Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τις απολύσεις στη ΔΕΗ

Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα έκαναν χτες το πρωί το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας και εργαζόμενοι στον κλάδο, ενάντια στα σχέδια που «τρέχουν» η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων εντός της επόμενης τετραετίας και χιλιάδες απολύσεις.

«Οχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και στις απολύσεις. Ρεύμα φτηνό για το λαό». Με το σύνθημα αυτό στο πανό που κρέμασε στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ, το κλαδικό Σωματείο κατήγγειλε την παραπέρα προώθηση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιούν κυβέρνηση και διοίκηση, με αρνητικές συνέπειες για τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Τη ΔΕΗ την έχτισαν με αίμα οι εργάτες, δεν την ξεπουλάμε στους κεφαλαιοκράτες», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Κατήγγειλαν πως «Το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ, των μονοπωλίων είναι εντολή», ενώ απαίτησαν «Ρεύμα φθηνό για το λαό». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου έξω από την είσοδο του κτιρίου.

Το πανό που κρεμάστηκε από το κλαδικό Σωματείο στην πρόσοψη του κτιρίου

Eurokinissi

Το πανό που κρεμάστηκε από το κλαδικό Σωματείο στην πρόσοψη του κτιρίου
Το Σωματείο κατήγγειλε όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, πως η επιχείρηση «δεσμεύεται ότι δεν θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2023». «Η επιτάχυνση του σχεδιασμού αυτού σηματοδοτεί νέα μεγάλα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να φουσκώνουν κι άλλο, μεταξύ άλλων και για την επιδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε και στη διάρκεια της κινητοποίησης. Παράλληλα, αναφέρεται στην ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, με επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλαγή στους όρους των ΣΣΕ, μπαράζ «εθελούσιων» απολύσεων και μετατάξεων για πάνω από 5.000 εργαζόμενους.

Χαμένοι οι εργαζόμενοι και ο λαός

«Αυτή η πολιτική έχει χαμένους και κερδισμένους», τόνισε ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συνεργασία», αναφερόμενος στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σκιαγραφώντας τις συνέπειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στάθηκε ιδιαίτερα στις απολύσεις και στο κύμα ανεργίας στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, όπου σήμερα λειτουργούν τέτοιες μονάδες, αλλά και στην αύξηση των λογαριασμών για λαϊκά νοικοκυριά. «Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και κερδισμένοι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας», σημείωσε.

Να βάλουν φρένο στην πολιτική της «απελευθέρωσης» κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας. Η απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα είναι επιλογή ενίσχυσης των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο Φυσικό Αέριο και κάνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ, τόνισε. Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισε ότι κυβέρνηση και διοίκηση, που κόπτονται για την «απολιγνιτοποίηση», δεν έχουν στο μυαλό τους «το καλό του περιβάλλοντος» αλλά το να δώσουν «προβάδισμα σε συγκεκριμένα μονοπώλια τα οποία θα επενδύσουν σε έναν πολύ κερδοφόρο τομέα».

Μήνυμα συμπόρευσης ενάντια στη διαχρονική πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας έστειλε ο Παναγιώτης Πάλμος, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων της ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ) και γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Υπενθύμισε τα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» και τόνισε πως «αυτή η στρατηγική προχωρά και σήμερα».

Τα αιτήματα

-- Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.

-- Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση).

-- Καμία απόλυση εργαζόμενου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.

-- Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα οι εργολαβίες και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές με απευθείας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ