Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Σε εξέλιξη οι έρευνες των ιολόγων...

ΓΕΝΕΥΗ - ΠΕΚΙΝΟ.- Το ενδεχόμενο ο ιός που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο να μεταδόθηκε σε εκατοντάδες κατοίκους του Χονγκ Κονγκ από έντομα, όπως οι κατσαρίδες, που διέρχονται από ελαττωματικά αποχετευτικά συστήματα, υποστήριξαν χτες Κινέζοι επιστήμονες, ενημερώνοντας σχετικώς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εως ότου, όμως, οι έρευνες των επιστημόνων καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης του ιού της λεγόμενης «άτυπης πνευμονίας», ένα προβάλλει ως αναντίρρητο γεγονός: Τα θύματα και οι ασθενείς του συνδρόμου αυξάνονται συνεχώς. Οι νεκροί ξεπέρασαν χτες τους 104. Οι ασθενούντες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες (περίπου 3.000).

Τα περισσότερα θύματα του συνδρόμου SARS θρηνούν η Κίνα (με τουλάχιστον 53 νεκρούς στη σινική ενδοχώρα και άλλους 25 στο Χονγκ Κονγκ), ο Καναδάς (με 10 νεκρούς) και η Σιγκαπούρη (με 8 νεκρούς). Αντίθετα, κανένα απ' τα κρούσματα του ιού που αναφέρθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία, δεν ήταν θανατηφόρα...

Οσον αφορά τώρα στις έρευνες των ιολόγων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη νότια σινική επαρχία Γκουάνγκντονγκ (όπου πρωτοεκδηλώθηκε το Νοέμβρη το πρώτο κρούσμα του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου), ακόμη δεν έχουν εξαχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα. Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΠΟΥ Δρ. Ρόμπερτ Μπράιμαν δήλωσε χτες μόνον πως συνεχίζονται οι έρευνες και η εντατική συνεργασία με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές... Νωρίτερα, η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ, Χάρλεμ Μπρουτ, επέκρινε τις κινεζικές αρχές, λέγοντας πως θα ήταν εφικτό να γίνουν πολλά περισσότερα για την καταπολέμηση της νόσου, εάν το Πεκίνο «είχε ενημερώσει εγκαίρως τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org