Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζεται η συζήτηση για κυρώσεις σε Λευκορωσία και Ρωσία

Με αφορμή και την υπόθεση Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ - ΜΙΝΣΚ.--

Οξύνεται καθημερινά το μέτωπο ΕΕ - ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, τόσο με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι όσο και τη γεωπολιτική αντιπαράθεση για τον προσανατολισμό της Λευκορωσίας, μετά και τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν.

Σε συνεδρίαση της Πέμπτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με συμβουλευτικό χαρακτήρα (574 υπέρ, 37 κατά, 82 «παρών»), αναφέροντας πως ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν θα αναγνωρίζεται πλέον από το Ευρωκοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Λευκορωσίας από το Νοέμβρη, που λήγει η θητεία του. Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο «υποστηρίζει αποφασιστικά τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον προσώπων που ευθύνονται για την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις διώξεις στη Λευκορωσία» και καλεί σε κυρώσεις στον ίδιο τον Λουκασένκο. Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή βδομάδα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ κάλεσε την Ενωση να μην ακολουθήσει στη Λευκορωσία σενάρια παρόμοια με αυτά στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα, λέγοντας πως αυτό «δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ».

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν 29 χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), που καταδικάζουν τις καταγγελλόμενες διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λευκορωσία επειδή «περιορίζουν αναιτιολόγητα το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, ειδικά όταν στερούνται διαδικαστική δικαιοσύνη και διαφάνεια».

Ως προς την υπόθεση Ναβάλνι, όπου η Γερμανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα «Νόβιτσοκ» (οι συνεργάτες του Ναβάλνι λένε ότι βρέθηκε σε μπουκάλια νερού ξενοδοχείου όπου διέμενε στη Ρωσία), αποκαλύπτεται καθημερινά πως αυτή αξιοποιείται για να ασκηθούν πιέσεις σε παζάρια με τη Ρωσία που είναι σε εξέλιξη, αλλά και σε ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άλλο ψήφισμα προέτρεψε την ΕΕ να εγκρίνει έναν διευρυμένο κατάλογο κυρώσεων κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν, καθώς και να αναστείλει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία.

«Παρατηρούμε μια αυξανόμενη "φαγούρα" κυρώσεων», σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ εκπρόσωπος της κρατικής Δούμας δήλωσε πως η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου παραπέμπει σε «μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών» που βρίσκονται πίσω από το περιστατικό Ναβάλνι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org