Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ασταμάτητες οι διαδηλώσεις και οι ρουκέτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Καταγγέλλουμε τη συνέχιση των παράνομων αυτών ενεργειών που τείνουν να μετατρέψουν το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη, αποδυναμώνουν το κράτος και παραβιάζουν την εθνική του κυριαρχία», δήλωσε χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντελ Μαχντί, καταδικάζοντας τις νέες επιθέσεις αγνώστων με τρεις ρουκέτες που εξαπέλυσαν την Κυριακή στο χώρο της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βαγδάτη, προκαλώντας υλικές ζημιές κοντά στο χώρο καφετέριας του κτιρίου.

Η εκτόξευση ρουκετών προκάλεσε τη νέα αντίδραση των ΗΠΑ, που «ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ιράκ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προστατεύσει τις διπλωματικές (μας) εγκαταστάσεις». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι από τον Σεπτέμβρη «έχουν εξαπολυθεί περισσότερες από 14 επιθέσεις από το Ιράν και πολιτοφυλακές που στηρίζει εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ».

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στο χώρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων, ενάντια στη διαφθορά των κομμάτων εξουσίας που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ το 2003, συνεχίζονται καθημερινά τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε μεγάλες πόλεις του (σιιτικού) νότου. Μέσα στο τελευταίο τριήμερο αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον έξι διαδηλωτών, εκ των οποίων οι δύο έχασαν τη ζωή τους από εμπρησμό καταυλισμού διαδηλωτών στη νότια πόλη Νασιρίγια (350 χλμ. νότια της Βαγδάτης). Στην ίδια πυρκαγιά τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα 18 άτομα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε εμπρησμός σε καταυλισμό διαδηλωτών και στην πόλη Νατζάφ, από άγνωστους ενόπλους, δίχως ωστόσο να αναφερθούν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ