Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13404

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΕΕ
Οι λαοί έχουν τη δύναμη να σπάσουν τα δεσμά των ευρωσυνθηκών, να απελευθερωθούν από την τυραννία των μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  3
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ «ΚΟΥΚΑΚΙ»
Εξελιγμένοι μηχανισμοί και όπλα καταστολής με τελικό στόχο το εργατικό - λαϊκό κίνημα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κρατική καταστολή και τη χρήση πλαστικών σφαιρών


ΣΕΛ.  20

Επαγρύπνηση και αγώνας για την απομόνωση και καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

Την εξοργιστική στάση της εισαγγελέα, που ξεπλένει την εγκληματική δράση και ανοίγει την όρεξη των χρυσαυγιτών, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία και φορείς

  • Η πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε προαναγγελθεί από τη στάση της στην ακροαματική διαδικασία. Οχι μόνο υιοθέτησε τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών, αλλά και υπερθεμάτισε σε αυτά.
  • Η πρόταση, για απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέκυψε από τα συντριπτικά στοιχεία της πολύχρονης δίκης. Προσβάλλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής.
  • Οι εργαζόμενοι και η νεολαία να εντείνουν την επαγρύπνηση και τον αγώνα για την απομόνωση των φασιστών παντού και την τιμωρία τους, για τα αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν διαπράξει.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Με εξαίρεση το ΚΚΕ»...

Ο διάλογος από την προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής είναι χαρακτηριστικός. Στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνει, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το γεγονός ότι κάνατε μια θεαματική στροφή ως προς την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με αυτά τα οποία πιστεύατε. Αφήσατε στην άκρη τις ωραίες δηλώσεις περί του ΝΑΤΟ, περί των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων και πολύ καλά κάνατε...».

Στη συνέχεια, απαντώντας στην παρέμβαση από τα έδρανα του Δ. Κουτσούμπα ότι αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει αλλάξει χρόνια, ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Εγώ λέω ότι άλλαξαν και καλά έκαναν στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι, με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαμορφώνεται σε αυτήν την αίθουσα, για πρώτη φορά, τουλάχιστον από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μια πλατιά διακομματική συμμαχία, η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος, σχέση στρατηγικής σημασίας».

Η παραπάνω τοποθέτηση του πρωθυπουργού προσφέρεται, για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για το ποιες είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα που μπαίνουν μπροστά στον λαό μας.

Μπορεί, λοιπόν, να κοκορομαχούν, να «ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης», όπως πολλές φορές περιγράφουν τα ρεπορτάζ, να εκτοξεύουν κατηγορίες, να ανασύρουν παλιές και νέες διαφορές τους, να φτιάχνουν δίπολα, ψευτοδιλήμματα, εκβιασμούς... όμως η πραγματικότητα βγάζει μάτι.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση ομονοούν στον εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στην εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, που καμία εγγύηση και προστασία δεν προσφέρουν βέβαια απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις, αλλά αντίθετα τις ενθαρρύνουν.

Η «διακομματική συμμαχία» των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα αποτυπώθηκε άλλωστε «πανηγυρικά» και λίγη ώρα μετά, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ψήφιζαν από κοινού, και με τις ανάλογες διακηρύξεις περί «ισχυρών μηνυμάτων» και «εθνικής ενότητας», τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας για εξοπλισμούς και υποδομές, που υπηρετούν τους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια του λαού.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Πάνω σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιανού η πολιτική ήταν πιο αναπτυξιακή, ποιος δηλαδή έδινε περισσότερα στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πάνω σε αυτήν τη βάση, ασκούν κριτική το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση για το πόσο ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΝΔ περιλαμβάνει «αναπτυξιακές διατάξεις».

Ολοι τους συναινούν επί της ουσίας, ανεξάρτητα από διακηρύξεις, στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που τσακίζει εργατικά δικαιώματα, υποτιμά λαϊκές ανάγκες και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την ακραία φτώχεια, που γεννούν η πολιτική τους και το σύστημα που υπερασπίζονται.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα κόπτονται για τη σταθερότητα του πολιτικού τους συστήματος, δηλαδή για να μπορεί με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις να υλοποιείται η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, και δήθεν συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα ανάμεσα στο «καρότο και το μαστίγιο», για τις δόσεις ανάμεσα στην καταστολή και τις μεθόδους ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού, προκειμένου αυτή η πολιτική να υλοποιηθεί.

Η ομοφωνία τους, παρά τις αντιθέσεις, τις διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτισμικές, ιστορικές αναφορές τους είναι το κύριο, το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να συνειδητοποιηθεί, γιατί αποδεικνύει ότι όλοι τους βρίσκονται από την ίδια όχθη του ποταμού. Την όχθη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των διάφορων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συμμαχιών. Με εξαίρεση, βέβαια, το ΚΚΕ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη, των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της πάλης για την ικανοποίησή τους, του αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας.


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αύριο Σάββατο οι γιορτές για τα παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό το 10ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ, με δημιουργικά εργαστήρια, θέατρο και συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.
  • Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη εκδήλωση των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΣΕΛ.  19


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Σημεία και τέρατα για τη νομιμοποίηση της νοθείας!

ΣΕΛ.  10
ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τριήμερη δράση για τις αστικές συγκοινωνίες

ΣΕΛ.  9
ΛΙΒΥΗ
Καταλύτης επικίνδυνων εξελίξεων η τουρκική στρατιωτική «βοήθεια»

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ