Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
45 νεκροί σε πλημμύρες και κατολισθήσεις

Αντιμέτωποι με πλημμύρες και κατολισθήσεις κυρίως σε φτωχογειτονιές είναι οι κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, της επαρχίας Μίνας Ζεράις, όπου έως χτες είχαν χάσει τη ζωή τους 45 άνθρωποι, 18 αγνοούνταν, πολλοί είναι τραυματισμένοι και επίσημα πάνω από 15.000 οι ξεσπιτωμένοι. 121 πόλεις της επαρχίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν καταστροφικές συνέπειες σε περιοχές χωρίς κανένα αντιπλημμυρικό έργο και σε φτωχικές οικίες χτισμένες πάνω σε λόφους που κατέρρευσαν και «πνίγηκαν» σε τόνους λάσπης.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έρχονται ένα χρόνο ακριβώς μετά από την κατάρρευση φράγματος στην ίδια επαρχία, όταν όγκος εκατομμυρίων κυβικών μέτρων λάσπης και απόβλητων μεταλλευτικής βιομηχανίας είχε σαρώσει τα πάντα στο διάβα του και στοίχισε τη ζωή σε 211 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν και 95 δηλωμένοι αγνοούμενοι. Τα πλημμυρικά φαινόμενα συνδυάζονται και με τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η καταστροφή και οι απώλειες για τα λαϊκά στρώματα θα επαναλαμβάνονται αφού το αστικό κράτος και στη Βραζιλία θεωρεί την πρόληψη και την αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, τη δόμηση με επιστημονικές προδιαγραφές κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ