Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αμυνα

Μεγαλύτερα κονδύλια για αμυντικούς εξοπλισμούς ζήτησε στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς κανόνια, δεν θα υπάρχει και βούτυρο». Μέσα λοιπόν στο κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργούν στην περιοχή οι οξύτατοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι φωνές που ζητάνε αναβάθμιση των στρατιωτικών δαπανών, την ίδια ώρα μάλιστα που η χώρα ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς, ακολουθώντας ευλαβικά τη «νόρμα» που αποφασίστηκε για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Κριτήριο όμως των εξοπλισμών δεν είναι η ενίσχυση της άμυνας της χώρας, αλλά η απόκτηση περισσότερων μέσων συμμετοχής στα επικίνδυνα σχέδια της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», για λογαριασμό της αστικής τάξης και όχι του λαού. Το ομολογούν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, που λένε για παράδειγμα χωρίς περιστροφές ότι η αναβάθμιση των ελληνικών «F-16» θα ενισχύσει την «προβολή ισχύος» του ΝΑΤΟ στη ΝΑ πτέρυγα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όπως και η αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της χώρας, για την οποία αναλαμβάνουν και οι ίδιοι ένα μέρος του κόστους. Το ομολογεί όμως και η ίδια η κυβέρνηση, διά του συμβούλου της για την Εθνική Ασφάλεια Αλ. Διακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τη στενοχώρια του επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί για την ώρα να συμμετέχει με φρεγάτα στην αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή στον Περσικό, λέγοντας με θράσος: «Θα θέλαμε να ενταχθούμε (στην αποστολή). Αλλά πραγματικά δεν έχουμε φρεγάτες να στείλουμε εκεί». Κάπως έτσι ναυαγεί για την ώρα η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην 22η ιμπεριαλιστική αποστολή εκτός συνόρων, πάντα για την ...άμυνα της χώρας!

Δεν του ξέφυγαν

Η δημιουργία ενός νέου «μεικτού» σώματος καταστολής, με τη συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αναλάβει τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, ξεκινώντας από τη φύλαξη των συνόρων και φτάνοντας μέχρι την επιτήρηση της «εσωτερικής ασφάλειας», είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, που προστίθεται στη συνολικότερη ένταση των μέτρων καταστολής, με τελικό αποδέκτη το λαό. Οσοι όμως με αυτήν την αφορμή ανέβηκαν στα κάγκελα και ουρλιάζουν για το «κράτος της δεξιάς» που «απειλεί τη δημοκρατία», μάλλον θέλουν να κρύψουν ότι στα επίσημα ντοκουμέντα των Συνόδων της ΕΕ, η «εσωτερική ασφάλεια» αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το Προσφυγικό και τη μετανάστευση, ενώ προωθείται συνολικά η στρατιωτικοποίηση στην αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων, τόσο στα σύνορα, όσο και στο εσωτερικό των κρατών - μελών. Αλλά και το ΝΑΤΟ προβλέπει τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στρατού στην αντιμετώπιση «κινδύνων» που απειλούν την «εσωτερική ασφάλεια» στα κράτη - μέλη, μεταξύ αυτών της «τρομοκρατίας», αλλά και της μετακίνησης πληθυσμών εξαιτίας πολεμικών συρράξεων, της κλιματικής αλλαγής κ.ά. Καμιά έκπληξη δεν προκαλούν επομένως οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ούτε του «ξέφυγαν», όσο κι αν προσπάθησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα ευρωατλαντικά δόγματα περί αντιμετώπισης του «εχθρού λαού», γι' αυτό και πρέπει να σημάνουν συναγερμό.

Λογαριασμός

«Αγανάκτησε» ο τηλεπαρουσιαστής χτες το πρωί με την κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, μα πιο πολύ με το σύνθημα «Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό». Και αναρωτήθηκε εκνευρισμένος: «Ποιος θα το πληρώσει το φτηνό ρεύμα; Το ΠΑΜΕ;». Εντάξει, δε λέμε... Το «πάθος» για την υπεράσπιση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, των κερδών δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, τους παρασέρνει και τους εκθέτει, αφού ουσιαστικά παραδέχονται - παρά τη δηλητηριώδη προπαγάνδα πως τάχα «ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές» - ότι οι σχεδιασμοί που «τρέχουν» η μία πίσω από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις σημαίνουν ρεύμα πανάκριβο για το λαό και μαζί κυνηγητό στα λαϊκά στρώματα, χώρια το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και τους κινδύνους για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Βέβαια, οι δικοί τους «λογαριασμοί» είναι γνωστοί, αφού σε αυτούς δεν χωράνε οι λαϊκές ανάγκες παρά μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αυτών που έχουν ταΐσει διπλά και τρίδιπλα, με προνόμια, με τις δημοπρασίες των ΝΟΜΕ, με το πάμφθηνο ρεύμα στις βιομηχανίες τους και πάει λέγοντας, στέλνοντας στο λαό το «ραβασάκι». Το ζήτημα είναι το δικό του «ταμείο» να κάνει και ο λαός, για το πού οδηγεί αυτή η πολιτική, και να περάσει στην αντεπίθεση με σημαία τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Παρενέργειες

Αν ο «δάσκαλός» τους μοίραζε «χειρόγραφες επιστολές του Ιησού», οι «μαθητές» του πάνε να τον ξεπεράσουν, αλλοιώνοντας την ιστορική φωτογραφία του Σοβιετικού στρατιώτη που κάρφωσε στο Ράιχσταγκ τη σημαία με το σφυροδρέπανο. Για τη «νεολαία» της Ελληνικής Λύσης ο λόγος, που διακινεί μήνυμα μέσω facebook με «πειραγμένη» την ιστορική εικόνα, βάζοντας τη σημαία του κόμματος Βελόπουλου στη θέση της σοβιετικής σημαίας, με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα, αντί για το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Βερολίνο! «Γίνε το αύριο της Ευρώπης», λέει το σύνθημα των «νεολαίων» (αν υπάρχουν) του εθνικιστικού μορφώματος, εννοώντας προφανώς την Ευρώπη του αντικομμουνισμού, όπως περιγράφεται και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που υπερψήφισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι σκευάσματα όπως το «τελοπόν», το «εντερικόν», οι κηραλοιφές και τα ματζούνια, που μοιράζει ο ...σαμάνος αρχηγός τους, έχουν αρκετές παρενέργειες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ