Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζικές μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων

Σειρά Υπουργικών Αποφάσεων δρομολογούνται το επόμενο διάστημα για την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά τη μοιρασιά του πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 12 δισ. ευρών προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, ενώ ήδη οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές μεταβιβάσεις «προβληματικών» δανείων σε άλλες εταιρείες και σε «επενδυτές».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Σεπτέμβρη 2019 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 20,1 δισ. ευρώ, από 18,1 δισ. τον Ιούνη, αύξηση 2 δισ. σε ένα τρίμηνο. Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 10,1 δισ. ευρώ, στεγαστικά 2,3 δισ., επιχειρηματικά 5,4 δισ. και δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις 2,25 δισ.

Θυμίζουμε ότι στις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων η εξομοίωση της φορολογίας για τόκους «καλυμμένων ομολογιών» με αυτές των κρατικών ομολόγων, ουσιαστικά δηλαδή θεσπίζονται απαλλαγές και σε κατηγορίες επενδυτών που θα εμπλακούν στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, με την «κάλυψη» των κρατικών εγγυήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ