν θέσεις κλειδιά σε συλλόγους - «σφραγίδες» και συνεταιρισμούς, σε κοινοπραξίες και ομάδες παραγωγών, βασικά εργαλεία στη γρήγορη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης, συνέβαλαν ώστε να καλλιεργηθεί η αντίληψη περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», να μειωθούν οι απαιτήσεις, να οδηγηθούν σημαντικά τμήματα αγροτοκτηνοτρόφων σε παραίτηση από βασικές διεκδικήσεις, που σχετίζονται με την ίδια την επιβίωσή τους.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που αγωνιστικά παλεύει ενάντια στην πολιτική που χτυπά τους βιοπαλαιστές αγρότες, για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Με τους αγώνες του όλα τα τελευταία χρόνια είχε κατακτήσεις, εμπόδισε αντιλαϊκά μέτρα, έδειξε τη δυναμική που μπορεί να έχει η συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το ταξικό εργατικό κίνημα. Κυρίως, όμως, ανέδειξε το γεγονός ότι ο αγώνας αυτός έχει προοπτική, ανεξάρτητα από το αν κερδίσει πολλά ή λίγα, κυρίως γιατί χτυπάει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Πλευρές αυτής της σημαντικής πείρας αναδεικνύονται στο σημερινό φύλλο μέσα από τη συζήτηση που είχε ο «Ριζοσπάστης» με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»,Τάκη Τσιουλάκο.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ο Σύλλογος στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποίησε εκλογές πρόσφατα, μέσα από τις οποίες, όπως και από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε η ολοένα και μεγαλύτερη μαζικοποίησή του από τους αγρότες της περιοχής που αγκαλιάζουν πιο αποφασιστικά τη δράση του, συμμετέχουν, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των αγώνων.

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα που οδήγησε στη δημιουργία του Αγροτικού Συλλόγου και στην πολύμορφη δραστηριότητα που ανέπτυξε στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Τ. Τσιουλάκος επισημαίνει:

«Το 2009, με αφορμή τα μεγάλα αγροτικά μπλόκα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει απουσία οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην περιοχή. Πήραμε την πρωτοβουλία, συναντηθήκαμε με τους προέδρους των αδρανοποιημένων Αγροτικών Συλλόγων (δύο στη Νάουσα και άλλους 14 στις αντίστοιχες κοινότητες του δήμου), συζητήσαμε και συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Αγροτικού Συλλόγου για την περιοχή της Νάουσας.

Συζητήσαμε για τους σκοπούς του Συλλόγου, για τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και άμεσα προχωρήσαμε σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση για το ζήτημα αλλαγής του ΕΛΓΑ σε ανταποδοτικό φορέα με τη συμμετοχή πάνω από 800 αγροτών. Μέσα από αυτήν τη συγκέντρωση δόθηκε το έναυσμα για τη δημιουργία του Αγροτικού Συλλόγου και τον ορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Στο τέλος του 2012 εγκρίθηκε το καταστατικό από το Πρωτοδικείο και από την έναρξη του 2013 μπήκαμε μαζικά στον αγώνα και με τη μορφή των μπλόκων και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε προηγηθεί 16χρονη αδράνεια.

Ο Σύλλογος "Μαρίνος Αντύπας" ήταν από τους πρώτους που συμμετείχε στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις και τα καλέσματά της, στάθηκε και στέκεται με συνέπεια και συνέχεια στα αιτήματα διεκδίκησης των βιοπαλαιστών αγροτών, όπως εμπεριέχονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Αναφορικά με τον υπονομευτικό ρόλο και την αντίδραση των δυνάμεων των αστικών κομμάτων που παρεμβαίνουν στο αγροτικό κίνημα, σημειώνει:

«Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις που χρόνια τώρα κρατούν σε λήθαργο το αγροτικό κίνημα, τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις νέες μορφές της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα, που στήνανε "μαγαζάκια" παντού για να ελέγχουν τους αγρότες. Το μόνο που κάνανε ήταν να παίζουν το ρόλο του οριοδείκτη, γυρίζοντας τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ στα κτήματα που πάθανε ζημιές και ταυτόχρονα να απομυζούν τις χρηματοδοτήσεις για να διατηρούν συλλόγους - σφραγίδες που μπορούν να ελέγχουν.

Και σήμερα, βλέποντας ότι ζωντανεύει ένα αγωνιστικό διεκδικητικό κίνημα στην περιοχή, προχώρησαν στη δημιουργία ενός άλλου διασπαστικού αγροτικού συλλόγου, για να μπορούν να παρεμβαίνουν και να ξεφουσκώνουν τους αγώνες κάθε φορά που οι αγρότες θα διεκδικούν δυναμικά τα δίκαια αιτήματά τους.

Μόλις πριν από λίγες μέρες μάλιστα, σε ρόλο λαγού, βγήκαν και διατείνονταν ότι αυτό που διεκδικούν οι αγρότες είναι τα ψίχουλα της ενίσχυσης "de minimis"».

Αντικείμενο διαπάλης τα αιτήματα απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Περιγράφοντας συνοπτικά ορισμένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα που καίνε τους αγρότες της περιοχής και το πλαίσιο αιτημάτων για την αναπλήρωση του εισοδήματος, ο Τ. Τσιουλάκος αναδεικνύει την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Η ίδρυση του Συλλόγου μας συνέπεσε με την περίοδο όξυνσης των προβλημάτων των ροδακινοπαραγωγών, κυρίως το 2014, με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, το επακόλουθο ρωσικό εμπάργκο και το κλείσιμο μιας πολύ σημαντικής αγοράς για τα προϊόντα της περιοχής μας, ιδιαίτερα για το επιτραπέζιο ροδάκινο.

Από τότε υπάρχει μια συνεχής κατρακύλα των τιμών. Η μέση τιμή παραγωγού δεν ξεπέρασε τα 0,18 ευρώ, την ώρα που αυτό φτάνει πολύ πιο ακριβό στον καταναλωτή από τους εμποροβιομήχανους.

Ακόμα, εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια.

Η καλλιέργεια του ροδάκινου έχει γίνει ασύμφορη και η εγκατάλειψη είναι πλέον εμφανής. Νέοι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη, ξενιτεύονται για να βρουν μια δουλειά.

Σαν πρώτο αίτημα στο πλαίσιο πάλης, βάζουμε την αναπλήρωση του εισοδήματός μας λόγω του εμπάργκο. Δεν είμαστε της άποψης "ό,τι έγινε έγινε", σε αντίθεση με τον διασπαστικό σύλλογο που προτείνει την κάλυψη εισοδήματος για τη χρονιά που πέρασε ξεχνώντας όλες τις προηγούμενες και ζητά την κάλυψη της απώλειας μέσω των "de minimis". Μέσω δηλαδή του εθνικού προγράμματος ήσσονος σημασίας που έχει αποδειχθεί ότι αφορά ψίχουλα που δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος του κόστους παραγωγής και που παράλληλα διευκολύνει την εκάστοτε κυβέρνηση να βαφτίζει αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα άλλοτε ως απώλεια του εισοδήματος λόγω του εμπάργκο και άλλοτε ως αποζημίωση από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, απαλλάσσοντας ουσιαστικά τον ΕΛΓΑ από την υποχρέωση να αποζημιώνει τις ζημιές ως ο κύριος φορέας για την κάλυψη της αγροτικής παραγωγής.

Πέρσι, ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που πάθαμε ζημιές από την κακοκαιρία. Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας" μαζί με τους άλλους Συλλόγους της Ημαθίας και της Πέλλας που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων προχωρήσαμε σε συμβολικές καταλήψεις του ΕΛΓΑ για να τον αναγκάσουμε να αναγνωρίσει τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Την ίδια ώρα, ο διασπαστικός αγροτικός σύλλογος, σε συνεργασία με την κοινοπραξία των συνεταιρισμών με επικεφαλής τον σημερινό αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Γιαννακάκη, προέτρεπε τους αγρότες να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, που σχεδόν ποτέ δεν φέρνει αποτέλεσμα».

Παρεμβάσεις για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» αναφέρεται, επίσης, στην πολύμορφη δράση που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος για τη στήριξη των αγροτικών λαϊκών οικογενειών:

«Μαζί με τους αγώνες για τα μεγάλα και σημαντικά, κάναμε παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των αγροτικών, των λαϊκών οικογενειών. Για να μη μείνουν χωρίς ρεύμα σπίτια αγροτών στην Επισκοπή, στον Κοπανό, στα Μονόσπιτα, για να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη κανένας ανασφάλιστος αγρότης στα νοσοκομεία.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις καταφέραμε να πληρωθούν αγρότες που προσκόμισαν σε εμπόρους και μεταποιητές την παραγωγή τους και έμεναν μέχρι και 12 μήνες απλήρωτοι.

Ματαιώσαμε πλειστηριασμό χωραφιού συναδέλφου μας από τον Κοπανό, που ξεκίνησε εξαιτίας λάθους της τράπεζας.

Στηρίξαμε αγρότες και κτηνοτρόφους που έπεσαν θύματα απάτης από έμπορο οχημάτων, και βρέθηκαν χωρίς αυτοκίνητα και χρεωμένοι στην τράπεζα με δεσμευμένες τις επιδοτήσεις τους. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, η τράπεζα στρέφεται κατά του εμπόρου και απελευθέρωσε τους λογαριασμούς των συναδέλφων. Ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη.

Ο Σύλλογος συμπαραστάθηκε στους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, συμμετείχε και διοργάνωσε συλλαλητήρια για τη στελέχωση του νοσοκομείου της Νάουσας με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την ΟΓΕ σύσκεψη για το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο Βέρμιο μέσα από την οποία αναδείξαμε τις επιπτώσεις της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας προς όφελος των μονοπωλίων. Προβάλαμε τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εγκατάσταση στην αγροτική οικονομία, καταστρέφοντας μικρούς κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αγρότες, αλλά και το κυριότερο, φωτίσαμε το ποιος θα αποφασίζει αν θα έχουμε ρεύμα στο σπίτι, στο χωράφι, στο μαντρί. Καταφέραμε να ανακληθεί η απόφαση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Βέρμιο, ενώ παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Πέρσι και πάλι με κοινή πρωτοβουλία Αγροτικού Συλλόγου και Εργατικού Κέντρου, οργανώσαμε μαζική σύσκεψη στο Αγγελοχώρι με την παρουσία και επιστημόνων, μέσα από την οποία αναδείξαμε για ποιους λόγους προωθείται η εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε φορείς και κατοίκους και κυρίως αγρότες, και αποφεύχθηκε μια τέτοια εγκατάσταση στην περιοχή μας.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε πρόβλημα, συνεδρίαζε το ΔΣ του Συλλόγου. Συζητούσαμε, σχεδιάζαμε, καταρτίζαμε πρόγραμμα περιοδειών για την ενημέρωση στα χωριά και στην πόλη, οργανώναμε συσκέψεις στις τοπικές κοινότητες και παράλληλα κάναμε πλατιές εξορμήσεις με τις ανακοινώσεις και τις προτάσεις μας.

Ετσι καταφέρνουμε και κρατούμε ζωντανό τον Αγροτικό Σύλλογο και έτσι θα συνεχίσουμε. Αυτό αναγνώρισαν οι αγρότες και μαζικοποίησαν το Σύλλογο στις τελευταίες εκλογές, με νέες εγγραφές, με μεγαλύτερη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, αυτό αποτυπώνεται και στις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ