Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Πετραδάκι πετραδάκι» χτίζεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος

Ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2020 επιβεβαιώνει την παραπέρα απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του συστήματος, προσφέροντας πεδίον δόξης λαμπρόν στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα μονοπώλια

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων
Τη σταδιακή «απόσυρση» του κράτους από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά και ειδικά των συντάξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατρακύλα του βιοτικού επιπέδου και την παραπέρα σύνθλιψη των αναγκών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, έρχεται να επιβεβαιώσει ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2020, ο οποίος υπακούει στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η τάση αυτή, που κλιμακώνεται από χρόνο σε χρόνο με τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτελεί στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, πολύ πριν από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Στόχος είναι, από τη μια, το αστικό κράτος να εξοικονομεί χρήματα που θα διοχετεύει στη συνέχεια σε μέτρα στήριξης του κεφαλαίου (μείωση φορολογίας, επιδοτήσεις, άλλα προνόμια) και, από την άλλη, με την κρατική εγγύηση μιας ελάχιστης μόνο σύνταξης για τους απόμαχους της δουλειάς, να γίνονται απαραίτητες για την επιβίωση η παραμονή στη δουλειά για περισσότερα χρόνια και η προσφυγή σε συμπληρωματικά, ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης, με όλα τα ρίσκα που περιέχει για τους συνταξιούχους η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.

Με τη σειρά τους, τα μονοπώλια απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές και ταυτόχρονα βρίσκουν νέα πεδία για να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια, καθώς η Ασφάλιση μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ατομική υπόθεση. Αυτόν το στόχο υπηρετεί η νέα μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και επεκτείνοντας όλα τα εργαλεία που της προσφέρει η μέχρι τώρα νομοθεσία, και κυρίως ο τελευταίος νόμος - λαιμητόμος του Κατρούγκαλου.

Αντιλαϊκή συνέχεια

Απ' αυτήν την άποψη και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2020 είναι συνέχεια των προηγούμενων και φέρνει μαζί του την παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που πάει πακέτο με τις απαλλαγές των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα μεταβιβαστεί στον ΕΦΚΑ το νέο έτος από τον τακτικό προϋπολογισμό, μειώνεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το 2019 κατά 481 εκατομμύρια ευρώ και σε ποσοστό 3,3%, από τα 14,877 δισ. ευρώ στα 14,396 δισ. ευρώ.

Ομως κι αυτή η εικόνα είναι πέρα για πέρα πλασματική, καθώς μια πιο προσεκτική ανάλυση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, αποκαλύπτει ότι η πραγματική χρηματοδότηση των συντάξεων από το κράτος είναι πολύ μικρότερη και ανέρχεται μόλις στα 8,623 δισ. ευρώ (4,36% του ΑΕΠ), αν από τη συνολική κρατική δαπάνη αφαιρεθούν 5,773 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Θυμίζουμε ότι μετά την ενοποίηση του ΕΦΚΑ από 1/1/2017, στην κρατική επιχορήγηση προς τον Οργανισμό ενσωματώθηκε και το ποσό για την πληρωμή κάθε χρόνο των συντάξεων του Δημοσίου. Ομως, το ποσό αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά υποχρέωσή του ως εργοδότη, καθότι για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπήρχε ξεχωριστό ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις τους, οι οποίες πληρώνονταν μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Κατά συνέπεια, η πραγματική χρηματοδότηση των συντάξεων από το κράτος περιορίζεται στο ποσό των 8,623 δισ. ευρώ, στο οποίο μάλιστα η κυβέρνηση προϋπολογίζει και την «πέτσινη» «13η σύνταξη» που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 980 εκατ. ευρώ για το 2020.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org