Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020
Συνεχίζεται η φοροαφαίμαξη του λαού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Με συγκεκριμένα στοιχεία, που αναδεικνύουν την ολομέτωπη επίθεση που συνεχίζεται σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, από το βήμα της Ολομέλειας, στη συζήτηση που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 18 Δεκέμβρη.

Ο «αναπτυξιακός προϋπολογισμός» της ΝΔ, όπως και ο περσινός, πρώτος «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει νέο τσεκούρι σε δαπάνες που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων και ταυτόχρονα κάθε είδους παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν μεταξύ άλλων ότι τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την ίδια στιγμή περικόπτονται κονδύλια που αφορούν την Υγεία, τη συνταξιοδοτική δαπάνη, την Παιδεία κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το «υπερπλεόνασμα», για το οποίο ματώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, το 62,9% πηγαίνει σε διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους με μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. Τα έσοδα συνολικά από τους φόρους προέρχονται κατά 93% από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και κατά 7% από τους καπιταλιστές. Κατά 48% μειώνονται κοινωνικές παροχές, όπως προνοιακά επιδόματα, ενώ η κυβέρνηση εξασφαλίζει με άλλο νόμο άλλα 12 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες.

Σφυροκόπημα δέχτηκαν από τους βουλευτές του Κόμματος και τα κονδύλια που πηγαίνουν σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, τα οποία συνεχίζουν και φέτος αμείωτα για να εκπληρώνει το ελληνικό κράτος την υποχρέωση του 2% προς το ΝΑΤΟ. Ανέδειξαν ότι την ίδια στιγμή η λυκοσυμμαχία δίνει αέρα στα πανιά των τουρκικών προκλήσεων και των αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Με τις ομιλίες τους ανέδειξαν ότι και ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πανηγυρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, δεν χωράει την ικανοποίηση ακόμα και των στοιχειωδών εργατικών - λαϊκών αναγκών. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι μπροστά σε αυτήν την πάλη με όλες του τις δυνάμεις.

***

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, που αυξάνει τα φορολογικά βάση στα λαϊκά στρώματα για να ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι», τόνισε ο εισηγητής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός της ΝΔ είναι όμοιος με τους προϋπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας τις δεσμεύσεις για 3,5% «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2019-2022 που υπέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού, σημείωσε ότι τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 750 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο φυσικών προσώπων. Αντίθετα, ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού μειώνεται κατά 446 εκατ. ευρώ η φορολογία τους, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνσή τους να είναι μόλις 7%. Για τις δαπάνες τόνισε πως μειώνονται στην Υγεία κατά 182 εκατ. ευρώ και κατά 192 εκατ. ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη, ενώ «παγώνουν» οι παροχές για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι δαπάνες για την Παιδεία. Αναφερόμενος στον δημοσιονομικό χώρο, στο υπερπλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, σημείωσε ότι 616 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στις επιχειρήσεις με τη μείωση των φόρων και 123 εκατ. ευρώ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή το 62,9% εξυπηρετεί σκοπούς των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 557 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές αγορές ύψους 30% για να μπορεί να θεμελιωθεί το αφορολόγητο όριο.

Ποδοπατάτε τις λαϊκές ανάγκες

Στις περικοπές σε βάρος των κοινωνικών δαπανών επικέντρωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΝΔ είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Εγγυάστε τη διαιώνιση της κοινωνικής ανισότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου», σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο πως «τα έσοδα των φόρων κατά 93% προέρχονται από φορολεηλασία λαϊκών στρωμάτων και μόνο το 7% από αυτούς που συγκεντρώνουν τον πλούτο στα χέρια τους», αλλά και τα έξοδα «τα καταναλώνετε για τις ανάγκες του κεφαλαίου και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς», σχέδια που υπονομεύουν «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού μας».

Οπως ανέφερε, «τις πιεστικές ανάγκες του λαού, τις ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος, τις αγνοείτε, τις περιφρονείτε, τις ποδοπατάτε», κάτι που «το αποδεικνύουν τα ίδια τα επιμέρους νούμερα» για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, άθληση, πολιτισμό κ.λπ.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι την ώρα που η κυβέρνηση εξασφαλίζει άλλα 12 δισ. ευρώ χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, στον προϋπολογισμό «φτάνετε στο σημείο να μειώνετε κατά 48% ακόμα και τις κοινωνικές παροχές. Μειώνονται, δηλαδή, επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, αναπηρικά επιδόματα. Κόβονται ακόμα και θεραπείες παιδιών που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής. Είναι απάνθρωπο, είναι ντροπή», τόνισε.

Αναφορά έκανε και για τους μικρομεσαίους αγρότες, σημειώνοντας ότι ήδη βγαίνουν στο δρόμο, λόγω του υψηλού ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια, της μεγάλης φορολόγησης ακόμα και των βασικών ενισχύσεων, αλλά και στα καύσιμα, όταν οι κυβερνήσεις έχουν εξασφαλίσει αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ., ενώ «ο εισαγόμενος επενδυτικός χρυσός απαλλάσσεται του ΦΠΑ».

Ο προϋπολογισμός υπηρετεί τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως πριν οι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, που είναι ενταγμένη στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επεκτείνουν τη δράση τους, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Εφερε ως παράδειγμα ότι πάνω από 4 δισ. ευρώ καταβάλλονται από τις αστικές κυβερνήσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο με κριτήριο τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ενώ στο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης ενσωμάτωσης στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ, που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, η χώρα έχει συμμετάσχει σε 21 ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Χαρακτήρισε επικίνδυνο το μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς η αστική τάξη της γειτονικής χώρας κλιμακώνει την επιθετικότητά της πολύμορφα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις αστικές τάξεις της Ελλάδας και των άλλων κρατών της περιοχής για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων, σε ένα περιβάλλον που το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και οι ενεργειακοί αγωγοί τραβούν ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σαν μαγνήτη στην περιοχή, διαμορφώνοντας πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Γ. Μαρίνος ανέδειξε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και προηγούμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην καλλιέργεια τόσο του εφησυχασμού όσο και του ύπουλου εθνικισμού, ενώ κατήγγειλε ότι οι αναφορές που διαρκώς πληθαίνουν περί «εθνικής ομοψυχίας», στόχο έχουν να «εγκλωβιστεί ο λαός να αποδεχτεί ως μονόδρομο την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Οσο για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις δηλώσεις του Μητσοτάκη περί ισχυρών συμμάχων, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας, αφού δεν απαντούν ούτε το πώς έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο, πώς τροφοδοτείται η τουρκική επιθετικότητα, ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ και με ευθύνη τους διατηρείται η κατοχή στην Κύπρο.

«Ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες πωλούν όπλα στην Τουρκία, επενδύουν δισ. ευρώ» και «όσοι μιλούν για απομόνωση της Τουρκίας, εθελοτυφλούν», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι της κυβέρνησης «παζαρεύουν με την Τουρκία, δουλεύουν για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο και εδώ πατάνε ορισμένες επιλογές για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης». Ο δρόμος της συνεκμετάλλευσης, επισήμανε, «θα οξύνει αντιθέσεις, γιατί ακουμπάει κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα. Καμία μοιρασιά μεταξύ αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν είναι δίκαιη και δεν οδηγεί σε λύση προς το συμφέρον των λαών».

Ο Γ. Μαρίνος κάλεσε το λαό να απορρίψει το ψεύτικο δίλημμα συμβιβασμός, συνεκμετάλλευση ή πόλεμος και να συστρατευτεί με το ΚΚΕ που βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες. Να κάνει δική του υπόθεση την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους γεννούν, την πάλη για το ξήλωμα των ιμπεριαλιστικών βάσεων και την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τονίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στη σύγκρουση με αυτή την πολιτική της βαρβαρότητας.

Βαθιά αντεργατικός προϋπολογισμός

Κάλεσμα σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τετάρτης ενάντια στον προϋπολογισμό, που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του κεφαλαίου, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας την Κυριακή στην Ολομέλεια.

Εκανε λόγο για έναν βαθιά αντεργατικό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που αποτυπώνει το φιλικό κλίμα στις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζει επιπλέον εμπόδια στη δράση των συνδικάτων με το μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία προκειμένου να εμποδιστούν η οργάνωση και η διεκδίκηση των εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι ανατρέπεται η σταθερή δουλειά, αφού οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι στο 55% και μεγάλο μέρος των εργαζομένων αμείβεται με 700 ευρώ μεικτά το μήνα. Πρόσθεσε ότι οι άνεργοι είναι απροστάτευτοι και η ανεργία αξιοποιείται για να μεταφέρονται δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε αντεπίθεση και σε ρήξη με το σύστημα της βαρβαρότητας.

Ολοένα αυξανόμενη η υποχρηματοδότηση σε Υγεία - Πρόνοια

Στα 182 εκατ. ευρώ ανέρχεται η μείωση της κρατικής δαπάνης σε βάρος της Υγείας και της Πρόνοιας του λαού, ποσό που έρχεται να προστεθεί στη συνολική μείωση κατά 28% στη χρηματοδότηση, που έχει συντελεστεί από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

«Οι δαπάνες για την Υγεία - Πρόνοια», πρόσθεσε, «περιορίζονται στη χρηματοδότηση ενός ελάχιστου βασικού πακέτου για όλους, εντελώς αναντίστοιχου με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας», μετατρέποντας παράλληλα αυτόν τον κρίσιμο τομέα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα σε χρυσοφόρο πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι νέες περικοπές, τόνισε, σημαίνουν και νέα μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, εντείνοντας την άθλια κατάσταση με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ, τη συρρίκνωση υπηρεσιών, τα περισσότερα ράντζα, τις προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αντίστοιχα, παραπέρα υποβάθμιση, υποστελέχωση κ.ο.κ. των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.ά.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι ο λαός οφείλει να αποκρούσει συνολικά την επίθεση σε βάρος της Υγείας και συνολικά των αναγκών του. Να οργανώσει την πάλη του διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν σύγχρονη Υγεία για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διαχρονική υποχρηματοδότηση της Παιδείας που διευκολύνει την εμπορευματοποίηση

Στα όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την Παιδεία αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, επισημαίνοντας ότι σε μια αντιγραφή του προϋπολογισμού και της προηγούμενης κυβέρνησης, το κύριο χαρακτηριστικό και φέτος είναι η υποχρηματοδότηση, στο όνομα των δημοσιονομικών στόχων.

Επισήμανε ενδεικτικά ότι στο τμήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αφορά τις σχολικές υποδομές, προβλέπονται περικοπές ακόμα και 50 εκατομμύρια ευρω. Αυτό έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα όχι μόνο την υποσυντήρηση των σχολείων, αλλά και το να μην υπάρχει κανένας προγραμματισμός για ανέγερση νηπιαγωγείων, αναγκαίος για τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, την οποία μπορεί να νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ούτε αυτή ούτε η σημερινή κυβέρνηση έλαβαν καμία μέριμνα για την υλοποίησή της με τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό.

Η υποχρηματοδότηση, επισήμανε ο Γ. Δελής, οδηγεί σε ασφυξία όλα τα σχολεία της χώρας, εντείνει τις τραγικές ελλείψεις στην Εκπαίδευση σε μόνιμο προσωπικό, με επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, σπρώχνει ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια στην εμπορευματοποίηση, στον εναγκαλισμό με την επιχειρηματική δράση, ενώ δεν υπάρχει φοιτητική μέριμνα, με ό,τι συνεπάγονται όλα αυτά για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Τόνισε, τέλος, πως όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, τα φοιτητικά αμφιθέατρα άρχισαν να ξαναζωντανεύουν, οι σπουδαστές των ΙΕΚ δραστηριοποιούνται και μία ηχηρή απάντηση θα δοθεί με τη συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στα συλλαλητήρια της Τετάρτης ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Χωρίς επίδομα οι κωφοί - 30% χαράτσι στην Πρόνοια

Τη μείωση των επιδομάτων σε ανάπηρους και υπερήλικες αλλά και το γεγονός ότι οι κωφοί δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, εκτός κι αν είναι σπουδαστές μέχρι τα 24 έτη τους, υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Πρόνοια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί το χαράτσι του 30% που επέβαλε το 3ο μνημόνιο πίσω από την έννοια της λειτουργικότητας. Πρόσθεσε ότι ουσιαστική Πρόνοια είναι οι υποδομές, οι εργαζόμενοι σε αυτές και τα υλικά μέσα, για να υπογραμμίσει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν δομές για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ και άνοια, για να σημειώσει ότι ο Οίκος Τυφλών πληρώνει ΕΝΦΙΑ και στα παιδιά με μερική όραση δεν υπάρχουν βοηθήματα για τα ειδικά γυαλιά που κοστίζουν 3.500 ευρώ.

Οδυνηρές οι συνέπειες σε βάρος των νησιωτών

Η Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις οδυνηρές συνέπειες που θα έχουν σε βάρος των νησιωτών οι νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Οπως σημείωσε, οι νησιώτες, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντικειμενικά δημιουργεί η απόσταση από την ηπειρωτική χώρα.

Η μείωση των δαπανών για την Υγεία, που προβλέπεται, θα διαμορφώσει, σημείωσε, εφιαλτικές καταστάσεις στα νησιά, καθώς ήδη στα νοσοκομεία είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, σε ζωτικής σημασίας ειδικότητες, σε υποδομές και εξοπλισμό.

Η κατάσταση για τους νησιώτες, πρόσθεσε, επιδεινώνεται από τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, την ακινητοποίηση των πλοίων από τους εφοπλιστές ανάλογα με την κερδοφορία τους, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εγκατάλειψης της Σαμοθράκης επί 15 μέρες το καλοκαίρι.

Σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπονται 400 εκατ. ευρώ νέες φοροαπαλλαγές για εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες, βιομηχάνους. Για τους φτωχούς αγρότες των νησιών δεν προβλέπεται ούτε ευρώ έκπτωση έστω στα καύσιμα. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά έχει εκτινάξει το κόστος διαβίωσης και βέβαια η διατήρηση του συντελεστή στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού και έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την εκρηκτική και απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί.

Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν

Ο Λεωνίδας Στολτίδης σημείωσε ότι όλα τα αστικά κόμματα, τοποθετούμενα στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, επιδιώκουν να αλλοιώσουν το κύριο, ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που να μην προέρχεται από την πραγματική αξία της εργατικής δύναμης και μόνο από αυτήν» και πως από εκεί και πέρα γίνεται αναδιανομή του πλούτου που παράγουν μόνο οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να μεταφέρεται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου «στις τσέπες μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».

Ακριβώς για την κερδοφορία του κεφαλαίου, σημείωσε, οι κυβερνήσεις διαδοχικά τσακίζουν τον ονομαστικό μισθό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας στο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, κατάργησε τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τελευταίο «αναπτυξιακό» νόμο ουσιαστικά κατάργησε τις ΣΣΕ και ανοίγει το δρόμο «για τη συντριβή του μέσου μισθού».

Από πάνω το «ονομαστικό εισόδημα των εργαζομένων» θα δεχτεί χτύπημα και από την ένταση της φοροεπιδρομής, που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αλλά και από τη «μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατομμύρια ευρώ σε κύριες και επικουρικές», που προβλέπεται για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με το νέο Ασφαλιστικό της ΝΔ, η Ασφάλιση περνάει πλέον στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, σημαίνοντας την οριστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο

Η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί, στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και το στόχο της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή με όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας έφτασαν να συμμετέχουν σε 21 ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορα, που ευθέως απειλούνται από την Τουρκία.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε τομείς που σχετίζονται με τη ζωή του λαού, λέγοντας ότι στην Υγεία συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η εργασία - λάστιχο. Στην Παιδεία οι γονείς πληρώνουν σε κάθε βήμα των παιδιών, από το Δημοτικό μέχρι την Ανώτατη Εκπαίδευση, και στην Πρόνοια μειώνονται κάθε είδους επιδόματα.

Διευρύνονται φόροι και τέλη στην Τοπική Διοίκηση

Στη μετατροπή της Τοπικής Διοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό με διεύρυνση φόρων και τελών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος καυτηρίασε τη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας που διέπει τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, και σημείωσε ότι η αποκέντρωση λειτουργιών του κράτους δεν ήταν παρά μια συστηματική προσπάθεια αναδιάρθρωσης σε αντιλαϊκή κατεύθυνση της Τοπικής Διοίκησης, για να υπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Ανέφερε πως το κράτος πρέπει να αποδώσει το σύνολο των πόρων στους δήμους και τις Περιφέρειες, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που του επιτρέπει τη λειτουργία με βάση την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα, να σταματήσουν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, να γίνουν αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό με εργαζόμενους που θα έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ