Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επόμενος στόχος ο Λουκασένκο;

Χτες, Τρίτη 8 του Απρίλη, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» σε άρθρο της με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ υπόσχονται στον Λουκασένκο την τύχη του Μιλόσεβιτς», σημειώνει πως τόσο στο αμερικανικό Κογκρέσο, όσο και στη Γερουσία συζητιέται αυτές τις μέρες νομοσχέδιο με τον τίτλο «Πράξη για τη Δημοκρατία στη Λευκορωσία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να ενισχύσουν τη φιλο-αμερικανική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας με το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα επιδιώξουν, επίσης, να βρουν και να δημοσιοποιήσουν στοιχεία προσωπικού πλουτισμού σε βάρος του Αλεξάντρ Λουκασένκο, Προέδρου της χώρας, καθώς επίσης στοιχεία που αφορούν σε παράνομο εμπόριο λευκορωσικών όπλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν λίγες μέρες η λευκορωσική εκπομπή του γνωστού μας ραδιοσταθμού της «Ελευθερίας» σημείωνε: «Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Ανατολική Ευρώπη, μια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είχαν εκεί παραχωρήσει τον ηγεμονικό ρόλο σε διάφορες ευρωπαϊκές οργανώσεις». Κατά τη γνώμη των σχολιαστών της «Ελευθερίας», η Ουάσιγκτον «εξετάζει τις πολυάριθμες επαφές μεταξύ των καθεστώτων του Α. Λουκασένκο και του Σ. Χουσεΐν, στα πλαίσια της δικής της παγκόσμιας ασφάλειας». Ετσι, δεν αποκλείεται στην παραπάνω «Πράξη» να αφήνονται υπόνοιες για τις σχέσεις της Λευκορωσίας με το Ιράκ.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην «Πράξη» θα καταγράφονται και ορισμένες απαιτήσεις των ΗΠΑ προς τον Λευκορώσο Πρόεδρο, όπως και πιθανά αντίποινα σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί προς τις υπερατλαντικές υποδείξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απονεμήθηκε στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας(17/12/2020)
Οργάνωση και χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τη Δύση(27/11/2020)
Συνεχίζεται η συζήτηση για κυρώσεις σε Λευκορωσία και Ρωσία(19/9/2020)
Σε δύσκολη φάση η ενοποιητική διαδικασία(23/6/2002)
Πολιτικές δολοπλοκίες(28/1/2001)
Υπογράφτηκε πρώτο σχέδιο συμφωνίας(3/4/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org