Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κινήσεις για νέο εύθραυστο συμβιβασμό

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Σεπτέμβρη

Turkish Presidency

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Σεπτέμβρη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα τα παζάρια και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» στην πολύπαθη Λιβύη, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρών ιμπεριαλιστικών μπλοκ για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της και έχει οδηγηθεί στο χάος μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το 2011, η οποία ανέτρεψε την προηγούμενη αστική κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι.

Μετά την παραίτηση, την προηγούμενη βδομάδα, της κυβέρνησης του Αμπντουλάχ αλ Θάνι στην ανατολική Λιβύη (που πρόσκειται στον στρατηγό Χ. Χάφταρ με τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έμμεσα Ρωσίας και Γαλλίας), την περασμένη Τετάρτη αναγγέλθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα παραιτηθεί και ο δοτός πρωθυπουργός της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας», Φαγιέζ Σάρατζ (που στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ, η Ιταλία και αναγνωρίζεται από τη «διεθνή κοινότητα», δηλαδή τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλούς συμμάχους τους). Ο δε Σάρατζ ανέφερε ότι οι πρόσφατες ενδολιβυκές διαπραγματεύσεις, στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οδήγησαν σε νέα προπαρασκευαστική φάση για την ενοποίηση κρατικών θεσμών και δρομολόγηση πραγματοποίησης βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το Μάρτη του 2021. Σε μια πρώτη αντίδραση ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναστατωθεί από την είδηση περί παραίτησης της κυβέρνησης Σάρατζ και την ερχόμενη βδομάδα θα επιδιώξει συνομιλίες μαζί της.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, διέκρινε «ευκαιρία επανέναρξης ενός ενδολιβυκού πολιτικού διαλόγου χωρίς εξαιρέσεις, με την υποστήριξη της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη».

Ενδεικτική των συνεχόμενων παζαριών - είχαν προηγηθεί επίσης συναντήσεις σε Βερολίνο, Γενεύη, Αίγυπτο και αλλού - είναι και η διήμερη συνάντηση Ρώσων και Τούρκων διπλωματών στην Αγκυρα στα μέσα της βδομάδας, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί τότε σε μία πιθανή ρωσοτουρκική συμφωνία για τις παραμέτρους εκεχειρίας στη Λιβύη και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας, αποφεύγοντας να επεκταθεί σε σημαντικές πληροφορίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μέρος της μεγάλης διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε αστικές τάξεις και τους μονοπωλιακούς ομίλους τους, για τη μοιρασιά σφαιρών επιρροής, αγορών, ενεργειακών πόρων, αγωγών μεταφοράς τους, παζάρι που έχει διάφορα σκαμπανεβάσματα. Ενδεικτικό είναι ότι ο στρατηγός Χάφταρ την Παρασκευή έδωσε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της εξόρυξης πετρελαίου, που είχε σταματήσει από τα τέλη Γενάρη σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την αντίπαλη πλευρά.

Την ίδια ώρα πάντως που αναζητείται ένας «πολιτικός συμβιβασμός», τα δύο στρατόπεδα δεν σταματούν να εξοπλίζονται. Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να προωθεί Σύρους, Σομαλούς και Σουδανούς μισθοφόρους προς την Τρίπολη και τη Μισράτα, όπως κάνουν και οι δυνάμεις του Χάφταρ και του προέδρου του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, σε Σύρτη, Τζούφνα και Βεγγάζη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ