Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας

Από τις κινητοποιήσεις της βδομάδας που πέρασε
Από τις κινητοποιήσεις της βδομάδας που πέρασε
Σε έντονη δραστηριότητα, δυναμωμένο και από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, βρίσκεται όλη αυτή τη βδομάδα το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονία, ειδικά και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΕΗ για επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων.

Οι δυνάμεις του ΣΕΕΕΝ βρέθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην πύλη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, όπου πραγματοποίησαν πλατιά ενημέρωση και κάλεσμα των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, από κοινού με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης και το ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ Παράρτημα Κοζάνης πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο Κοζάνης, όπου και κρέμασαν πανό που έγραφε «Οχι στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Καμία απόλυση εργαζομένων. Ρεύμα φθηνό για το λαό».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε μαχητικό συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τις απολύσεις που κατέληξε με πορεία στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκεί παρέμβαση έκανε ο Πέτρος Ταταρίδης, μέλος της διοίκησης του ΣΕΕΕΝ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες μεταξύ άλλων και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις αρνητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Τις επόμενες μέρες οι δυνάμεις του ΣΕΕΕΝ προετοίμασαν τη σύσκεψη που οργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας για το συντονισμό και τη συνέχεια του αγώνα.

Εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης του ΣΕΕΕΝ έγινε στη σύσκεψη από τον Σταύρο Μωυσιάδη, ο οποίος, ξεκινώντας, κατήγγειλε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας για την άρνησή του να παραχωρήσει αίθουσα στο ΣΕΕΕΝ για τη σύσκεψη τονίζοντας πως «έχει μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε τσιφλίκι του, σε κέντρο εργοδοτών. Αυτή του η στάση δεν είναι τυχαία καθώς και αυτός και οι υπόλοιπες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού χρόνια τώρα στηρίζουν την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έβγαζαν κουβέντα για τη συνολική αντεργατική πολιτική, αποδέχονταν το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο Σ. Μωυσιάδης στάθηκε επίσης στις ιδιαίτερα αρνητικές για το λαό επιπτώσεις που διαμορφώνονται στην περιοχή με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και την ανάγκη ανάπτυξης ενός ενιαίου, ταξικού ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και στις απολύσεις, όπως και στην εξασφάλιση φτηνής Ενέργειας για το λαό.

Στη σύσκεψη μίλησαν ακόμη ο Ηλίας Τεντσογλίδης, γραμματέας του Συλλόγου Κατοίκων Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, ο Χρήστος Ψαλίδας, εκ μέρους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Κοζάνης, ενώ ακολούθησαν και παρεμβάσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κοζάνης και Εορδαίας Νώντα Στολτίδη και Αντωνία Χόλμπα.

Εκεί αποφασίστηκε η οργάνωση στις 23 Γενάρη στην Πτολεμαΐδα νέας, πλατιάς σύσκεψης σωματείων εργαζομένων, συλλόγων αγροτών και επαγγελματιών, πολιτιστικών και άλλων φορέων ώστε η οργάνωση της κρίσιμης μάχης που δίνει το ΣΕΕΕΝ να αγκαλιάσει όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Μέχρι τότε θα λαμβάνει χώρα πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, ορυχεία και σταθμούς, προκειμένου να φτάσει πλατιά το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και συσπείρωσης στην αγωνιστική προοπτική.

Επίσης, το ΣΕΕΕΝ θα προχωρήσει σε απόφαση για 2ωρη στάση εργασίας το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη και συμβολικό αποκλεισμό δρόμου. Παράλληλα, εκφράστηκε η βούληση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και δεν αποκλείστηκε από το πρόγραμμα δράσης και η οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων από το νέο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ