Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Με μια φωνή τραγουδήθηκαν οι αντάρτικοι σκοποί

Η συναυλία στο κατάμεστο Σπόρτιγκ άνοιξε με αφιέρωση στον Θάνο Μικρούτσικο, για τη συμβολή του στη διάδοση του αντάρτικου τραγουδιού

Ηταν μια συναυλία ανάτασης, μια συναυλία όπου ακούστηκαν τα «δικά μας» τραγούδια. «Ζωντάνεψαν» όλα εκείνα τα κομμάτια με τα οποία χιλιάδες αγωνιστές ανατριχιάζουν στο άκουσμά τους, αφού είναι ταυτισμένα με τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ. Κομμάτια που υμνούν την ανυπέρβλητη δύναμη του λαού, το μεγαλείο του που αναβλύζει από παντού όταν παίρνει την τύχη στα χέρια του.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με τους τραγουδιστές και τους μουσικούς όλους μαζί στη σκηνή να τραγουδούν τους «Ηρωες», ένα τραγούδι που γράφτηκε αργότερα, για να τιμήσει όλη αυτήν τη δρακογενιά της δεκαετίας του 1940. Από την πρώτη κιόλας νότα ξεσηκώνονται όλοι οι συγκεντρωμένοι. Το τραγούδι με το οποίο άνοιξε η συναυλία αφιερώθηκε στον Θάνο Μικρούτσικο, που από τους πρώτους ηχογράφησε - διασκεύασε αντάρτικα τραγούδια και συνέβαλε στο να γίνουν γνωστά και να διαδοθούν πλατιά στις νεότερες γενιές. «Του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά», ακούστηκε από τα μεγάφωνα και το γήπεδο σείστηκε από χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια, ένας ένας οι τραγουδιστές μάς ταξιδεύουν σε λόγια και μελωδίες που ύμνησαν τους αγώνες, που εμψύχωσαν τους μαχητές στις πόλεις και στα βουνά, που καταξίωσαν στη συνείδηση του λαού τον ΕΛΑΣ, τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Γίνονται μια φωνή με όλους τους συγκεντρωμένους, που δεν παύουν λεπτό να τραγουδούν και να χειροκροτούν, να δείχνουν ότι γεμίζουν από αισιοδοξία και πίστη στο λαϊκό δίκιο.


Ακούστηκαν τραγούδια από την περίοδο της Κατοχής και της μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης του λαού μας. Ο «Υμνος του ΕΑΜ», ο «Υμνος του ΕΛΑΣ», ο «Υμνος της Εθνικής Αλληλεγγύης», «Ο Αρης (Του μικρού χωριού)», «Είμαι του ΕΛΑΣ αντάρτης», «Ιερός Λόχος (Λόρδος Μπάιρον)». Πολλά από αυτά τα τραγούδια είναι δημιουργήματα ποιητών και συνθετών, άλλα είναι τραγούδια ανώνυμων δημιουργών. Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσαν τα ρεμπέτικα της Κατοχής, με τα εμβληματικά «Χαϊδάρι» του Βαμβακάρη και «Να 'ναι γλυκό το βόλι» του Μπαγιαντέρα, καθώς και μια μικρή επιλογή από διεθνιστικά τραγούδια. Ακολούθησαν τραγούδια που ύμνησαν τις μάχες για την κατάληψη μεγάλων πόλεων από τον ΔΣΕ, όπως το «Καρπενήσι», αλλά και περιοχών στρατηγικής σημασίας, στις οποίες γράφτηκε ο μεγάλος αγώνας του λαού μας, όπως «Του Γράμμου ανάψαν οι κορφές».

Τα περισσότερα από τα αντάρτικα τραγούδια βασίζονται σε σκοπούς γνωστών παραδοσιακών τραγουδιών ή σε μελωδίες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος και γράφτηκαν από αντάρτες του ΕΛΑΣ ή μαχητές του ΔΣΕ, μετά από μάχες, κατά τη διάρκεια μεγάλων πεζοποριών, στα αναρρωτήρια. Αλλα, κυρίως της πρώτης περιόδου έχουν μελοποιηθεί από τον συνθέτη της Αντίστασης, τον Αλέκο Ξένο.

Οι συντελεστές

Στο αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι τραγούδησαν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσα Μουσάδη, Θοδωρής Στούγιος, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μανώλης Φάμελος.


Επαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φυσαρμόνικα, φαγκότο), Νώντας Κυγιάκης (νταούλι), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Γρηγόρης Νικητάκης (ντραμς),Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Παύλος Παπαναστασάτος (κιθάρα), Μάκης Πελέκας (μπουζούκι), Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι).

Η ενορχήστρωση και η επιμέλεια ήταν του Θύμιου Παπαδόπουλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 15 Δεκέμβρη η παρουσίαση του Λευκώματος για την Απελευθέρωση και τον Δεκέμβρη του '44(2019-12-05 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής(2016-10-15 00:00:00.0)
Αύριο η μεγάλη εκδήλωση στο Σπόρτιγκ(2010-05-08 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών(2010-05-04 00:00:00.0)
Συναυλία Χρήστου Λεοντή(2003-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ