Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Περί αναβάθμισης των ΕΠΑΛ...

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ερίζουν για το ποιος προωθεί περισσότερο την «αναβάθμιση» στα ΕΠΑΛ. Ενδεικτικά του πώς την αντιλαμβάνονται είναι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα αναλυτικά προγράμματα και οι «συμπτύξεις» που έχουν γίνει, εκτός των ελλείψεων σε προσωπικό, της αέναης αξιολόγησης δομών με καταργήσεις τμημάτων και ειδικοτήτων... Επιδιώκουν να «υπηρετούν την ανάπτυξη» και, ταυτόχρονα, να «χωρούν» στα δημοσιονομικά πλαίσια των μνημονίων διαρκείας, στα οποία ορκίζονται. Ετσι, διαμορφώνονται προγράμματα «Φρανκενστάιν», όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την περίπτωση των μαθημάτων που διδάσκονται οι μαθητές, μετά την ένταξη της κομμωτικής στον Τομέα Υγείας, που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και διατηρείται επί ΝΔ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τομέα Υγείας και της σχέσης του με την... κομμωτική. Στη Β' τάξη οι μαθητές του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας παίρνουν και δύο ειδικά μαθήματα, ανάλογα με τις ειδικότητες του τομέα. Ετσι π.χ. σε ένα σχολείο, που ο τομέας έχει τις ειδικότητες Βοηθού Νοσηλευτή και Κομμωτικής Τέχνης, το ένα ειδικό μάθημα είναι Νοσηλευτική Ι και το άλλο Βασικές Εφαρμογές Κομμωτικής Ι. Αλλά και το μάθημα Εργασιακό Περιβάλλον Τομέα μοιράζεται στα δύο: 1 ώρα νοσηλευτική και 1 ώρα κομμωτική. Συνολικά, με τον τρόπο αυτό, ο μαθητής Νοσηλευτικής της Β' τάξης, από τις 23 ώρες ειδικότητας, διδάσκεται 6 ώρες κομμωτική! Αντίστοιχο θέμα θα υπήρχε αν αντί της κομμωτικής υπήρχε η ειδικότητα της αισθητικής. Οι μαθητές νοσηλευτικής, αντί για μπούκλες, θα έκαναν μανικιούρ! Μιλούμε για το συγκεκριμένο παράδειγμα που είναι υπαρκτό σε σχολείο και δείχνει το πώς «παντρεύονται» άσχετες μεταξύ τους ειδικότητες και, φυσικά, καθόλου δεν υποτιμούμε τους μαθητές που βρίσκονται στις ειδικότητες της αισθητικής και της κομμωτικής (οι οποίοι πιθανότατα σε άλλες περιπτώσεις να αναγκάζονται επίσης να διδάσκονται μαθήματα άσχετα της ειδικότητάς τους).

Για όλα αυτά, που αποτελούν το «πάπλωμα» του περιεχομένου της εκπαίδευσης στα ΕΠΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ομονοούν και δεν εκφράζουν καμία διαφωνία... Ο λόγος είναι στο οργανωμένο κίνημα να διεκδικήσει την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Δ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ