Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λήξαν...

«Λήξαν» θεωρεί η κυβέρνηση το θέμα με τον αναπληρωτή σύμβουλο Ασφαλείας του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις του - για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα - σχετικά με τη συνεκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων με την Τουρκία. Θυμίζουμε πως ο Θ. Ντόκος έλεγε τις προάλλες στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, περιγράφοντας μια πορεία διευθετήσεων με την Τουρκία, πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης, με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα». Καμία έκπληξη δεν προκαλεί φυσικά το γεγονός ότι οι «εξηγήσεις» φάνηκαν πειστικές και συνοδεύτηκαν απλά από συστάσεις... να μην εκφράζει δημόσια τέτοιες «προσωπικές» απόψεις. Οι απόψεις αυτές, όμως, μόνο «προσωπικές» δεν είναι. Αντίθετα, αντανακλούν την ουσία του προσανατολισμού και των επιλογών της αστικής τάξης, με τα οποία ευθυγραμμίζονται πλήρως η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα. Είναι επομένως η πολιτική τους που οδηγεί βήμα - βήμα σε σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, επικίνδυνες «διευθετήσεις» - μοιρασιές ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, που ακόμα κι αν επιτευχθούν, θα είναι σε βάρος των συμφερόντων των λαών της περιοχής, ανοίγοντας την κερκόπορτα σε νέους ανταγωνισμούς και ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις. Κι όλα αυτά, βέβαια, υπό αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία. Το θέμα λοιπόν όχι μόνο δεν είναι «λήξαν», αλλά είναι μπροστά. Και ο λαός πρέπει και μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, πριν βρεθεί μπροστά σε νέες και χειρότερες κακοτοπιές.

Κόρη οφθαλμού

Ποιος δεν θυμάται το «είπα - ξείπα» των Αμερικανών όταν η Τουρκία εισέβαλε στη Βόρεια Συρία, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, για να «καθαρίσει» την περιοχή από τους Κούρδους, που μέχρι τότε ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ; Ποιος δεν θυμάται τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει τάχα το «πράσινο φως» για την εισβολή, τις απειλές για κυρώσεις, τους πανηγυρισμούς των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα ότι η γείτονας απομονώνεται απ' όλους; Τώρα, με αφορμή τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για την επέλαση του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό της: «Στηρίζουμε τη συμμαχία με την Τουρκία ενάντια σε αυτές τις ενέργειες (και) τις δικαιολογημένες δράσεις αυτοάμυνας της Τουρκίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του State Department, αφού κατήγγειλε τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Ρωσίας, του Ιράν, της «Χεζμπολάχ» και του Ασαντ. Αλλοτε με το καρότο και άλλοτε με το μαστίγιο, οι ΗΠΑ φροντίζουν να κρατούν διαρκώς «ζεστή την πλάτη» της Τουρκίας, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα στα νότια σύνορά της, στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σημασία που έχουν για την ευρωατλαντική συμμαχία η Τουρκία, η παραμονή της στο ΝΑΤΟ και η αποκοπή της από τη ρωσική επιρροή, που απειλεί τον περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, δυσκολεύοντας την ανάσχεση της Ρωσίας και της Κίνας. Σ' αυτόν ακριβώς το στόχο συντάσσονται τα αστικά κόμματα και στην Ελλάδα, διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού τη ΝΑΤΟική συνοχή.

Τρίβουν τα χέρια τους

Το σχόλιο του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα για τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας ξεπερνάει κάθε όριο πρόκλησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κυβερνητικός βουλευτής παρουσίασε τους μεγαλοφραουλάδες της περιοχής να ...υποφέρουν από τους μετανάστες εργάτες, τους οποίους εκμεταλλεύονται στυγνά, τους κοιμίζουν σε παραπήγματα μέσα στον κάμπο και στο παρελθόν τούς έχουν «πληρώσει» με σκάγια και απειλές, όταν διεκδίκησαν δεδουλευμένα και καλύτερους όρους δουλειάς. Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Τζαβάρας ξεστόμισε ότι «υπάρχουν ήδη 5.000 αλλοδαποί που έχουν κάνει ένα ιδιότυπο γκέτο και ζουν παράλληλα σε μία δικιά τους κοινωνία, ξεχωριστή και αυτόνομη. Οι περισσότεροι είναι παράνομοι, δεν τολμάει όμως η πολιτεία να βάλει εκεί τους κανόνες που χρειάζονται και καθημερινά, μετά τις 5-6 η ώρα, βαράει σιωπητήριο στην περιοχή, δεν κυκλοφορεί κανείς. Κυκλοφορούν μόνο οι αλλοδαποί, είναι μία ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών». Τρίβουν τα χέρια τους τα κάθε είδους φασιστοειδή στη Μανωλάδα και αλλού, που τρομοκρατούν τους μετανάστες εργάτες, για να δουλεύουν και να περπατούν με σκυμμένο το κεφάλι, αξιοποιώντας και τη βολική για την εργοδοσία κρατική πολιτική της ομηρίας για όσους δεν έχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα και τις άδειες παραμονής. Τρίβουν τα χέρια τους και οι μεγαλοεργοδότες - εξαγωγείς, που από θύτες της πιο άγριας εκμετάλλευσης παρουσιάζονται ως «θύματα». Τρίβουν τα χέρια τους και οι «πιστολέρο» του Μαραθώνα, που την περασμένη βδομάδα έκαναν δολοφονική επίθεση στους Ινδούς εργάτες. Ελληνες και ξένοι εργάτες δεν πρέπει να επιτρέψουν το μίσος και τους διαχωρισμούς που σπέρνουν η αστική τάξη και τα επιτελεία της. Η προοπτική βρίσκεται στον κοινό ταξικό - αγωνιστικό βηματισμό, κι αυτό είναι που ενοχλεί και φοβίζει.

Οφέλη

Τα «οφέλη» από την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ» εξετάζει σε έκθεσή του ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μόνο από την εφαρμογή των 161 από τα συνολικά 700 και πλέον μέτρα που εφάρμοσαν διαδοχικά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κεφάλαιο είχε όφελος πάνω από 5,5 δισ. ευρώ! Ενα μόνο παράδειγμα είναι ενδεικτικό για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την παραπέρα εφαρμογή των «εργαλειοθηκών»: Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είχε «όφελος» πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Τόσο αποτιμούν το κεφάλαιο και το κράτος την εξόντωση των εμποροϋπαλλήλων, με τη δουλειά - λάστιχο, χωρίς ανάσα από το πρωί μέχρι το βράδυ όλη τη βδομάδα, αλλά και το σφίξιμο της θηλιάς σε αυτοαπασχολούμενους και μικρομάγαζα. Αντίστοιχη βέβαια είναι η «μετάφραση» και για τα υπόλοιπα από τα 708 μέτρα, με τα οποία διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ θωράκισαν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1922 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Ιδρυτής της ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1919 Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Στην πορεία της Επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών. Ετσι η αστική τάξη, μαζί με τους οπορτουνιστές αρχηγούς της σοσιαλδημοκρατίας, από φόβο για την αναπτυσσόμενη επανάσταση ζήτησαν να συγκληθεί σύντομα Συντακτική Συνέλευση. Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%). Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Εμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα) με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν. Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919, ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

1932 Γεννιέται ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος. Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956, για να ξεκινήσει η τελική φάση της Κουβανικής Επανάστασης.

1949 Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ του ΚΚΕ.

1964 Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Καΐρου (που κατέστειλε το κίνημα του Ναυτικού το 1944), ενώ κατόπιν, ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, συμμετείχε σε μια σειρά εμφυλιακών και μετεμφυλιακών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ αποδέχτηκε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Κορέας.

1973 Η ειρήνη εδραιώνεται στο Βιετνάμ. Μετά την αποχώρηση των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, αμερικανικά ναρκαλιευτικά αρχίζουν την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

1976 Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία «Λόκχιντ» για δωροδοκίες υψηλά ιστάμενων προσώπων σε κράτη στα οποία προωθεί τα προϊόντα της. Το σκάνδαλο αγγίζει την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και το Μεξικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ