Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων

Οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων στη Λιβύη. Η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας», Φαγιέζ Σάρατζ (που υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, το Κατάρ και την Ιταλία), αποφάσισε την Πέμπτη να υλοποιήσει το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας με την Αγκυρα, νιώθοντας να απειλείται από την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ έχουν εδώ και δύο βδομάδες ξεκινήσει το τελευταίο - όπως υποστηρίζουν - στάδιο με στόχο την πλήρη κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, έπειτα από την πρόσφατη περικύκλωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, το «πράσινο φως» της κυβέρνησης Σάρατζ στην Αγκυρα επιταχύνει και εντείνει τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, φέρεται (κατά πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ») να έχει ήδη διατάξει την ηγεσία του στρατού να ξεκινήσει τις προετοιμασίες σε πολεμικά αεροσκάφη και πλοία για τη μεταφορά στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος... Τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα αναμένονται έως τα μέσα Γενάρη.

Αντίδραση της Ρωσίας

Την Παρασκευή, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε τη «μεγάλη ανησυχία» της Μόσχας για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων (μετά τη Συρία και...) στη Λιβύη. Πρόκειται για ζήτημα που θα τεθεί, ως γνωστόν, το Γενάρη στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στη Μόσχα Πούτιν και Ερντογάν, με τον τελευταίο να δηλώνει πως δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλός στο ζήτημα ανάμειξης Ρώσων μισθοφόρων στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι (που έχει ταχθεί στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Middle East Monitor», ετοιμάζεται να στείλει νέα ρωσικά άρματα μάχης στον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Χάφταρ, ενισχύοντάς τον έμπρακτα στο πεδίο της κρίσιμης μάχης για τον έλεγχο της Τρίπολης.

Στο επικείμενο παζάρι με πρόσχημα την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη αναφερόταν ουσιαστικά και η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας «όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη».


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ