Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνη η χρήση νέου κατασταλτικού εξοπλισμού

Οσο γενικεύεται η επίθεση του κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα, τόσο κλιμακώνεται και η κρατική καταστολή. Στην κατεύθυνση αυτή, οι κυβερνήσεις διαχρονικά προσαρμόζουν την επιχειρησιακή λειτουργία των δυνάμεων καταστολής τους στις τακτικές των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που στοχεύουν στον έλεγχο και την πάταξη των λαϊκών κινημάτων. Αυτή η προσαρμογή γίνεται σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης ενάντια στον εχθρό λαό, όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού των δυνάμεων καταστολής.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση είναι γνωστές οι ασκήσεις αντιμετώπισης του πλήθους από τις Ενοπλες Δυνάμεις και οι συνεκπαιδεύσεις των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας με τις δολοφονικές μηχανές των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, Ισραήλ κ.ά.). Για τον εξοπλισμό τους, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του λαού, δεν γίνεται συχνά λόγος. Ομως, ο εξοπλισμός αυτός και ανανεώνεται και αναβαθμίζεται, με βάση τα πρότυπα της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Κάθε φορά που η δημοσίευση κάποιας σχετικής είδησης προκαλούσε αντιδράσεις, οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για ειδικούς εξοπλισμούς που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ενάντια στο λαό. Ας θυμηθούμε τις πληροφορίες για αστυνομικούς σκύλους στις διαδηλώσεις, για χημικά με νευροτοξικές ουσίες, για υδροφόρες θωρακισμένων οχημάτων, εκτόξευση χρώματος για μαρκάρισμα των διαδηλωτών, όπλα και πλαστικές σφαίρες, αυτοκίνητα με πλέγμα φραγμών στους δρόμους.

Οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις την περίοδο της κρίσης επιτάχυναν τις διαδικασίες προμήθειας αυτού του εξοπλισμού. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, ήταν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στο λαό. Και βέβαια η έναρξη της χρήσης θα γινόταν σταδιακά, σε χώρους που έχουν στοχοποιηθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα, όπως το Πολυτεχνείο και οι καταλήψεις, προκειμένου να μετρηθούν και οι αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος πριν από τη γενικευμένη χρήση.

Το διαπιστώσαμε αυτό με τη χρήση των θωρακισμένων υδροφόρων «Αίας» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2018. Τους «Αίαντες» έστειλε στο Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια, μαζί με τα drones, φέτος, η κυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα, στην έφοδο των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων σε σπίτι στο Κουκάκι, η κυβέρνηση ομολογεί ότι έριξαν πλαστικά σφαιρίδια με ειδικά όπλα. Πρόκειται για τα γαλλικά όπλα ρίψης σφαιρών καουτσούκ MANURHIN, που η χρήση τους μπορεί να επιφέρει σοβαρό τραυματισμό.

Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση που επιβάλλεται να απαντηθεί με την καταδίκη της από όλους. Να αποσυρθούν άμεσα όλοι αυτοί οι επικίνδυνοι εξοπλισμοί! Το λαϊκό κίνημα, σ' αυτές τις συνθήκες που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπεδώσει το δόγμα «νόμος και τάξη» με τη βάρβαρη καταστολή και το νέο κατασταλτικό εξοπλισμό, πρέπει να απαντήσει με το δυνάμωμα του δικού του αγώνα, με επίκεντρο την ικανοποίηση των δικών του αναγκών.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος αστυνομίας ε.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ