Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Για «σοβαρή κατάσταση» μιλά η κυβέρνηση

Μέχρι χτες καταγράφονταν πάνω από 81 θύματα και πάνω από 2.700 κρούσματα

Με μάσκες κυκλοφορούν υποχρεωτικά οι άνθρωποι σε πολλές επαρχίες της Κίνας, με το φόβο της εξάπλωσης του ιού

Copyright 2020 The Associated

Με μάσκες κυκλοφορούν υποχρεωτικά οι άνθρωποι σε πολλές επαρχίες της Κίνας, με το φόβο της εξάπλωσης του ιού
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», αναφερόμενος στην επιδημία κορονοϊού (καταγεγραμμένου πλέον ως «2019-nCoV»), που - όπως είπε - «επιταχύνει την εξάπλωσή του».

Μέχρι χτες τα θύματα από τον νέο ιό (στην Κίνα) είχαν ξεπεράσει τα 81, ενώ τα καταγεγραμμένα σε όλο τον κόσμο κρούσματα ξεπερνούσαν τα 2.700. Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν κρούσματα σε όλες σχεδόν τις περιοχές του πλανήτη, μεταξύ αυτών και στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Γαλλία με 3 κρούσματα.

Χτες, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισκέφτηκε την επαρχία Βουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, ενώ το Σαββατοκύριακο έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, χωρίς ωστόσο μέχρι χτες να έχει ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα από τις επαφές.

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι αναγνώρισε ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του ιού και ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού. Πρόσθεσε ότι η περίοδος επώασης του ιού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 μέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, κάτι που δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κορονοϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και το διάστημα 2002-2003 στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ακόμα ότι το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσε επιτυχώς τον νέο ιό σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Βουχάν και πλέον εκτιμάται ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα που πωλούνταν εκεί και η επιδημία του ίσως συνδέεται με το εμπόριο τέτοιων ζώων. Ετσι, ανακοινώθηκε η απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων γενικά, που πωλούσαν ακόμα και μεγάλες εταιρείες μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στη Βουχάν χτίζονται δύο νοσοκομεία όπου θα νοσηλεύονται ειδικά όσοι έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό, με 700 - 1.000 και 1.300 - 1.500 κλίνες. Θα παραδοθούν προς χρήση στις 3 και 5 Φλεβάρη, αντίστοιχα.

Επίσης, μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ανακοινώνονται για όλο και περισσότερες πόλεις, και εκτός επαρχίας Χουμπέι (όπου βρίσκεται η Βουχάν). Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε - για όλη τη χώρα - ότι θα καθυστερήσει η επανέναρξη της λειτουργίας παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά, ενώ διάφορες επιχειρήσεις κάλεσαν τους εργαζόμενούς τους να συνεχίσουν τη δουλειά από το σπίτι. Στην πρωτεύουσα, Πεκίνο, προς το παρόν δεν έχει επιβληθεί καραντίνα, ωστόσο ανακοινώθηκε η αναστολή των δρομολογίων των μικρών λεωφορείων.

Επίσης, η Κίνα ανέστειλε όλες τις οργανωμένες εκδρομές, στο εσωτερικό αλλά και άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο της σύγκρουσης που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στο Χονγκ Κονγκ ενάντια στην Κίνα, ομάδα αντικινέζων διαδηλωτών επιτέθηκε και πυρπόλησε την Κυριακή το λόμπι ενός νεόδμητου κτιρίου στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι αρχές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ως ζώνη καραντίνας για πιθανά κρούσματα του ιού. Οι διαδηλωτές αυτοί μαζί με κάποιους γιατρούς ζητάνε να κλείσει το Χονγκ Κονγκ τα σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή του. Στο Χονγκ Κονγκ, που ανήκει με ειδικό καθεστώς στην Κίνα, έχουν επιβεβαιωθεί 8 κρούσματα ασθενών από τον ιό.

Ακόμα μια σειρά χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία κ.τ.λ. είναι σε συνεννόηση με τις κινεζικές αρχές για την απομάκρυνση πολιτών τους που είχαν «εγκλωβιστεί» στη Βουχάν, ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους (με πτήσεις τσάρτερ και λήψη περιοριστικών μέτρων).

Ενημέρωση από την πρέσβειρα της Κίνας στη χώρα μας

Χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με την πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας Ελενα Μαλτέζου και άλλοι και κατά τη διάρκειά της έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα για τον έλεγχο της επιδημίας. Οπως σημείωσε η πρέσβειρα, οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία, για τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται στην Ελλάδα και αποφασίστηκε να υπάρχει συνεχής επαφή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ